Güney marmara bölgesinde balarısı zararlı ve hastalıkları

Loading...
Thumbnail Image

Date

2003

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışma Bursa ve yöresinde 2001 yılında balarısı (Apis mellifera) zararlı ve hastalıklarını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla 22 farklı bölgede arılıklar seçilmiş ve her arılıktan 10 kovan tesadüfi olarak kontrol edilmiştir. Kontrollerde özellikle varroa (Varroa destructor), kireç (Ascosphaera apis), güve (Galleria mellonella) gibi gözle teşhis edilebilen belirtilere önem verilmiştir. Her kovandan 50 arı alınıp %70 lik etil alkol (ETOH) içine koyulup laboratuarda nosema (Nosema apis) ve trake akarı, şüphe edilen petekler alınıp mikrobiyoloji laboratuarında yavru çürüklüğü için incelenmiştir. Sonuçta 217 kovanda % 35 varroa, %26 kireç, %24 Nosema, %5 Avrupa yavru çürüklüğü (Melissococcus pluton, %3 güve bulunmuştur. Amerikan yavru çürüklüğü (Paenibacillus larvae larvae) ve trake akarına (Acarapis woodi) rastlanmamıştır.
This survey was performed in order to determine honeybee (Apis mellifera) pest and disease prevalence during May-June 2001 in the region of Southern Marmara of Turkey. For this purpose, 22 apiaries in different locations were selected, and at least 10 bee colonies in each apiary were inspected. Inspections were made for Varroa destructor, Chalkbrood (Ascosphaera apis), Wax moth (Galleria mellonella) in the apiaries. Also, 50 bees were collected from each colony, placed in %70 ETOH, and examined for tracheal mites (Acarapis woodi) and 25 bees examined for Nosema (Nosema apis) in the lab. Some suspected frames were taken to the microbiology lab. to be examined for foulbrood diseases. Out of 217 bee colonies, 35% had Varroa, 26% Chalkbrood, 24% Nosema, 5% European Foulbrood (Melissococcus pluton) and 3% Wax moths. No American foulbrood (Paenibacillus larvae) or Tracheal mites (Acarapis woodi) were found in this study.

Description

Bu çalışmanın orijinali İngilizce olarak 1-5 temmuz 2002 tarihinde İngiltere’nin Cardiff şehrinde yapılan VI. Avrupa arıcılık konferansı bildiri kitapçığında yayınlanmıştır.

Keywords

Balarısı zararlı ve hastalıkları, Apis mellifera, Güney marmara, Türkiye, Honeybee pests and diseases, Apis mellifera, Southern Marmara, Turkey

Citation

Çakmak, İ. vd. (2003). ''Güney marmara bölgesinde balarısı zararlı ve hastalıkları''. Uludağ Arıcılık Dergisi, 3(2), 33-35.