1989 Cilt 4 Sayı 2

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 21
  • ItemOpen Access
    İsmayıl Hakkı Baltacıoglu'nun sanat anlayışı
    (Uludağ Üniversitesi, 1989) Dikici, Abdullah; Uludağ Üniversitesi/Necatibey Eğitim Fakültesi/Eğitim Bilimleri Bölümü.
    Sanat insanın ayrılmaz bir parçasıdır. Bu yazımızda büyük eğitimci, sosyolog ve sanatçı olan Ismayıl Hakkı Baltacıoğlu'nun sanat konusundaki düşüncelerini sergileme ye çalıştık. O'na göre sanat, toplumsal kaynaklıdır. Sanatçı, bilinç altına itilmiş toplumsal değerleri uyandırarak sanat eserinin doğmasını sağlar.
  • ItemOpen Access
    Eğitim Fakültelerindeki öğrencilerin bitirme tezlerinin genel tanıtımı için düzenlenmiş bir form örneği
    (Uludağ Üniversitesi, 1989) Okçu, Aydın; Ergüneş, Yalçın; Uludağ Üniversitesi/Necatibey Eğitim Fakültesi.; Uludağ Üniversitesi/Necatibey Eğitim Fakültesi/Eğitim Bilimleri Bölümü.
    Yükseköğrenimin birçok fakültesinde öğrenciler tarafından bitirme tezleri yapılmaktadır. Bu tezlerin büyük bir bölümü öğrenciler ve öğretim elemanları tarafından takip edilememekte ve bilinememektedir. ilerleyen yıllar içerisinde bu güç lük daha da artmaktadır. Bunun en önemli nedenlerinden biri. bu tezlerin genel tanıtımının yapılamayışından kaynaklanmaktadır. Bu araştırmada bir tez tanıtım formu oluşturularak konunun tartışmaya açılması amaçlanmıştır.
  • ItemOpen Access
    Ortaöğretim öğrencilerinin cinsiyetlerine göre öğrenim durumları ve okul türleri arasındaki ilişkiler
    (Uludağ Üniversitesi, 1989) Ergüneş, Yalçın; Uludağ Üniversitesi/Necatibey Eğitim Fakültesi/Eğitim Bilimleri Bölümü.
    Bu araştırmada, ortaöğretimin genel, mesleki ve teknik ve özel okullarında okuyan öğrencilerin cinsiyetlerine göre öğrenim durumları incelenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Definition and function of curriculum design
    (Uludağ Üniversitesi, 1989) Saylan, Nevin; Uludağ Üniversitesi/Necatibey Eğitim Fakültesi/Eğitim Bilimleri Bölümü.
    At present it is well to recognize that there is no consistently clear distinction in the use of much educational terminology. Many curriculum scholars in their writings called greater care in the definition of terms. They also noted that first and very important job in curriculum construction activity is the definition and consistent use of technical terms. Because of the conflicting terminology in the literature, it seems necessary to define what curriculum design means when used and what its function is in curriculum construction activity. In short, the aim of this paper is to examine the definitions and functions of the curriculum design in order to give a consistent definition of curriculum design.
  • ItemOpen Access
    Okul sosyolojisi açısından okulun kültürleme rolünün analizi üzerine bir deneme
    (Uludağ Üniversitesi, 1989) Anar, Suat; Uludağ Üniversitesi/Necatibey Eğitim Fakültesi.
    Bu makalede okul sosyolojisinin bir bilim olarak gelişmesi gerektiğine işaret edilerek, okulların ortaya çıkma nedenleri üzerinde durulmuştur. Sosyal bir kurum olarak okulun sosyolojik açıdan analizi yapılarak, okulun kültür değiştirme fonksiyonu ile kültürleme gücü analiz edilmiştir. Ayrıca, okulun kültürleme gücü ile öğrenci aksiyonları arasındaki ilişkiler derinlemesine incelenmiş. bu açıdan okulun et kileme gücünün nasıl oluştuğu ve okuldaki etkileşimin insanı nasıl toplumun bilinçli bir parçası yaptığı gösterilmiştir.
  • ItemOpen Access
    İndividualizm, personality and culture in Gökalpian thought from the perspective of educational sociology
    (Uludağ Üniversitesi, 1989) Anar, Suat; Uludağ Üniversitesi/Necatibey Eğitim Fakültesi.
    This article copes with Gökalp's sociological explanations about individuality and personality. Those concepts have been very valuable to evaluate an educational decisions in a cultural settings. Thus, the differentiation of those concepts have been explored in order to enlighten how collective consciousness has become influential on the members of society. And, the concluding remarks have been drawn and, outcomes of those were examined to contribute educational sociology.
  • ItemOpen Access
    Kille çayı havzasının bitki örtüsü
    (Uludağ Üniversitesi, 1989) Sönmez, Süleyman; Uludağ Üniversitesi/Necatibey Eğitim Fakültesi/Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü.
