2017 Cilt 36 Sayı 1-2

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 6 of 6
  • ItemOpen Access
    Bir kapibara’da (hydrochoerus hydrochaeris) idrar kesesi torsiyonu
    (Uludağ Üniversitesi, 2017-12-15) Karakuzulu, Hatice; İpek, Volkan; Arda, Ömer; Akkoç, Ahmet; Özyiğit, M. Özgür; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.
    Bu olguda 8 aylık, 5 kg ağırlığında dişi bir kapibarada idrar kesesi torsiyonu olgusunun makroskobik ve mikroskobik bulguları tanımlandı. Nekropside hayvanın karın boşluğu açıldığında idrar kesesinin oldukça genişlemiş ve kendi çevresinde 360 derece dönmüş vaziyette olduğu ve serozal damarlarında şiddetli konjesyon dikkati çekti. Kesenin lümeni açıldığında yaklaşık 300 ml kanla karışık idrar varlığı ile kan pıhtısı gözlendi. Mukozada peteşiyel ve ekimotik kanamalar dikkati çekti. Üreter çaplarının bilateral olarak genişlediği görüldü. Bağırsak damarlarının da oldukça hiperemik olduğu ve peritonun pariyatel yaprağında kanama alanları gözlendi. Histopatolojik incelemede, idrar kesesinin epitel katmanının yer yer döküldüğü ve submukozadan serozaya kadar tüm katmanlarda şiddetli kanamaların şekillendiği görüldü. Böbreklerde bazı tubul lümenlerinde yer yer dilatasyon, epitellerde hidropik dejenerasyon ve deskuamasyon dikkati çekti. Yazarların bilgisine göre evcil hayvanlarda da ender gözlenen idrar kesesi torsiyonu bir kapibarada rapor edilmiştir. Bu tür olguların etiyojisinde travma ve intraabdominal operasyonlar bildirilmekte fakat bu olguda herhangi bir etiyoloji ortaya konulamamıştır.
  • ItemOpen Access
    Yerli ırk bir kısrakta vulvar yassı hücreli karsinom olgusu
    (Uludağ Üniversitesi, 2017-12-15) İntaş, Kamil Seyrek; İpek, Volkan; Salcı, E. Sinem Özdemir; Zengin, Muhittin; Deligönül, Adem; Sönmez, Gürsel; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi /Onkoloji Anabilim Dalı.
    Yerli ırk, 16 yaşlı bir kısrak, genital bölgede sebebi bilinmeyen ve iyileşmeyen yara şikayeti ile kliniğimize getirildi. Kısrağın genel durumu iyiydi ancak genital bölgenin muayenesinde vulvada anüsün alt yarımını kapsayan, fibrotik üremeyle karakterize, yaygın açık bir yara belirlendi. Biyopsi alınarak numuneler patoloji laboratuarına gönderildi. Histopatolojik inceleme sonucu alınan numunelerden yassı hücreli karsinom tanısı konuldu. Tedavi için önerilen kemoterapi seçenekleri, kısrağın yaşı ve sağaltımın maliyeti dolayısıyla hasta sahibi tarafından kabul edilmedi. Sunulan bu olgu ile bir kısrakta vulvar yassı hücreli karsinomun klinik ve histopatolojik bulgularının rapor edilmesi ve kliniğimizde çok sık karşılaşılmayan bu neoplazi için olası sağaltım seçeneklerinin tartışılması amaçlanmıştır.
  • ItemOpen Access
    Mandibular osteoma in a brown bear (ursus arctos)
    (Uludağ Üniversitesi, 2017-12-15) Aytuğ, Nilüfer; Cihan, Hüseyin; Özyiğit, M. Özgür; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.
    A 21-year old, 150-kg male Brown bear, kept in Karacabey Bear Sanctuary in Bursa, Turkey, (Ursus Arctos) with an osteoma of the left mandible is presented. A large mass, causing significant facial asymmetry, on the mandible was detected. On palpation, the mandibular mass was very firm and immobile. Macroscopically the mass was non-hyperemic, spherical and smoothly contoured, whitish colored, hard and was 9 cm in diameter and covered by gingival mucosa. Microscopically, the tumoral mass on the mandible was covered with a layer of keratinized squamous epithelium. In deeper layers, bony islands of various shape and size were encountered. Some of them were compact, while some of them were trabecular. No mitotic figures were observed. The clinical and pathological findings were found compatible with osteoma.
  • ItemOpen Access
    Bir köpekte tek taraflı luteoma olgusu
    (Uludağ Üniversitesi, 2017-12-15) Yılmaz, Rahşan; Özyiğit, M. Özgür; Akkoç, Ahmet; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.
