2015 Cilt 34 Sayı 1-2

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 9 of 9
  • ItemOpen Access
    Bir köpekte primer intranazal transmissible venereal tümör (TVT)
    (Uludağ Üniversitesi, 2015-09-18) Çeşme, Hilal; İpek, Volkan; Akkoç, Ahmet; Salcı, Hakan; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.
    Coli melezi, erkek, 2,5 yaşlı köpek burun ve göz akıntısı, gözün altında farklı kanlı bir akıntı görünümü, burun ve damak şişkinliği şikayetleriyle getirildi. Klinik olarak sağ gözün medial açısının altında fistül deliği, maksilla ve nazal kemik ve palatum molle de şişkinlik saptandı. Radyolojik olarak burun boşluğu içerisinde muhtemel yumuşak doku opasitesi artışı görüldü. Akıntılardan swapla ve damaktaki şişkinlikten ince iğne aspirasyonuyla alınan numunelerde sitolojik olarak çok sayıda yangı hücresi ve geniş sitoplazmalı, yoğun kromatin yapısına sahip yuvarlak çekirdekli tümör hücreleri belirlendi. Primer TVT tanısı konulan köpek dört haftalık vinkristin sülfat kürü ile tedavi edildi. Yakın dönemde nüks gözlenmedi. Sunulan bu olgu ile primer intranazal TVT’nin rapor edilmesi ve tedavi sonucunun veteriner hekimlerle paylaşılması amaçlanmıştır.
  • ItemOpen Access
    Bir koyunda aşil tendo rupturu sağaltımında uygulanılan kompresyon vidası ile geçici calcaneo-tibial fiksasyon
    (Uludağ Üniversitesi, 2015-12-30) Çetin, Melike; Akgül, Mustafa Barış; Kurt, Hasan; Salcı, Hakan; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.
    Merinos ırkı, 1,5 yaşlı bir koyun sağ arka ekstremitesini kullanamıyor şikayeti ile kliniklerimize getirildi. İnspeksiyonda, koyun sağ metatarsusları üzerine basmaktaydı. Aşil tendosunun palpasyonda tendojen gerginliğin olmadığı hissedildi. Tanısal görüntüleme yöntemleri yardımıyla (radyoloji ve ultrasonografi) aşil tendo rupturu tanısı doğrulandı. Genel anestezi altında rupture olmuş aşil tendosu Bunnell-Mayer yöntemi ile dikildi ve tendonun iyileşmesine destek olması için tarsal eklemin normal konumda bir kompresyon vidası ile geçici olarak calcenao-tibial fiksasyonu sağlandı. Postop
  • ItemOpen Access
    Sığırlarda ayak hastalıklarının radyolojik ve biyomekanik ilişkilendirilmesi: 13 olguluk bir ön çalışma
    (Uludağ Üniversitesi, 2015-12-30) Salcı, Hakan; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.
    Sığırlarda ayak hastalıklarına bağlı çeşitli radyolojik bulgular görülmektedir. Bu ön çalışmanın amacı çeşitli kronik ayak hastalığı bulunan sığırlarda radyolojik bulgular ile ayak hastalığına bağlı şekillenmiş biyomekanik bozukluğun ilişkisini değerlendirmektir. Kronik ayak hastalığı nedenli farklı zamanlarda getirilmiş ve radyolojik bulgular gözlenmiş Holstein ırkı, 13 adet (n=13) sığır çalışmanın materyalini oluşturdu. Klinik muayenede tanınan ayak hastalıkları limaks, tendovaginitis, panarisyum, deforme tırnak yapısı, taban ulkusu, ökçe erezyonu, beyaz çizgi hastalığı ve yan duvar ulkusu idi. Olguların lokal lezyonlarının yanında plantaro-dorsal radyografilerinde, ayak kemiğinde üremeler, II. ve III. falanksın aksiyal kısmında osteofitik çıkıntılar, ayak ekleminin etrafında radyolusent ve radyoopakt alanlar, periostal reaksiyonlar vs. saptandı. Bu radyolojik oluşumların bir kısmı ayak hastalığının meydana getirdiği biyomekanik bozukluk nedenliydi. Sonuç olarak sığırlarda şekillenen ayak hastalıkları ayak biyomekaniği etkilemekte ve radyolojik olarak ayak hastalığına spesifik bulgulara ilaveten biyomekanik bozuklukla ilişkili farklı radyolojik bulgular da gözlenebilmektedir.