    Bu araştırmada, Susurluk havzasının bir parçası olan ve Balıkesir şehrinin 20 km kadar güneyinde bulunan Kille çayı havzasında, bitki örtüsünün dağılışı ele alınmış ve bu dağılışın sebepleri ortaya konulmaya çalışılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Bigadiç’de göç
    (Uludağ Üniversitesi, 1989) Sekendiz, N. Aydan; Uludağ Üniversitesi/Necatibey Eğitim Fakültesi.
    Türkiye'de küçük tarım kasabaları özellikle 1950'den sonra çevre köy nüfuslarını çekerek büyümeye başlar. Bu araştırmada da Balıkesir iline bağlı Bigadiç kentinin göç olgusu ele alınmaya çalışılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Türkiye'nin fiziki özellikleri ile arazi kullanımı arasındaki ilişkiler
    (Uludağ Üniversitesi, 1989) Özoğul, Ayhan; Uludağ Üniversitesi/Necatibey Eğitim Fakültesi.
    Bu araştırmada, Türkiye'deki arazi kullanımının coğrafi dağılışına etki eden bazı fiziki coğrafya özellikleri incelenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Muharrem Hasbi Efendi'nin şiir defterinden
    (Uludağ Üniversitesi, 1989) Aydemir, İ. Ahmet; Uludağ Üniversitesi/Necatibey Eğitim Fakültesi/Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bölümü.
    Muharrem Hasbi Efendi, Balıkesir'in yetiştirdiği değerli simalardan biridir. Belki bu zamana kadar, O'nun siyasi ve ilmi yönü üzerine yazılanlar çizilenler oldu. Fakat O'nun şairlik yanı, şiirleri üzerine hemen hemen hiçbir yayın mevcut değildir. Şiirlerinden hareketle, şairliğine ve şiir dünyasına ışık tutmak istedik. Biz biliyoruz ki; "eserden müessire" formülü, çağımızdaki ilmi metodolojiye uygun olan en mühim bir konudur. Ayrıca O'nun şiir dünyasına hakim düşüncelerden biri olan "tasavvuf” üzerinde durarak, tasavvufi bir şiirini yayınlıyoruz.
  • ItemOpen Access
    Tekerlemelerin çocuklar üzerindeki etkileri
    (Uludağ Üniversitesi, 1989) Akkaya, Nevin; Akkaya, Mehmet; Uludağ Üniversitesi/Necatibey Eğitim Fakültesi/Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bölümü.
    Tekerlemelerin Halk Edebiyatı içinde önemli bir yeri vardır. En sık rastlandığı yer ise çocuk oyunlarıdır. Edebi değere sahip olan tekerlemelerin çocukların dil eğitiminde de rolü büyüktür. Bu çalışmamızda tekerlemelerin çocuklar üzerindeki olumlu etkilerini ifadeye çalıştık.
  • ItemOpen Access
    Mahalli Türk evlerindeki halk geleneklerinin anlam ve fonksiyonları
    (Uludağ Üniversitesi, 1989) Karadağ, Metin; Uludağ Üniversitesi/Necatibey Eğitim Fakültesi.
    Bu çalışmanın esasını, Prof. Dr. Paul Magnarella'nın geleneksel Türk evlerindeki inançlara ve uygulamalara ilişkin çalışması oluşturmaktadır. Bu araştırma geleneksel Türk evlerindeki her uygulamanın kutsal bir yanı olduğunu, ev kadınının bu anlayışın tipik bir örneği sayıldığını ortaya koymuştur.
  • ItemOpen Access
    Kanuni Sultan Süleyman'ın Farsça şiirleri
    (Uludağ Üniversitesi, 1989) Ak, Coşkun; Uludağ Üniversitesi/Necatibey Eğitim Fakültesi.
    Dergimizin önceki sayılarında Muhibbi mahlasiyle, şiirler yazan Kanuni Sultan Süleyman'ın Türkçe şiirlerinden söz etmiş, şairliği hakkında bilgiler vermeğe çalışmıştık. Bu yazımızda da padişahın Farsça şiirlerinden sözedeceğiz.
  • ItemOpen Access
    Balıkesir'li Zati'nin şiirlerinde geçen atasözü ve halk deyimleri
    (Uludağ Üniversitesi, 1989) Ak, Coşkun; Akkaya, Mehmet; Uludağ Üniversitesi/Necatibey Eğitim Fakültesi/Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bölümü.
    Halk deyim ve atasözleri edebiyatımızda çok önemli bir yere sahiptir. Bu sözler, halk ve divan şiirinde farklı şekilde kullanılıp, degerlendirilmektedir. Bu çalışmada konunun divan şiiri açısından değerlendirilmesi yapılmıştır. Divan şiirinin en çok şiir yazan şairlerinden Balıkesir'li Zati'nin divanında geçen atasözleri ve deyimler üzerinde durulmuştur.
  • ItemOpen Access
    The vectors which form constant angles with the frenet vectors in En
    (Uludağ Üniversitesi, 1989) Altın, Aydın; Özdemir, Hasan Basri; Uludağ Üniversitesi/Necatibey Eğitim Fakültesi/Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü.
