Coğrafik ve meteorolojik veriler kullanılarak Zonguldak’ta güneş ışınım şiddetinin tahmini için bir çalışma

Loading...
Thumbnail Image

Date

2007

Authors

Deniz, Emrah
Atik, Kemal

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, Zonguldak’ta Rüzgâr hızı, Hava sıcaklığı, Toprak sıcaklığı, Deklinasyon açısının sinüsü, Nem miktarı, Güneş ışınımı alımının gün uzunluğuna oranı ve Aylık ortalama atmosfer dışı güneş ışınımı gibi meteorolojik ve coğrafi parametrelerinin aylık ortalama güneş ışınımı şiddeti ile aralarındaki ilişkiler araştırılmıştır. Bu etkilerin belirlenebilmesi için Zonguldak iline ait 1995 ile 2004 yılları arasındaki on yıllık aylık ortalamalar halindeki yedi veriye lineer ve çoklu lineer regresyon analizi uygulanarak modeller geliştirilmiştir. Geliştirilen modeller arasından en yüksek ve en düşük korelâsyona sahip olan modeller seçilerek Ocak/2005 ve Aralık/2005 arasındaki toplam güneş ışınımının aylık ortalamaları hesaplanmış ve 2005 yılında ölçülmüş olan veriler ile karşılaştırılmıştır. Ölçülen değerler ile hesaplanan değerler arasında ortalama % 6’lık bir sapma olduğu tespit edilmiştir.
In this study, the relationships between, monthly average solar radiation and some meteorological and geographical parameters of Zonguldak such as; wind velocity, air temperature, soil temperature, sinus of declination angle, humidity, the ratio of solar irradiation to daytime length, and monthly average of extraterrestrial solar radiation were investigated. To determine these effects, some models were developed by applying multiple linear regression analysis on seven data of monthly average belonging to ten years of Zonguldak from 1995 to 2004. Among the developed models, the ones with the highest and the lowest correlation were chosen and then the monthly average of total solar radiation between January/2005 and December/2005 were estimated, and were compared with the data measured in 2005. An average deviation 6% is determined between the measured and estimated values.

Description

Keywords

Meteorolojik ve coğrafi veri, Güneş ışınım şiddeti, Tahmin metodu, Regresyon analizi, Meteorological and geographical data, Solar radiation, Estimation method, Regression analysis

Citation

Deniz, E. ve Atik, K. (2007). "Coğrafik ve meteorolojik veriler kullanılarak Zonguldak’ta güneş ışınım şiddetinin tahmini için bir çalışma". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 12(2), 35-42.