2015 Cilt 20 Sayı 1

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 10 of 10
  • ItemOpen Access
    Dik akışa maruz bir silindir üzerinden olan ısı transferinin sayısal olarak incelenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2015-04-13) Şencan, Gizem; Maral, Yunus; İşman, Mustafa Kemal
    Bu çalışmada, dikdörtgen kesitli bir kanalın içerisinde, akışa dik olarak yerleştirilmiş ve ısıtılmış silindir üzerinden olan ısı transferi sayısal olarak incelenmiştir. Akışı idare eden Navier-Stokes denklemlerinin çözümünde Sonlu Hacim Metodunu (SHM) kullanan ANSYS-FLUENT 14 paket programı kullanılmıştır. Çalışmada, üç farklı türbülans modeli (Std. k-ε, RNG k-ε ve Realizable k-ε) ile dört farklı giriş Reynolds sayısı (Re= 4000, 8000, 16000 ve 32000) için hesaplamalar yapılmıştır. Sonuç olarak, Std. ve RNG k-ε türbülans modelleri ile elde edilen sayısal sonuçların deneysel değerlerle iyi uyum gösterdiği tespit edilmiştir. Ayrıca beklenildiği üzere artan Reynolds sayısı ile silindir üzerindeki hemen hemen tüm noktalarda Nusselt sayısı arttırmıştır.
  • ItemOpen Access
    Probiyotik mikroorganizmaların biyokoruyucu özelliği
    (Uludağ Üniversitesi, 2015-03-27) Yangılar, Filiz
    Antibiyotiklerin belli periyotlarda ve belli dozlardaki kullanımı neticesinde hastalıkların tedavi edildiği ancak insan metabolizmasında yararlı faaliyetleri olan (özellikle de intestinal florada) mikroorganizmaları inaktive ettiği ve normal floranın bozulduğu bilinmektedir. Bununla birlikte antibiyotiklerden kaynaklanan bazı rahatsızlıklar da (alerji, diyare, gaz vb. gibi) ortaya çıkmaktadır. Bu amaçla son yıllarda nutrasötikler ve fonksiyonel gıdalar büyük önem kazanmaya başlamış ve buna bağlı olarak tüketicilerin probiyotiklere, doğal antioksidanlara, diyet liflerine, düşük kalorili ve düşük kolesterol içeren ürünlere ilgisi artmıştır. Bilhassa probiyotik bakteri içeren ürünler büyük talep görmeye başlamıştır. Probiyotik bakteriler tarafından üretilen bakteriyosinler istenmeyen ya da patojen olan mikroorganizmalarla yarışabilme, ortamda canlı kalabilme ve bağırsaklarda koloni oluşturabilme hususunda gıdalarda koruyucu ve güvenlik sağlayıcı olarak önemli bir rol oynamaktadırlar. Bu derlemede; biyokoruyucu bileşikler, biyokoruma yönteminin avantaj ve dezavantajları ile probiyotik mikroorganizmaların etki mekanizmalarının öneminin vurgulanması amaçlanmıştır.
  • ItemOpen Access
    Öngerilmeli cıvata bağlarında çözülme problemleri
    (Uludağ Üniversitesi, 2015-03-27) Çavdar, Kadir; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik Fakültesi/Makine Mühendisliği Bölümü.
    Bu yayında, nedenleri üzerinde henüz tam bir fikir birliği sağlanamayan ve teknik uygulamalarda oldukça sık karşılaşılan cıvatalı bağlantılarda sıkma torkunun kısmen veya tamamen kaybolması problemi hakkında, literatürde mevcut çalışmalar analiz edilerek cıvata bağlarında tork kaybının tespiti ve alınabilecek önlemler konusunda bazı öneriler sıralanmıştır.
