Mustafa Sadık er-Rafl'î'nin hayatı, edebî cephesi ve eserleri

Loading...
Thumbnail Image

Date

1987

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

1881-1937 tarihleri arasında Mısır'da yaşamış olan Mustafa Sadık er-Rafi'ı, Arap nesrinin makale, hikaye, deneme, edebiyat tarihi vb. gibi türlerindeki ilgi çe­ kici çalışmaları ile tanınan başarılı bir edebidir. Çağdaş Arap nesrini klasik dönem­ lerdeki üslûbu ile kullanmaktaki ustalığının yanısıra, Rafi'ı aynı zamanda "Divan" sahibi bir şairdir. Ancak edebiyat alanındaki şöhretine ve verimliliğine rağmen, Rafi’ı, yazılarında ve özellikle sevgi konusuna dair duygu ve düşüncelerini yansıtan eserlerinde anlaşılması hayli güç bir yazardır. Bu makalede, eserlerini okuyacaklara fçydalı olmak amacı ile onun hayatı, edebi şahsiyeti, üslûbunun özellikleri ve bu üslûba yöneltilen belli başlı tenkidler in­ celenmiştir.
Mustafa Sadık er-Rafi'î, qui a vecu entre 1881-1937 en Egypte, est l'un des plus considerables ecrivains arabes, connu par ses travaux interessants dans les genres litteraires - essai, article, histoire de litterature, nouvelle - de la prose arabe. Rafi'ı a la maitrise d'employer la prose contemporaine arabe de son style des epoques classiques, d'autre part, il est un pobte ayant un "Divan" publie de son vivant, mais malgre sa ceMbrite et sa fecondite dans le domaine litteraire, il est un ecrivain assez difficile a comprendre dans ses ecrits et surtout dans ses oeuvres qui refletent ses reflexions et ses sentiments sur l'amour. Dans cet article, il s ’agit de sa vie, de son cote litteraire, de la particularite de son style et des critiques faites contre ce style.

Description

Keywords

Mısır, Mustafa Sadık, er-Rafi, Çağdaş Arap nesri, Divan, Egypt, Contemporaine Arabe

Citation

Ayyıldız, E. (1987). "Mustafa Sadık er-Rafl'î'nin hayatı, edebî cephesi ve eserleri". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2(2), 27-35.