2010 Cilt 10 Sayı 3

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 2 of 2
  • ItemOpen Access
    Türkiye’de Varroa Destructor ile doğal enfeste bal arısı kolonilerinde Apİvar® ’ın (Amitraz) etkisi
    (Uludağ Üniversitesi, 2010) Aydın, Levent; Girişgin, A. Onur; Uludağ Üniversitesi/Veterinerlik Fakültesi.; Uludağ Üniversitesi/Arıcılık Geliştirme ve Araştırma Merkezi.
    Bu çalışmada, Bursa yöresinde Varroa destructor ile doğal bulaşık olan balarısı kolonilerinde (polen tuzaklı kovanlarda) Apivar’ın (Amitraz) etkinliği araştırılmıştır. V.destructor ile doğal olarak bulaşık 40 koloni yirmişer koloniden oluşan 2 gruba ayrılmıştır. Birinci grup Apivar strip ile 6 hafta süre ile sonbaharda tedavi edilmiş, ikinci grup ise tedavisiz kontrol bırakılmıştır. Tedavi sonrası Apivar strip’in etkinliği istatistiki olarak Henderson-Tilton ve Yüzde Değişim Testleri ile karşılaştırılmalı olarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak Apivar grubunda polen çekmecelerine 42 günde toplam 8838 Varroa düşmüş ve bunların %57’si ilk 48 saatte düşmüştür. Kontrol grubunda ise polen çekmecelerine 42 günde toplam 1923 Varroa düşmüş ve bunların %13’ü ilk 48 saatte düşmüştür. Apivar’ın etkinliği ilk olarak Henderson–Tilton’un formülüyle, ikinci olarak tedaviden önce ve sonra arılar üzerindeki akarların ortalama yüzdesinin karşılaştırılması esasına dayanan yüzde değişim metoduyla tespit edilmiştir. Buna göre Apivar’ın etkisi sırasıyla %99.43 ve %99.36 bulunmuştur. İlaçtan kaynaklanan herhangi bir yan etki gözlenmemiştir.
  • ItemOpen Access
    Arılar ve insektisitler
    (Uludağ Üniversitesi, 2010) Özbek, Hikmet
    Literatüre dayalı olarak hazırlanan bu makalede, balarıları ve yaban arıları hakkında kısa bilgiler verilmiş, balarısının meydana getirdiği bal, balmumu, arısütü, arı zehiri ve propolis yanında genel olarak kültür ve yabani bitkilerin tozlaşmasındaki önemi üzerinde durulurken yaban arılarının da önemine değinilmiştir. Bal arısı ve yaban arılarının tarımsal zararlılara karşı kullanılan insektisitlerden etkilenmeleri açıklanmış ve alınacak önlemler üzerinde durulmuştur.