    Bu olguda, Terrier ırkı, dişi, 13 yaşlı köpeğin sol ovaryumunda nadir olarak şekillenen luteomanın makroskobik ve mikroskobik özellikleri tanımlanmıştır. Klinik olarak bir haftadan beri süren iştahsızlık ve kusma bulguları ile Veteriner Fakültesi Kliniklerine getirilen hayvanın ultrasonografik muayenesinde batın içerisinde 13x11 cm boyutlarında tamamen hipoekoik ve yer yer normal dokulara göre farklı ekojenitede homojen yapı gösteren kitleye rastlandı. Yapılan operasyonda tümöral kitle ile beraber ovaryum ve uterus, makroskobik ve histopatolojik inceleme için patoloji laboratuvarına gönderildi. Makroskobik muayenesinde kitlenin 13x 11x 8 cm boyutlarında, orta sert kıvamlı, kesit yüzü krem renkte ve yer yer kanama alanları içerdiği görüldü. Histopatolojik incelemede, sol ovaryumun tamamen tümöral doku ile kaplanmış olduğu ve normal ovaryum yapısına ait hiçbir histolojik doku içermediği dikkati çekti. Tümörün hücre sınırları belirgin, eozinofilik sitoplazmalı, sitop-lazmasında yağ vakuolleri olan, açık veziküler çekirdekli, belirgin çekirdekçiğe sahip, yer yer ince bağ doku kordonları ile birbirinden ayrılan poligonal hücre kümelerinden oluştuğu dikkati çekti. Tümöral dokuda yer yer mitotik figürlere rastlandı. Bazı alanlarda nekroz ve kanama görüldü. Bu olayda, makroskobik ve histopatolojik inceleme sonucunda sol ovaryumda nadir görülen luteoma olgusu tanımlanmıştır.
  • ItemOpen Access
    Merinos ırkı bir kuzuda polimelia
    (Uludağ Üniversitesi, 2017-12-15) Akbala, Melike; Çeşme, Hilal; İpek, Volkan; Salcı, Hakan; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.
    Merinos ırkı, 15 günlük, erkek bir kuzu doğuştan beş bacaklı olma anamnezi ile kliniklerimize sevk edildi. Vital parametreleri normal olan kuzuda, inspeksiyonda sağ articulatio humerinin caudalinde, lateral toraks duvarına bağlı fazla bir ekstremite görüldü. Ekstremitede carpal ekleminin distalinden itibaren birleşik 4 adet metacarpus, 2 adet metacarpophalengeal eklem ve iki ayağın geliştiği gözlendi. Antebrachium bölgesinde açık kırığı mevcuttu. Radyolojik olarak 4 ve 5. kostalar düzeyinde rudimenter bir skapulanın olduğu, humerus ve antebrahium hipoplazisi ve antebrahium’da orta diyafizer kırık saptandı. Metacarpus distalinden itibaren iki farklı metacarpusa dönüşüyordu ve iki adet metacarpophalengeal eklem ve 4 adet digiti’nin mevcut olduğu görüldü. Polimelia tanısı konuldu ve genel anestezi altında ilgili ekstremite operatif olarak vücuttan uzaklaştırıldı. Makroskopik incelemede radyolojik bulgular doğrulandı. Sunulan bu olgu ile Merinos ırkı bir kuzuda polimelia anomalisinin klinik ve radyolojik bulguları ile cerrahi tedavisi rapor edilmiştir.Merinos ırkı, 15 günlük, erkek bir kuzu doğuştan beş bacaklı olma anamnezi ile kliniklerimize sevk edildi. Vital parametreleri normal olan kuzuda, inspeksiyonda sağ articulatio humerinin caudalinde, lateral toraks duvarına bağlı fazla bir ekstremite görüldü. Ekstremitede carpal ekleminin distalinden itibaren birleşik 4 adet metacarpus, 2 adet metacarpophalengeal eklem ve iki ayağın geliştiği gözlendi. Antebrachium bölgesinde açık kırığı mevcuttu. Radyolojik olarak 4 ve 5. kostalar düzeyinde rudimenter bir skapulanın olduğu, humerus ve antebrahium hipoplazisi ve antebrahium’da orta diyafizer kırık saptandı. Metacarpus distalinden itibaren iki farklı metacarpusa dönüşüyordu ve iki adet metacarpophalengeal eklem ve 4 adet digiti’nin mevcut olduğu görüldü. Polimelia tanısı konuldu ve genel anestezi altında ilgili ekstremite operatif olarak vücuttan uzaklaştırıldı. Makroskopik incelemede radyolojik bulgular doğrulandı. Sunulan bu olgu ile Merinos ırkı bir kuzuda polimelia anomalisinin klinik ve radyolojik bulguları ile cerrahi tedavisi rapor edilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Erkek bir köpekte meme bezinde anaplastik karsinoma olgusu
    (Uludağ Üniversitesi, 2017-12-25) Aslan, Vildan; Çeşme, Hilal; Mutlu, Ayşe Meriç; Cangül, İ. Taci; Salcı, Hakan; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.
    Dokuz yaşlı, erkek, Rottweiler ırkı bir köpek, sağ ikinci torakal meme lobunda büyüme şikayetiyle kliniklerimize getirildi. Klinik olarak sağ torakal 2. papilla mamma yaklaşık 5x4×3 cm boyutlarında, ostium papillare ise ülseratif ve enfekteydi. Toraksın radyografisinde metastazı ortaya koyacak herhangi bir bulguya rastlanmadı. Ultrasonografik muayenede meme dokusu heterojen bir görünüme sahipti ve hiperekoik bir alan ile çevriliydi. Genel anestezi altında ilgili meme lobunun mastektomisi gerçekleştirildi. Histopatolojik incelemede meme bezi epitel hücrelerinin yer yer solid ve papiller tarzda ürediği ve hücrelerde mitotik aktivitenin oldukça yüksek olduğu gözlendi. Bu bulgulara dayanarak kitleye anaplastik karsinoma tanısı konuldu. Erkek köpeklerde nadir olarak gözlenen anaplastik meme bezi karsinoması bu olgu sunumu ile rapor edilmektedir.