Videolardaki hareketli nesnelerin tespit ve takibi için uyarlanabilir arkaplan çıkarımı yaklaşımı tabanlı bir sistem

Loading...
Thumbnail Image

Date

2012-12-21

Authors

Karasulu, Bahadır

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Gözetleme sistemleri temelinde bilgisayar bilimleri kapsamındaki video ve görüntü işleme araştırma alanları bulunmaktadır. Video işleme, belirli bir video görüntüsünde var olan sahne içerisindeki değişimleri incelemede kullanılabilecek çeşitli yöntemleri içermektedir. Günümüzde video işleme bilgisayar bilimlerinin en önemli araştırma alanlarından birisidir. İki-boyutlu videolar; çoklu ortam içeriktabanlı endekslemede, bilgi elde etmede, görsel gözetleme ve dağıtık çapraz-kamera ile gözetleme sistemlerinde, insan takibi, trafik izleme ve benzeri uygulamalardaki çeşitli bölütleme, nesne tespit ve takibinde kullanılmaktadır. Arkaplan çıkarımı (AÇ) yaklaşımı, hareketli nesne tespit ve takibi konusunda sıkça kullanılan yöntemlerden biridir. Literatürde bu konu ile ilgili benzer yöntemler de mevcuttur. Yapılan bu araştırma çalışmasında mevcut yöntemlere ek olarak daha etkin bir çözüme gidilmesi önerilmiştir. Uyarlanabilir arkaplan çıkarımı (UyAÇ) yaklaşımı kullanılarak oluşturulan modele göre bilgisayar ortamında nesne tespit ve takip sistemi yazılımı gerçekleştirilmiştir. İlgili video veri setleri ile deneysel çalışma yapılarak geliştirilen sistemin başarımı sınanmıştır. Deneysel sonuçlar ve tartışmaya çalışma içerisinde yer verilmektedir.
Video surveillance systems are based on video and image processing research areas in the scope of computer science. Video processing covers various methods which are used to browse the changes in existing scene for specific video. Nowadays, video processing is one of the important areas of computer science. Two-dimensional videos are used to apply various segmentation and object detection and tracking processes which exists in multimedia content-based indexing, information retrieval, visual and distributed cross-camera surveillance systems, people tracking, traffic tracking and similar applications. Background subtraction (BS) approach is a frequently used method for moving object detection and tracking. In the literature, there exist similar methods for this issue. In this research study, it is proposed to provide a more efficient method which is an addition to existing methods. According to model which is produced by using adaptive background subtraction (ABS), an object detection and tracking system’s software is implemented in computer environment. The performance of developed system is tested via experimental works with related video datasets. The experimental results and discussion are given in the study.

Description

Keywords

Arkaplan çıkarımı, Nesne tespiti, Video işleme, Background subtraction, Object detection, Object tracking, Video processing

Citation

Karasulu, B. (2013). "Videolardaki hareketli nesnelerin tespit ve takibi için uyarlanabilir arkaplan çıkarımı yaklaşımı tabanlı bir sistem". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 18(1), 93-110.