  • ItemOpen Access
    Outbreak of peracute urea toxicosis in sheep following the consumption of new packages of grain barley
    (Uludağ Üniversitesi, 2015-09-11) Oruç, Hasan Hüseyin; Çelik, Meltem; Şahintürk, Pınar; Gençoğlu, Hıdır; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.; Uludağ Üniversitesi/Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
    The objective of this report was to describe peracute urea poisoning deaths in 84 Ile de France and Merinos breed sheep due to following the consumption of new packages of grain barley on July 30, 2014 in Ivrindi, Balıkesir, Turkey. The owner of the sheep and a local veterinarian reported that in the farm there were in total 800 sheep, and 325 of animals were fed with new packages of grain barleys and 84 of which were observed dead after feeding in three-four hours. Clinical signs in all affected animals prior to death were uneasiness and ataxia, incoordination, grinding teeth, salivation, severe struggling and bellowing, abdominal bloat, lateral recumbence, convulsions, and deaths occurred in one and half hour after first clinical signs. The presences of white urea particles were intensive especially at the bottom of the packages of barley. Urea, crude protein, nitrate and nitrite analysis were performed in barley samples. Analysed barley samples had quite high urea concentration (8.76%) and crude protein (27.81%). Anamnesis, clinical signs and laboratory analysis indicated peracute urea poisoning in sheep.
  • ItemOpen Access
    Arthrogryposis and abdominal wall defect complicated with ıntestinal evantration in pekingese fetuses
    (Uludağ Üniversitesi, 2015-09-28) Salcı, E. Sinem Özdemir; İpek, Volkan; Cangül, İ. Taci; İntaş, Kamil Seyrek; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.
    A 3.5-year-old, pregnant Pekingese was presented with signs of dystocia. Vaginal examination revealed no fetuses in the birth canal, and no heart beats were observed in the fetuses, ultrasonographically. Four dead fetuses were retrieved by en bloc ovariohysterectomy. All fetuses had hind limb deformities and intestinal evantration was observed in three fetuses. A diagnosis of arthrogryposis and abdominal wall defect complicated with intestinal evantration was made after the macroscopic examination of the fetuses. The owner did not permit necropsy. To the best of our knowledge, this is the first report of arthrogryposis and abdominal wall defect complicated with intestinal eventration encountered in Pekingese fetuses
  • ItemOpen Access
    Ratlarda kardiyak mastositlerinin istatistiksel olarak dağılımı ve heterejonitesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2015-05-12) Erekli, Özlem; Çınar, Kenan
    Bu çalışmada Wister Albino türü sıçanlarda kardiyak mast hücrelerinin sayısal dağılımı ve altı farklı tespit çözeltisinin (Bouin, %10 Formalin, Schaudin, Orth, Alkolik Formalin ve Carnoy) bu hücrelerin boyanma özelliklerine olan etkisinin belirlenmesi amaçlandı. Mast hücrelerinin demonstrasyonu için Toluidin Blue (TB), Thionin ve Alcian Blue/Safranin O (AB/SO) boya metotları uygulandı. Boyanan kesitlerde, tüm preparatlardaki mast hücrelerinin sayısal yoğunluğu oküler mikrometre yardımıyla belirlendi. Daha sonra elde edilen veriler 1mm2 ’lik alandaki mast hücre sayısına dönüştürüldü. TB/ Thionin/ AB/SO ile boyanan mast hücre sayılarının atriyum ve ventrikuluslardaki yoğunlukları tespit edildi. Mast hücreleri Carnoy tespit çözeltisi ile Toluidine Blue'da, Orth tespit çözeltisiyle ise Thionin ve AB/SO'de en fazla sayısal sonucu vermiştir. Altı fiksatifin de uygulanması sonucunda mast hücre granülleri en belirgin olarak AB/SO boyanması ile gözlendi. Mast hücre şekillerinin, farklı tespit çözeltilerine göre farklılık gösterdiği saptandı. %10 Formalin tespit çözeltisi hariç diğer tespit çözeltileri ile fiske edilmiş doku örnekleri, Toluidine Blue boyası ile boyandıklarında mast hücrelerinin metakromazi gösterdikleri tespit edildi. Carnoy ve Schaudin tespit çözeltilerinin kullanıldığı doku örneklerinde, Thionin ile boyandıklarında metakromazi gösteren mast hücreleri görüldü
  • ItemOpen Access
    The effects of supplemental saccharomyces cerevisiae and phytase on growth performances and plasma biochemical parameters of broiler chickens
    (Uludağ Üniversitesi, 2015-03-20) Suzer, Bayram; Altınbaş, Burçin; Seyidoğlu, Nilay; Arıcan, İlker; Orman, Abdulkadir; Yıldız, Hüseyin; Yalçın, Murat; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.