  • ItemOpen Access
    Balıkesir’de Beylikler dönemi mimari izi Oğul Paşa Türbesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2015-03-20) Uçar, Hatice
    İslam dünyasında ölen kişinin cesedi bazı dini kitaplarda belirtilen kurallara bağlı kalınarak mezar adı verilen üzeri örtülü çukurda muhafaza edilir. İslam inanışının Arabistan Yarımadası’nın dışına taşması sonunda süreç içerisinde (9.yüzyılın yarısından sonra) İslam Dinini benimseyen Türkler yaşadıkları coğrafi alanlarda çok sayıda Türbe yapısı inşa etmişlerdir. Karahanlı Döneminden itibaren karşılaşabildiğimiz örneklerden bu dönem türbelerinin kare formlu plan şeması üzerine kurulan kübik gövdeli yapılar olduğu bilinmektedir. Büyük Selçuklular Dönemi’nde plan şeması farklılaşan iki katlı türbeler inşa edildiği karşılaştığımız örneklerden bilinmektedir. Kübik gövdeli, silindirik gövdeli ve poligonal gövdeliler olmak üzere üç tipte inşa edilen bu dönem türbelerinin mimari özellikleri Anadolu Selçuklu Türbeleri ile benzerlik gösterirler. Ancak Anadolu Selçuklu Türbeleri bulundukları coğrafi alanlardaki kültürel ve coğrafi farklılıkların etkisinde kalarak biçim malzeme ve süsleme bakımından Büyük Selçuklu Dönemi türbelerinden farklılaşmışlardır. Beylikler Dönemi’nde türbe mimarisinde yeni araştırmalar ve denemeler yapılmış ve devam eden araştırmalar sonunda Osmanlı Dönemi’nde türbe mimarisi önemli bir konuma ulaşmıştır. Bu çalışmada; Balıkesir’in Bigadiç İlçesi’ne bağlı İskeleköy Beldesi’nde bulunan Oğul Paşa Türbesi’nin mimari özellikleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Kare plan şemasına sahip,kübik gövdeli türbe, üstte silindir biçimli bir kasnak üzenine oturan içte kubbe ile, dışta kiremit kaplı külah ile örtülüdür. Yapıda kullanılan malzeme, yapım tekniği ve plan şeması dikkate alınarak ait olduğu dönem tespit edilmiştir. Bu makale, Balıkesir İli, Bigadiç İlçesi, İskeleköy Beldesi’nde yer alan ve halk arasında ‘Oğul Paşa’ adıyla anılan türbenin inşa edildiği dönem ve mimari özellikleri tespit ederek literatüre kazandırmayı hedeflemiştir.
  • ItemOpen Access
    Okul binaları tasarımında sürdürülebilirlik
    (Uludağ Üniversitesi, 2015-02-19) Dostoğlu, Neslihan; Şahin, B. Ece; Uludağ Üniversitesi/Mimarlık Fakültesi/Mimarlık Bölümü.
    Sürdürülebilir yapım, gelecek nesillerin sağlıklı bir dünyada yaşamlarına devam edebilmesi açısından önem taşımakta; kaynakların etkin kullanılması, yenilenebilir enerjiden yararlanma, geridönüşümlü ve çevreye zarar vermeyen materyallerin seçimi, su koruma gibi yaşam kalitesini etkileyen pek çok konu, sürdürülebilir tasarım kapsamında değerlendirilmektedir. Bu çerçevede gerçekleştirilen uygulamalar, topluma sürdürülebilirlik konusunda bilinç kazandıran semboller olarak ayrı bir değer de taşımaktadır. Sürdürülebilirlik yönünde farkındalığın sağlanabilmesine eğitimciler tarafından büyük bir önem verilmekte, çocukların erken yaşlarda bu bakış açısının sağladığı kazanımları öğrenebilmesi amacıyla “sürdürülebilirlik için eğitim” programlarına okulöncesi eğitimden itibaren yer verilmektedir. Bu anlayışın destekleyicisi olarak, eğitim yapılarının kendisinin de, okullarda öğretilen teorik bilgilerin deneyimlenebildiği bir laboratuvar olabilmesi gerektiği düşünülmektedir. Bu açıdan, çalışmada okul yapıları için sürdürülebilir yapım kapsamında dikkate alınması gereken ilkeler araştırılmıştır. Çalışma kapsamında, bir öğrenme aracı olarak sürdürülebilir tasarımın önemine değinildikten sonra, doğal ışıktan yararlanma, ısıtma, soğutma ve havalandırma yöntemleri, rüzgâr enerjisi, su koruma ve malzeme seçimi kapsamında sürdürülebilir okul tasarımında önem taşıyan konular araştırılmıştır. Sürdürülebilir tasarım ilkelerinin dikkate alındığı uygulamaların sayıca azlığı dünya genelinde eleştirilmekte; Türkiye’de de son yıllarda konuya olan ilgide artış görülmekle birlikte, uygulama ve araştırma yönünde daha çok adım atılması gerekmektedir. Bu açıdan çalışmayla okul tasarımları için yardımcı bir kaynak sağlayabilmek amaçlanmıştır.
  • ItemOpen Access
    Kauçuk burçların hiperelastik modellenmesi ve sonlu elemanlar yöntemi ile analizi
    (Uludağ Üniversitesi, 2015-02-19) Güven, Caner; Erkek, Merve Yavuz; Uludağ Üniversitesi/Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu/Kalıpçılık Programı.; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik Fakültesi/Makine Mühendisliği Bölümü.
    Bu çalışmada, otomotiv endüstrisinde kullanılan kauçuk burçların hiperelastik modellenmesi yapılmış ve sonlu elemanlar yöntemi ile statik analizleri gerçekleştirilerek rijitlik eğrileri çıkarılmıştır. Kauçuk malzemelerin hiperelastik malzeme modelleri malzeme testleri sonucu belirlenmiştir. Kauçuk burcun belli oranda x,y,z eksenleri yönünde sıkıştırılması ve eksenel yönde burulması sonucu oluşan gerilmeler ve yer değişimleri incelenerek statik rijitlik eğrileri çıkarılmıştır. Rijitlik eğrilerinin doğrusal olmayan karakteristikte olduğu belirlenmiştir. Burç rijitlik değerleri araçlarda sürüş dinamiğini etkileyen önemli parametrelerden birisidir.
