2001 Cilt 1 Sayı 1

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 5 of 5
  • ItemOpen Access
    Açılış: Uludağ Arıcılık Derneği
    (Uludağ Üniversitesi, 2001) Aydın, Levent; Uludağ Üniversitesi.
    Uludağ Arıcılık Dergisi'nin ilk sayısını çıkarmış bulunmaktayız. Amacımız hem sizlere yardımcı olmaya çalışmak hem de bu dergi aracılığıyla bir iletişim ağı kurarak birbirimizle iletişimimizi geliştirmektir. Hızla gelişen ve küreselleşen dünyamızda her konuda olduğu gibi Arıcılık konusunda da çok önemli gelişmeler olmaktadır. Ülkemiz değişik arı ırkları, çeşitli bitki türleri ve farklı ekolojik bölgelere sahip olması nedeniyle Arıcılık konusunda büyük bir potansiyele sahip olmasına rağmen ne yazık ki istenilen seviyeye ulaşamamıştır. Bunun en önemli nedenlerinden biri Arıcılık konusunda çalışan Bilim Adamları ve Üreticiler arasında yeterli iletişim ve işbirliği olmamasıdır. İşte bu yüzden biz Uludağ Arıcılık Derneği olarak sözünü ettiğimiz işbirliği ve iletişim konusundaki sorunların aşılabilmesi için, önce Marmara Bölgesi içerisinde, sonra tüm yurtiçi ve daha sonra yurtdışıyla da bağlantılar kurmayı amaçlıyoruz. Bu yüzdendir ki bir süre önce, Bursa ve civar illerde bulunanlar başta olmak üzere arıcılıkla uğraşan kişilerle (arıcılar, akademisyenler, öğrenciler) bir dernek kurulması konusunda fikir birliğine ulaşıldı ve bunun sonucunda da derneğimiz Nisan-2000 tarihinde kuruldu
  • ItemOpen Access
    Varroa ile mücadele
    (Uludağ Üniversitesi, 2001) Çakmak, İbrahim; Uludağ Üniversitesi.
    Varroa jacobsoni Hint arısı Apis cerena orijinli olup son yıllarda evrensel boyutlarda arıcılığı en çok tehdit etmekte olup, çıplak gözle görülebilen bir parazittir. İklim ve sıcaklığın Varroanın gelişmesınde oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Özellikle ilkbahar ve sonbaharda Varroa yaz mevsiminden daha hızlı gelişip çoğalmaktadır. Sıcak ve tropik bölgelerde Varroa gelişiminin daha yavaş, serin ve soğuk bölgelerde ise daha hızlı olduğu rapor edilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Nosemiasis
    (Uludağ Üniversitesi, 2001) Aydın, Levent; Uludağ Üniversitesi.
    Nosemiasis dünyadaki tüm kıtalarda balarılarında yaygın olarak görülen bir hastalıktır. Bursa yöresinde yapılan bir çalışmada %26.4 latent (belirti göstermeden), %10.5 ise kovanları söndürecek düzeyde gözükmektedir.
  • ItemOpen Access
    Kireç hastalığı
    (Uludağ Üniversitesi, 2001) Çakmak, İbrahim; Uludağ Üniversitesi.
    Kireç hastalığı arı kolonilerinde strese bağlı bir hastalık olup Ascosphaera apis denilen bir mantar tarafından oluşturulur. Bu patojenin esas kaynağı petek gözlerinde depolanan polendir. Bu hastalık, gözlerdeki larvaları mumyalaştır ve mumyalar mantarın yaşam safhasına göre beyaz, gri, ve siyah renk alır.
  • ItemOpen Access
    Türkiye III. Arıcılık Kongresi
    (Uludağ Üniversitesi, 2001) Topal, F.; Aydın, N.; Gök, H.
    Türkiye 4 milyona yakın koloni sayısı ve 63.000 tonu aşan bal üretimi ile Dünyanın sayılı ülkeleri arasındadır. Koloni sayısı bakımından Dünyada 3. sırada gelmesıne rağmen koloni başına düşen verim 16 kg civarındadır. Türkiye çok çeşitli bitki. örtüsü ve yüksek sayıda arı kolonisine sahip olmasına rağmen verim oldukça düşüktür. Verim düzeyının artırılmasına onem verilmelidir.