Varroa destructor ile doğal enfeste balarısı kolonilerinde obeson’un (thymol) akarasit etkisi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2009

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, Bursa yöresinde Varroa destructor ile doğal bulaşık olan balarısı kolonilerinde (polen tuzaklı kovanlarda) Obeson’un (Thymol) etkinliği araştırılmıştır. V.destructor ile olarak bulaşık 18 koloni dokuzar koloniden oluşan 2 gruba ayrılmıştır. Birinci grup Obeson ile tedavi edilmiş, ikinci grup ise tedavisiz kontrol bırakılmıştır. Tedavi sonrası Obeson ilkbaharda %85,5 ve sonbaharda % 100 etkili bulunmasına rağmen sonbahardaki değişik faktörler göz önüne alındığında etkinliğin bu derece yüksek olmadığını düşünmekteyiz. Yapılan araştırmalarda da birçok esansiyel yağ bileşiğinin maksimum etkinliği %98 civarında kalmıştır (Zhang, 2000, Ruffinengo et al. 2007). Bu çalışmada kontrol grubunda ise canlı Varroa’lar tespit edilmiştir. Çalışma süresince tedavi sonrası arıların kısa süreli bir davranış tepkisi dışında ilaçtan kaynaklanan çok ciddi bir yan etki görülmemiştir.
This study was carried out to compare the efficacy of Obeson (Thymol) against Varroa destructor in naturally infested honeybee colonies with bottom pollen trap hives in spring and fall season.

Description

Keywords

Varroa destructor, Apis mellifera anatoliaca, Balarısı, Tyhmol, Obeson, Honeybee

Citation

Aydın, L. vd. (2009). "Varroa destructor ile doğal enfeste balarısı kolonilerinde obeson’un (thymol) akarasit etkisi". Uludağ Arıcılık Dergisi, 9(2), 72-75.