    Saccharomyces cerevisiae and phytase can be used as a feed supplement in combination or alone for broiler feeding. An experiment was performed to study the effect of supplemental different ratio S. cerevisiae and phytase combination on growth performances, plasma biochemical parameters and plasma enzyme activities of broiler chickens. Animal were feed ad libitum through the study. Sixty hundred 1 day-old broiler chicks were randomly selected and distributed into eight groups as control (C); phytase (P) (added 200 g Pyhase to 1000 kg of diet); S. cerevisiae (Y1) (added 0.1% S. cerevisiae of the diet); Y1+P (combination of group Y1 and P); S. cerevisiae (Y2) (added 0.2% S. cerevisiae of the diet); Y2+P (Combination of Y2 and P); Y4 (added 0.4% S. cerevisiae of the diet); Y4+P (Combination of Y4 and P) respectively. At the end of the study, blood samples were collected from 15 randomly selected broiler chickens from each group through the brachial vein on the 42nd day of the experiment. Plasma were separated and used for measurement of plasma biochemical parameters and enzyme activities. S.cerevisiae alone and combination of Phytase and S. cerevisiae increased body weight and body weight gain of broiler, especially in 6th week, except in group Y4. Although, the broiler chickens supplemented with just phytase or/and S. cerevisiae and their combination had lower plasma triglyceride, total cholesterol, LDL-cholesterol, glucose, calcium and GGT enzyme activity , they had higher HDL-cholesterol, phosphorus and ALT enzyme. Moreover, supplementation with just phytase or/and S. cerevisiae and their combination did not change the hematocrit, plasma total protein and AST enzyme levels of the broiler chickens. These results demonstrated that phytase and S. cerevisiae alone or/and their combination improved growth performance and body weight gain of the broiler chickens. So, S.cerevisiae and phytase combination may be used as an growth enhancer. However, more studies would be necessary to obtain the effects of supplementing yeast and phytase combination on growth.
  • ItemOpen Access
    Ratlarda barsak mikroflorası gelişimi üzerine diyet kısıtlaması ile beslenmenin etkisi
    (Uludağ Üniversitesi, 2015-08-27) Muş, Tülay Elal; Sonat, Füsun Ak; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.; Uludağ Üniversitesi/Keles Meslek Yüksek Okulu.
    Bu çalışma ratlara uygulanan uzun süreli diyet kısıtlamasının barsak mikroflorası üyesi olan laktobasil, koliform bakteri, enterokok ve Enterobactericeae sayıları üzerine etkisini ortaya koymak amacıyla gerçekleştirildi. Bu amaçla ratlar iki gruba ayrıldı. Birinci gruba 150 gün süresince diyet kısıtlaması uygulanırken ikinci grup ratlar kontrol grubuydu ve ad libitum olarak beslendi. Her iki grup rata ait feçes örnekleri 1., 30., 60., 90., 120. ve 150. günlerde toplanarak mikrobiyolojik analizleri gerçekleştirildi. Analiz sonuçlarına göre; diyet kısıtlaması uygulanan ratların feçesindeki laktobasil, koliform bakteri ve Enterobactericeae sayıları 150. günün sonunda yaklaşık 1 log artış gösterirken, enterokok sayısı aynı düzeyde belirlendi. Diyet kısıtlaması grubunda sadece probiyotik özelliğe sahip bir bakteri olan laktobasil sayısında istatistiksel anlamlılık (p=0.02) ortaya çıktı. Kontrol grubunda ise yalnız enterokok sayısında 2 log10 düşme gözlenirken diğer bakteri gruplarının sayılarında değişiklik gözlenmedi. Gruplar arasında yapılan istatistiksel karşılaştırmada koliform bakteri ve Enterobactericeae sayılarınla anlamlı farklılık (p<0.05) bulunurken laktobasil ve enterokok sayılarında anlamlılık belirlenmedi (p>0.05). Sonuç olarak, uzun süreli diyet kısıtlamasının rat örneğinde barsak mikroflorasını değiştirme potansiyeline sahip olduğu belirlendi.
  • ItemOpen Access
    Effects on negative energy balance of tannin in dairy cattle
    (Uludağ Üniversitesi, 2015-08-25) Şentürk, Sezgin; Cihan, Hüseyin; Kasap, Sevim; Mecitoğlu, Zafer; Temizel, Mutlu; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.
    Tannins are polyphenolic compounds. Tannins are chemically divided into two main groups as hydrolysable tannins and condensed tannins. Tannins are used in ruminants in order to prevent ruminal tympani and the formation of high methane gas. In the present study, it was aimed to determine the effects of tannin on of negative energy balance metabolism in dairy cattle. Animals, after the physical examination, were divided into 2 groups as study (test group n = 10) and control group (n = 10). Herbal extract (Quebracho Colorado) of tannin (Unitan Saica Inc., Argentina) which is appropriate for animal use, was applied 90 gr per animal daily for 6 weeks (each 3 weeks in pre and postpartum period) to animals in study group. While no any tannin or other additive was given to the animals in control group. Faeces, blood and milk (only after parturition on days 7, 14 and 21) samples were collected from both group on 21st day before parturition, during parturition and 7th, 14th, and 21st day from parturition. Beta hydroxybutyrate (BHB), albumin, calcium, phosphorus, total protein, BUN, GGT, cholesterol and triglycerides from blood samples and milk urea nitrogen (MUN) levels from milk samples were evaluated. Difference between the groups for BUN, MUN, calcium, phosphorus, triglycerides, albumin, total protein and GGT was not detected. However, a decline was detected for BHB levels during parturition, 7th, 14th (not statistically significant) and 21st (statistically significant) days after parturition in the study group compared to the control group. As a result; in animals, as detected lower BHB levels in animals applied tannin in study group compared to the control group, tannin can be used for the protection against negative energy balance.