MTBE’nin çevresel etkileri ve giderimine yönelik arıtma teknikleri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2009

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, yakıt katkı maddesi olarak kullanılan metil tersiyer bütil eter (MTBE)’in yeraltı depolama tanklarından sızması ve dökülmesi ile yüzey ve yeraltı suyu kaynaklarına karışması neticesinde oluşturacağı çevresel etkiler tanımlanmış ve MTBE’nin su ortamından giderimine yönelik günümüzde uygunlanabilecek arıtma teknikleri değerlendirilmiştir. Geniş kapsamlı bir literatür çalışması şeklinde hazırlanmış bu makalede, toksik organik bir bileşik olan MTBE gideriminin çevre sağlığı yönünden önemi vurgulanmış ve MTBE ile kirlenmiş suların arıtılmasında geleneksel arıtma teknikleri yanında özellikle İOP’nin yaygın olarak tercih edilmesinin nedenleri belirtilmiştir. MTBE’nin gideriminde kullanılabilecek arıtma tekniklerinin özellikleri ve bu tekniklerin karşılaştırılması yapılarak bazı çözüm önerileri verilmiştir.
In this study the gasoline additive methyl tert-butyl ether (MTBE)’s environmental effects because of leaking and spilling from underground storage tanks were determined and several methods are currently used to remove MTBE from MTBE-contaminated groundwaters were rewiewed. In this well rounded literature study, the importance of MTBE removal for environmental health has been emphasized and the reason why AOP’s are commonly preferred as well as conventional treatment methods in the refining of waters polluted with MTBE has been indicated. Currently used treatment methods were classified and suggestions about solving the existing problems were evaluated.

Description

Keywords

MTBE giderimi, Toksisite, İleri oksidasyon prosesleri, Çevre sağlığı, Arıtma, MTBE removal, Toxicity, Advanced oxidation processes, Environmental health, Treatment

Citation

Solmaz, S. K. A. vd. (2009). "MTBE’nin çevresel etkileri ve giderimine yönelik arıtma teknikleri". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 14(2), 169-181.