İsmail Hakkı Bursevî Dergâhı şeyhlerinden Hikmetî Mehmed Efendi ve hanımı Sâlihâ Hâtûn’un terekeleri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2015

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

İsmail Hakkı Bursevî dergâhının üçüncü şeyhi olan Hikmetî Mehmed Efendi, soyundan gelenlerin de aynı tekkede şeyhlik yapması sebebiyle dergâha ismini veren mühim bir şahsiyettir. Tereke kaydından anlaşıldığına göre vefat ettiği sırada hanımı ve bir oğlunu varis olarak bırakan Hikmetî Mehmed Efendi, yaşadığı dönemin şartlarına göre zengin sayılabilecek nitelikte bir servete sahiptir. Onun mirası içerisinde gündelik hayatta kullanılan eşyayla birlikte çok miktarda kitap da yer almaktadır. Bu kitaplar arasında tasavvufla ilgili olanların yanında medreselerde okutulan ve daha ziyade müderrislerin terekelerinde bulunan eserler de bulunmaktadır. Hikmetî Mehmed Efendi’den dokuz yıl önce vefat eden hanımı Sâliha Hâtûn’un terekesi de içerdiği eşya, alacakları ve vasiyetleri bakımından dikkate değer niteliktedir. Terekeden vefatı sırasında çocuğu olmadığı anlaşılan Sâliha Hâtûn’un mirası kocası Hikmetî Mehmed Efendi ile kardeşi Mustafa Ağa arasında taksim edilmiştir.
Hikmetî Mehmed Efendi, the third sheikh of the İsmail Hakki Bursevî dervish lodge, is very important person for the order and his descendants also took this position. According to estate records, he had, when he died, a wife and a son as heir. He has a wealth of nature that could be considered rich according to the conditions of his time. He has left many books beside goods that are used in everyday life. Among these books were works that are found in estates of professors (muderris) besides the ones that are associated with tasawwuf. The estate of his wife Sâliha Hâtûn, who passed away nine years before his death, is also worth considering in terms of goods, receivables and her will. Her heritage was divided between his husband Hikmetî Mehmed Efendi and his brother Mustafa Ağa, for she had no child.

Description

Keywords

İsmail Hakkı Bursevî, Sâliha Hâtûn, Hikmetî Mehmed Efendi, Tereke, Heritage, Ismail Hakkı Bursevī

Citation

Karataş, A. İ. (2015). "İsmail Hakkı Bursevî Dergâhı şeyhlerinden Hikmetî Mehmed Efendi ve hanımı Sâlihâ Hâtûn’un terekeleri". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 24(1),