2007 Cilt 7 Sayı 1

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 3 of 3
  • ItemOpen Access
    Bacterial analysıs of marketed and raw honey in Turkey
    (Uludağ Üniversitesi, 2007) Wells, Harrington; Özakın, Cüneyt; Çakmak, İbrahim; Aydın, Levent; Uludağ Üniversitesi/Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları/Tıp Fakültesi.; Uludağ Üniversitesi/Mustafakemal Paşa Meslek Yüksek Okulu/Arıcılık Geliştirme ve Araştırma Merkezi.; Uludağ Üniversitesi/Veterinerlik Fakültesi.
    Marketed honey samples (the products of 15 different firms obtained from superstores), and raw honey (obtained directly from 11 different apiaries from the Black Sea and Marmara regions of Turkey) were analyzed for bacteria species presence. Out of the 26 honey samples, bacteria were isolated in 23. Twice the number of species was isolated from marketed as raw honey. However, neither European Foulbrood (EFB) (Melissococcus pluton) nor American Foulbrood (AFB) (Paenibacillus larvae larvae) was detected in any of the samples. This suggests that sanitary measures and disinfection requirements may not be met in collecting, packaging and labeling honey for marketing.
  • ItemOpen Access
    Varroa’ya karşı hivecleantm ve perizin tm etkisinin karşılaştırılması
    (Uludağ Üniversitesi, 2007) Giray, Tuğrul; Kence, Meral; Kence, Aykut
    Türkiye ve dünyada arıcılığın en büyük sorunlarından olan Varroa akarının kontrolünde bilinen kimyasal mücadele ürünlerinden PerizinTM ile daha yeni olan, oksalik asit içeren HiveCleanTM’i Türkiye’de karşılaştırdık. HiveCleanTM ve PerizinTM kovanların bulaşıklık düzeyleriyle oranlı olarak Varroa dökülmesini sağladılar. Ama PerizinTM yaklaşık 3,5 kat daha etkili bulundu. Etiket bilgilerine göre uygulandığında, bir uygulamada HiveCleanTM Ekim başında, Kafkas arısı kovanlarında bulunan Varroa’nın yalnız % 25’ini döktü. Bu sonuçlara dayanarak organik üretim yapan arıcılarımıza ve kovanda bulaşıklık düzeyini daha kesin izlemek isteyenlere insan sağlığına zararlı olmayan HiveCleanTM gibi ürünleri önerebiliriz. HiveCleanTM için Türkiye arıcılık koşullarına uygun doz ve uygulama sıklığının belirlenmesi gerekmektedir.
  • ItemOpen Access
    Ordu, Posof ve ikizdere balarılarının (apis mellifera l.) anzer yaylası koşullarında bazı davranış özelliklerinin karşılaştırılması
    (Uludağ Üniversitesi, 2007) Sıralı, Recep; Şılbır, Yunus; Sıralı, Bahtiyar
    Ordu, Posof ve İkizdere balarılarının (Apis mellifera L.) Anzer yaylası koşullarındaki bazı davranış özelliklerinin incelendiği bu araştırmada; nektar akımı dönemindeki hırçınlık özelliği sırasıyla 3.00±0.45, 2.60±0.47 ve 2.40±0.35 adet iğne sayısı/koloni olarak belirlenmiştir. Ordu, Posof ve İkizdere gruplarında bir dakikada uçuşa çıkan ortalama arı sayısı sırasıyla 24.28±2.33, 21.32±1.43 ve 48.20±2.08 adet/koloni, dört dakikada uçuştan dönen ortalama arı sayısı sırasıyla 57.28±1.86, 54.40±2.22 ve 157.64±1.84 adet/koloni ve mumyalaşmış larva sayısı ise 5.64±0.65, 4.96±0.54 ve 5.64±0.66 adet/koloni olarak belirlenmiştir