Eş‘ariyye’nin kurucusu Ebü’l-Hasan el-Eş‘arî

Loading...
Thumbnail Image

Date

2012

Authors

Mavil, Hikmet Yağlı

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu makalede Eş‘ariliğin kurucusu Ebü’l-Hasan el-Eş‘arî’nin hayatı ve onun düşüncelerine şekil veren hocaları ele alınmaktadır. Ayrıca Eş‘arî’nin öğrencilerinin, kendisinin görüşlerinin yayılmasına olan esaslı katkılarının yanı sıra, onun eserleri hakkında da bilgi verilmektedir. Son olarak da Eş‘arî’nin, Mu‘tezile içerisinde başlayıp Küllâbiyye’ye mensup olmasıyla devam eden ve akabinde adına nispetle “Eş‘ariyye” adını alacak olan mezhebin kurulmasıyla tamamlanacak olan tarihî süreç içerisindeki başarısı ve izlediği yöntemin bilinmeyen yönleri aydınlatılmaya çalışılmaktadır.
This article discusses the life of Abu’l-Hasan al-Ash‘ari, the founder of Ash‘ariyye and his teachers who shaped his ideas. Furthermore, some information about his works is provided, as well as stating the substantial contribution of Ash‘ari’s students to the spread of his ideas. Finally, the success of Ash‘ari in the historical process which started in Mu‘tazila, continued to be a member of Kullabiyya and subsequently completed with the establishment of the sect which has called “Ash‘ariyya” in relation to his name and unknown aspects of the method which he followed are tried to illuminate.

Description

Keywords

Eş‘arî, Celîlü’l-kelâm, Dakîkü’l-kelâm, Ehl-i sünnet, Mu‘tezile, Ash‘arī, Calīl al-kalām, Dakik al-kalam, Ahl al-sunna, Mu‘tazila

Citation

Mavil, H. M. (2012). "Eş‘ariyye’nin kurucusu Ebü’l-Hasan el-Eş‘arî". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 21(2), 69-91.