Bir tür olarak Arap Edebiyatında hayvanı konu alan kitaplar

Loading...
Thumbnail Image

Date

2007

Authors

McDonald, M. V.

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Klasik ve Ortaçağ dönemi Arap toplumunun, genel olarak, tabiatla oldukça içli dışlı bir yaşantısı bulunmaktaydı; toplumun okur-yazar kesimi, hayvan sevgisinin önemli bir yer tuttuğu Bedevi geleneğini tevârüs etmişti, yine bu kesim avcılık ve doğancılık gibi açık arazide gerçekleştirilen avla ilgili etkinliklere son derece yatkındı. O nedenle, Brockelmann'ın Geschichte der arabischen Literatür’üne (GAL) şöyle bir göz atılacak olsa, hayvanlarla ilgili olarak yazılanların edebiyatta önemli bir yekün teşkil ettiğini görmek hiç de şaşırtıcı gelmeyecektir. Bu edebiyatın bir kısmı oldukça teknik konuları ele almakta olup avcılık, doğancılık, at bakımı ve hayvan hekimliği üzerine kaleme alınmış eserleri içermektedir. Ancak bunun yanında, ‘hayvan bilgisi’ olarak en iyi tanımlanabilecek muazzam bir edebî malzeme de söz konusudur. Bu incelemenin konusunu bu literatür teşkil edecektir.

Description

Bu çalışma, “Animal-Books as a Genre in Arabic Literature” başlığıyla British Society for Middle Eastern Studies (c.15, No.1/2, (1988) s. 3-10) adlı dergide yayımlanmış olan makalenin çevirisidir

Keywords

Arap toplumunu, GAL, Hayvan sevgisi, Arap Edebiyatı

Citation

McDonald, M. V. (2007). "Bir tür olarak Arap Edebiyatında hayvanı konu alan kitaplar". çev. Şener Şahin. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 16(2), 393-403.