Kardiyovasküler düzenlemede nükleus traktus solitarius’un rolü

Loading...
Thumbnail Image

Date

2011-06-28

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Kardiyovasküler sistem, merkezi mekanizmalar tarafından sürekli olarak düzenlenmektedir. Baro- ve kemoreseptör afferentlerinin sonlandığı yer olan nükleus traktus solitarius (NTS) kardiyovasküler düzenlemede önemli katkıları olan beyin sapındaki bir nükleustur. NTS, kardiyovasküler sistem ile ilgili aldığı uyarımları, merkezi sinir sistemindeki yine kardiyovasküler düzenlemeye karışan diğer beyin bölgelerine ileterek, o beyin bölgelerinin uyarılmasını ve inhibe edilmesini sağlar ve böylece kardiyovasküler hemostasize katkıda bulunur. Bu etkilerinde, NTS’da birçok nörotransmitter ve nöromodulatör madde rol oynamaktadır. Bu derlemede baro- ve kemoreseptörlerin alınan uyarımların ilk sinaps yaptığı beyin bölgesi olan NTS’un kardiyovasküler düzenlemedeki rolü ve bu düzenlemede aracılık yapan nörotransmitter ve nöromodülatör maddeler hakkında bilgi sunulması amaçlanmıştır.
Cardiovascular system is always regulated by central mechanisms. Nucleus tractus solitarius (NTS), where afferents of baro- and chemoreceptors terminate, is a nucleus in the medulla oblongata and has very important contribution to the cardiovascular regulation. NTS projects impulses, related with cardiovascular system, to other brain areas involving cardiovascular regulation. NTS regulates the cardiovascular homeostasis by sending excitatory or inhibitory impulses to these cardiovascular brain areas. Lots of neurotransmitter or neuromodulator have role in this cardiovascular effect of NTS. In this review, it is aimed to give knowledge about the role of NTS as a first synaptic brain area for baro- and chemoreceptor afferents in the cardiovascular regulation, and also neurotransmitter or neuromodulator mediated the cardiovascular regulation in NTS.

Description

Keywords

Nükleus traktus solitarius, Nucleus tractus solitarius, Kardiyovasküler düzenleme, Cardiovascular regulation, Baro-chemoreceptor, Glutamate, Oxytocin, Angiotensin, Hydrogen peroxide, Nitric oxide, Thromboxane A2, Baro- kemoreseptör, Glutamat, Oksitosin, Anjiyotensin, Hidrojen peroksit, Nitrik oksit, Tromboksan A2

Citation

Köktentürk, R. ve Yalçın, M. (2011). "Kardiyovasküler düzenlemede nükleus traktus solitarius’un rolü". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 30(1), 53-58.