    We consider about the vectors which form constant angles with the Frenet Vectors in En. It is the purpose of this paper to calculate these vectors.
  • ItemOpen Access
    Deformation of cylinder surface preserved on length
    (Uludağ Üniversitesi, 1989) Okçu, Aydın; Uludağ Üniversitesi/Necatibey Eğitim Fakültesi.
    In this study, the cylinder was studied according to its deformation of its surface with respect to length due to an external source. In the deformation, the length of main lines of cylinder was held constant; and horizontal and vertical positions of second order curves, especially Euclidian helix were examined. We can summarize the conclusion as follows: 1. After the deformation, amount of transformation us, a deformation angle was computed. 2. After the confident to the distances, the locus of the Pi points is a circle with diameter r.p/h, and horizontal projection Ci, touches the base circle at the begininng point of the motion. 3. Parameter circle of the motion found by the description of the Euclidian helix, is p = d. Cos 0, while it is the loop of the orbit involute which touches the base circle at two points a horizontal projection, 4. The motions of description and involution are reversible. 5. Locus of points at height P on the main lines of the cylinder is a curve on the hyperboloid surface and its horizontal projection is concentric with the base circle of the cylinder.
  • ItemOpen Access
    Podsol Humin maddeleri üzerinde araştırmalar
    (Uludağ Üniversitesi, 1989) Başkaya, Hüseyin Savaş; Uludağ Üniversitesi/Necatibey Eğitim Fakültesi/Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü.
    Bu araştırmada dört podsol toprağına alt humin maddelerinin temel özellikleri araştırılmış ve karakterizasyonlarına katkıda bulunulmuştur.
  • ItemOpen Access
    Labiatae family as medicinal plants from Balıkesir district in Turkey
    (Uludağ Üniversitesi, 1989) Tümen, Gülendam; Uludağ Üniversitesi/Necatibey Eğitim Fakültesi.
    In this study, forty villages in the province of Balıkesir were look into and the informants were interviewed. Finally 22 Labiatae plants, exclusively used in this area, has been enlisted on this subject.
  • ItemOpen Access
    Çam solgunluk Nematodu Bursaphelenchus Xylophllus (NEMATODA-APHELENCHİDAE)'nin Türkiye koşullarında yayılma olasılığı üzerinde ön araştırmalar
    (Uludağ Üniversitesi, 1989) Sekendiz, Orhan; Uludağ Üniversitesi/Necatibey Eğitim Fakültesi.
    Çam solgunluk nematodu, Bursaphelenchus xylophilus ilk olarak 1905 tarihinde Japonya'da ortaya çıkmıştır. Daha sonra hastalık A.B.D. yayılmıştır. Yayıldığı alanlarda önemli zararlar yapmaktadır. Avrupa'ya kağıt fabrikalarına gönderilen yongalarla gittiği zannedilmektedir. Bu nematodun Avrupa'da yayılmasında önemli rol oynayan böcek türlerinden ve zararlı olduğu ağaçlardan bazıları Türkiye'de doğal olarak bulunmaktadır. Yayılmasında önemli rol oynadığı anlaşılan yüksek sıcaklık ve kuraklık gibi klimatik koşullar bazı bölgelerimizdeki koşullara uymaktadır. Bu nedenlerle, bulaşma olasılığı göz önüne alınmış ve bazı yörelerimizden alınan örneklerde aranmıştı Öte yandan semptomları, biyolojisi ile koruma ve savaş yöntemleri üzerinde durulmuştur.
  • ItemOpen Access
    Zızıphora capıtata L. üzerinde morfolojik ve anatomik araştırmalar
    (Uludağ Üniversitesi, 1989) Sezik, Ekrem; Tümen, Gülendam; Uludağ Üniversitesi/Necatibey Eğitim Fakültesi/Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü.
    Araştırmamızda Ziziphora capitata L.'nin yayılışı, morfolojik ve anatomik özellikleri aydınlatılmıştır. Bitki, tek yıllık, 4-15 cm boyunda, gövde dik, yükselici, dört köşeli, basit veya tabandan itibaren çok dallanmıştır. Çiçek durumu globos, Kaliks tubulat, gamosepal, 5 parçalı uçları diş şeklinde, örtü ve salgı tüylü, korolla bilabiat ve leylak renklidir. Yapraklar bifasyal, her iki epidermada da örtü ve salgı tüyü vardır. Palizat parenkimasi 2, sünger parenkiması ise 2 veya 3 aralıdır. Gövde de köşeler geniş kollenkima tabakalıdır. Epidermadaki örtü ve salgı tüyleri yapraktaki gibidir. Kabuk parenkimasi 3-5 sıral, endoderma dar ve bir veya iki sıralı hücrelerden meydana gelmiş bir halka şeklindedir. Periski sklerenkimatik, adacıklar halinde, floem dar, ezilmiş. kambiyum belirsiz, ksilem ise belirgindir. Öz ince cidarlı parenkimatik hücrelerden meydana gelmiştir.