2005 Cilt 5 Sayı 4

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 4 of 4
  • ItemOpen Access
    Varroa (varroa destructor) mücadelesinde organik asitlerin kullanımı
    (Uludağ Üniversitesi, 2005) Akyol, Ethem; Özkök, Duran
    Tek üreme ve çoğalma yeri bal arısı kolonisi olan varroa gerekli önlem alınmadığında hızla çoğalarak ya kolonilerin vrimlerinin düşmesine ve ileri aşamalarda sönmesine ya da koloni bireylerini zayıf düşürerek diğer hastalıklara karşı daha duyarlı hale gelmesine neden olmaktadır. Bu durumlar bilindiğinden parazite karşı çok fazla sayıda mücadele yöntemleri geliştirilmiş olup bunların başında da kimyasal mücadele yöntemleri gelmektedir. Kimyasallar varroa mücadelesinde etkili olmakta ancak aynı ilacın birkaç kez kullanılması durumunda parazit o ilaca karşı bağışıklık kazanmakta ve ilacın değiştirilmesi gerekmektedir. Kimyasalların bilinçsiz kullanımı arıların sağlıklarını tehdit ettiği gibi arı ürünlerinde kalıntı bırakarak insan sağlığını da tehdit etmektedir. Bu makalede insan sağlığına zararlı olmayan ve doğal olarak balda da bulunan formik asit, laktik asit ve oksalik asit gibi organik asitlerin Varroa mücadelesinde kullanımı hakkında bilgi vermek ve kimyasal kullanımını nisbeten azaltabilmek amacıyla hazırlanmıştır
  • ItemOpen Access
    Bazı saf ve melez balarısı (apis mellifera l.) kolonilerinin oğul eğilimi, yaşama gücü, kışlama yeteneği ve petek işleme etkinliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
    (Uludağ Üniversitesi, 2005) Akyol, Ethem; Özkök, Duran; Öztürk, Cahit; Bayram, Ahmet
    Bu çalışma aynı yaşta ana arıya sahip saf ve melez balarısı (Apis mellifera L.) kolonilerinin oğul eğilimi, petek işleme etkinliği, yaşama gücü ve kışlama yeteneklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırmaya alınan genotiplerin (KxK, MxM, KxM ve MxK) oğul eğilimlerinin sırasıyla; % 10, % 30, % 10 ve % 20; yaşama güçlerinin % 90.90, % 100, % 100 ve % 90.90; kışlama yeteneklerinin % 81.96, % 86.02, % 72.05, % 91.66 ve petek işleme etkinliklerinin de 13.50±2.11, 28.50±1.88, 13.75±0.99 ve 26.55±1.64 adet/koloni/yıl olduğu belirlenmiştir. Petek işleme etkinliği yönünden genotipler arasındaki farklılıklar önemli (P<0.01), yaşama gücü, kışlama yeteneği ve oğul eğilimi bakımından önemsiz (P>0.05) bulunmuştur.
  • ItemOpen Access
    Sonbaharda balarısı hastalık ve zararlılarının kontrolü
    (Uludağ Üniversitesi, 2005) Aydın, Levent; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.
    Sonbahar ayları gerek kışlama gerekse takip eden sezon açısından arı sağlığı için oldukça önemlidir. Bu derlemede sonbahar aylarında kovanda yapılacak işlemlerin koloni yönetimi açısından arının kışa hazırlanması ve takip eden sezona güçlü girmesi ile hastalık kontrolü ve mücadelesi irdelenmiştir. Özellikle Varroa kontrolü, temizlik ve kovan içi düzenlemelerin çevresel faktörlerle (ısı, yağış, nem) bağlantısı, balarısı hastalık ve zararlılarına karşı profilaktik yöntemlerin önemi vurgulanmıştır. Çevresel şartlardaki değişimlere hazırlıklı olmayan kovanlar birçok hastalık ve zararlılara ortam oluşturacaktır. Buna hatalı yaklaşım ve ilaçlama da ilave olursa koloni sadece kendisi ve arılık için değil insan sağlığı içinde tehdit oluşturacaktır.
  • ItemOpen Access
    Colour preferences in relation to the foragıng performance and fitness of the bumblebee bombus terrestris
    (Uludağ Üniversitesi, 2005) Raine, Nigel E.; Chittka, Lars
    Bumblebee (Bombus terrestris) colonies showed significant variation in their unlearned preference for violet (bee UV-blue) over blue (bee blue) flowers. Bumblebee colonies with a higher average innate preference for violet (over blue) in the laboratory harvested more nectar per unit time under field conditions. Although this correlation was strong (rs=0.82), it narrowly missed statistical significance at the 5% level (p=0.089), but was significant at the 10% level. This increase in foraging performance appears to make evolutionary sense because, on average, violet flower species contain around four times the amount of sugar (in nectar) as flowers of any other colour in the local area. Interestingly, although colonies with a stronger preference for violet were more effective at nectar foraging, this increase in colony food availability was not predictably translated into investment in fitness, quantified as gyne (new queen) production.