Bir inekte solea ülseri komplikasyonuna bağlı tendovaginitis prulenta

Loading...
Thumbnail Image

Date

2014-04-30

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Arka sol ayakta şişkinlik şikayetiyle 4 yaşlı, Holstein ırkı bir inek kliniklerimize getirildi. Şiddetli sol arka ekstremite topallığı, lateral parmağı içeren, metatarsusun ortasına kadar ilerlemiş fluktuan bir şişkinlik, hiperemi, ağrı ve topuk eklemine yakın ülseratif bir yara saptandı. Şiropodi sonrasında rustelholz bölgesinde derin bir ülser alanı tespit edildi. Bölgeden mikrobiyolojik kültür için numune alındı. Radyolojik olarak lateral parmak kemiklerinde osteofitik üremeler, osteolitik alanlar ve deformasyonlar saptandı. Ultrasonografik olarak tendoların etrafında ve tendovagina içinde anekoik alanlar ve corpusküler cisimcikler saptandı. Solea ülserine bağlı şekillenmiş tendovaginitis prulenta tanısı konuldu. Tendovaginanın drenaj ve irrigasyonu gerçekleştirilerek parmak amputasyonu önerildi. Ancak hasta sahibi kabul etmedi. Mikrobiyolojik olarak fekal mikroorganizmaların ürediği saptandı.
Holstein breed, 4 year-old a cattle was presented with the complaint of back foot swelling. Severe left hind limb lameness, a fluctuated swelling extended to middle part of the metatarsus, hyperemia, pain and an ulcerative wound near to the fetlock joint were detected. After chiropody, a profound ulcer area was seen on the rustelholz region. A sample was taken for microbiological culture. Radiologically, osteophytic proliferations, osteolitic areas and deformations were encountered in the lateral finger bones. Ultrasonographically, anechoic areas and corpuscular bodies were determined around the tendons and in the tendovagina. Tendovaginitis prulenta as a result of solea ulcer was diagnosed. Drainage and irrigation of the tendovagina was performed and finger amputation was recommended. However, patient owner was not permitted. Microbiologically, fecal microorganisms was obtained.

Description

Keywords

Solea ülseri, Solea ulcer, Tendovaginitis prulenta, İnek, Tendovaginitis prulenta, Cattle

Citation

Salcı, H. vd. (2013). "Bir inekte solea ülseri komplikasyonuna bağlı tendovaginitis prulenta". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi, 32(2), 71-74.