Bursa ilinde Erik içkurdu [Cydia funebrana (Tr.),Lepidoptera: Olethreutidae] erginlerinin yakalanmasında cinsel çekici bir feromon (Atrafun)'un kullanılma olanakları

Loading...
Thumbnail Image

Date

1985

Authors

Kılınçer, Neşet

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bursa ilinde 1984 ve 1985 yıllarında gerçekleştirilen bu çalışmada Erik içkurdu [ Cydia funebrana (Tr.) ] erginlerinin yakalanmasında cinsel çekici bir feromon (Atrafun) 'un etkinliği incelenmiş ve üç farklı yerde Cydia molesta (Busck) feromonu (Atramol) ile birlikte C. funebrana'nın ergin uçuş kurvesinin belirlenmesi üzerinde çalışılmıştır. Kullanılan sentetik cinsel çekici feromonlar Romanya'dan sağlanmıştır. Bu çalışma ile Atrafun'un C. funebrana ergin populasyon dalgalanmalarının incelenmesinde ve zirai mücadelede tahmin ve uyarı sisteminde kullanılabileceği ancak C. molesta 'yı da cezbettiği için spesifisitesinin arttırılması gerektiği anlaşılmıştır. Bursa'da C. funebrana kelebek uçuşları 1984 ve 1985 yıllarında Mayıs başında başlamış ve araştırmanın yapıldığı yere göre 1984 yılında 96-108 gün, 1985 yılında 112 gün devam etmiştir. Bu süre içinde 1984 yılında birbiri içine girmiş 2-3 uçuş, 1985 yılında 3 uçuş gözlenmiştir. Birinci uçuş her iki yılda da Mayıs başlarında başlamış ve Haziran sonlarına kadar devam etmiş, ikinci uçuş Temmuz 'un ilk günlerinde başlamış ve Ağustos başlarına kadar sürmüş, üçüncü uçuş Ağustos ortalarında başlamış ve Ağustos sonunda bitmiştir. Bu sonuçlara göre C. funebrana Bursa ilinde 1984 yılında araştırmanın yapıldığı yere göre 2-3 döl, 1985 yılında 3 döl vermiştir.
Dans ce travail qui a été réalisé dans la Province de Bursa en 1984 et 1985, on a étudié l'éfficacité d 'une phéromone sexuelle (Atrafun) du Carpocapse des prunes [ Cydia funebrana (Tr.) ] dans lé piegeage des adultes et on a travaille sur la détermination de la courbe du vol de cet insecte au moyen de cet attractif sexuel ainsi qu’avec la phéromone sexuelle de la Tordeuse Orientale du Pécher dans trois localités différentes. Les phéromones sexuelles de synthèse utılısées sont procurées de la Roumanie. Atrafun peut étre utilisée dans l'étude de la fluctuation de la populasyon des adultes de C. funebrana et pour but de la prévision et de l’averlissement dans la lutte agricole mais etant donne qu'elle attire aussi bien Cydia molesta (Busck) il faut augmenter sa specificite. A Bursa en 1984 et 1985, les vols des papillons de C.funebrana ont commencé au début du Mai et a continué suivant les localités pendant 96-108 jours en 1984 et 112 jours en 1985. Dans cette durée on a observé 2 à 3 vols chevauchants en 1984 et 3 vols en 1985. Le premier vol a commencé au début de mai soit en 1984 soit en 1985 et a continué jusqu'à la fin du juin, le deuxième vol a débute dans les premiers jours de juillet el a durée Jusqu'à début d'Aout, enfin le troisiéme vol a commencé dans la mi·Août el a terminé à la fin de ce mois.Selon les résultats oblenus C. funebrana a eu 2 à 3 générations suivant les localités en 1984 et 3 générations en 1985 à Bursa.

Description

Keywords

Bursa, Erik içkurdu [Cydia funebrana (Tr.),Lepidoptera: Olethreutidae], Atrafun, Romanya, Carpocapse des prunes [Cydia funebrana (Tr.) Lepidoptera: Olethreutidae], Roumanie

Citation

Kovancı, B. ve Kılınçer, N. (1985). “Bursa ilinde Erik içkurdu [Cydia funebrana (Tr.),Lepidoptera: Olethreutidae] erginlerinin yakalanmasında cinsel çekici bir feromon (Atrafun)'un kullanılma olanakları”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 4(1), 33-40.