  • ItemOpen Access
    Askeri giyimde kullanılan dokuma kumaşların nem iletimi özelliklerinin incelenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2015-02-19) Özkan, Esra Taştan; Kaplangiray, Binnaz Meriç; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Tekstil Mühendisliği Bölümü.
    Askeri üniforma olarak kullanılan giysiler sürekli ve uzun süre giyilmeleri ile diğer giysilerden farklılık göstermektedir. Bu tür giysilerin içinde ısı, nem ve hava hareketleri termofizyolojik konforu sağlayan en önemli parametrelerdir. Kullanıcıların konforlu hissedebilmesi için giysilerin vücuttan çıkan su buharının geçişine izin vermesi gerekir. Bu çalışmada kışlık askeri üniforma olarak kullanılan yün/polyester karışımlı kumaşların nem iletim özellikleri MMT test cihazıyla incelenmiştir. Bu amaçla farklı yün/polyester karışım oranı ve örgü yapısında olan kumaşların ıslanma zamanı, emilim oranı, yayılma hızı, kümülatif tek yönlü transfer indeksi ve genel nem yönetimi özellikleri incelenmiştir. Ayrıca nem transferi yönünden uygun kumaş yapısı belirlenmeye çalışılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Deneysel tasarım ile sulu çözeltilerden metal ayrışımına etki eden faktörlerin optimizasyonu
    (Uludağ Üniversitesi, 2014-12-15) Orbak, İlkün; Gençosman, Burcu Çağlar; Orbak, Ali Yurdun; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Endüstri Mühendisliği Bölümü.
    Deneysel tasarım endüstri ve kimya sanayisini de kapsayan çok çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Bu çalışmada deneysel tasarım ve cevap yüzeyi metodu sulu çözeltilerden kadmiyum iyonlarının ayrıştırılmasını etkileyen faktörlerin incelenmesinde kullanılmıştır. Kadmiyum iyonlarının ayrıştırılmasını etkileyen faktörler pH, başlangıç metal konsantrasyonu ve çözelti sıcaklığı olarak belirlenmiştir. Deneylerde kullanılan aktive edilmiş karbonlar, kimyasal ve fiziksel aktivasyon metotlarıyla Tunçbilek linyitinden elde edilmiştir. Deneysel tasarım ile faktörler analiz edilmiş ve önem seviyeleri belirlenmiştir. Ele alınan faktörlerin etkileri ve birbirleriyle etkileşimleri varyans analizi yöntemiyle ortaya çıkarılmıştır. Regresyon analiziyle birlikte cevap yüzeyi metodundan da yararlanarak deney limitleri içinde en iyi kadmiyum ayrışımını sağlayacak optimum koşullar belirlenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Influences of the living world on architectural structures: An analytical insight
    (Uludağ Üniversitesi, 2014-12-12) Yeler, Gülcan Minsolmaz
    Structures in the nature motivate innovation in architectural and engineering disciplines in terms of aesthetical, functional and structural advantages. Using efficient, lightweight structural forms similar to those in nature reduces material and energy usage and waste amount. In this sense, it can be clearly seen that based on learning from nature in relation to meeting gradually increasing and changing requirements through limited resources and creating modern structural designs, biomimicry will provide much more contribution on architecture and related fields. In this direction, in the study based on comprehensive literature research, lots of varying living organisms in the nature have been analyzed in terms of structure; architectural structures developed by inspiring from natural structures have been sampled and influences of solutions inspired from nature on architectural environment have been focused.
  • ItemOpen Access
    Soya fasülyesi protein lifleri Bölüm 2: Soya liflerinin özellikleri ve kullanım alanları
    (Uludağ Üniversitesi, 2014-04-21) Yıldırım, Fatma Filiz; Avinç, Osman Ozan; Yavaş, Arzu
    Protein esaslı bitkisel bir lif olan soya fasülyesi protein lifi (SPF) yumuşaklık, parlaklık, pürüzsüzlük, dökümlülük, UV ve bakteri dayanımı gibi birçok özelliğe sahiptir. Bu özellikler sayesinde SPF ve SPF’nin diğer liflerle karışımları örme, dokuma ve dokusuz tekstil yüzeylerinin üretiminde kullanılarak tişörtler, nevresimler, kazaklar ve bebek giysileri üretilebilmektedir. Bu derlemenin birinci bölümünde; SPF’nin genel yapısı, üretim aşamaları ve çevresel etkisi hakkında bilgi verilmiştir. Derleme makalenin ikinci bölümünde ise SPF‘nin özellikleri ve kullanım alanları hakkında çeşitli bilgiler verilmektedir.