2013 Cilt 18 Sayı 1

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 9 of 9
  • ItemOpen Access
    Effects of background data duration on speaker verification performance
    (Uludağ Üniversitesi, 2012-12-21) Hanilçi, Cemal; Ertaş, Figen; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Elektronik Mühendisliği Bölümü.
    Gaussian mixture models with universal background model (GMM-UBM) and vector quantization with universal background model (VQ-UBM) are the two well-known classifiers used for speaker verification. Generally, UBM is trained with many hours of speech from a large pool of different speakers. In this study, we analyze the effect of data duration used to train UBM on text-independent speaker verification performance using GMM-UBM and VQ-UBM modeling techniques. Experiments carried out NIST 2002 speaker recognition evaluation (SRE) corpus show that background data duration to train UBM has small impact on recognition performance for GMM-UBM and VQ-UBM classifiers.
  • ItemOpen Access
    Videolardaki hareketli nesnelerin tespit ve takibi için uyarlanabilir arkaplan çıkarımı yaklaşımı tabanlı bir sistem
    (Uludağ Üniversitesi, 2012-12-21) Karasulu, Bahadır
    Gözetleme sistemleri temelinde bilgisayar bilimleri kapsamındaki video ve görüntü işleme araştırma alanları bulunmaktadır. Video işleme, belirli bir video görüntüsünde var olan sahne içerisindeki değişimleri incelemede kullanılabilecek çeşitli yöntemleri içermektedir. Günümüzde video işleme bilgisayar bilimlerinin en önemli araştırma alanlarından birisidir. İki-boyutlu videolar; çoklu ortam içeriktabanlı endekslemede, bilgi elde etmede, görsel gözetleme ve dağıtık çapraz-kamera ile gözetleme sistemlerinde, insan takibi, trafik izleme ve benzeri uygulamalardaki çeşitli bölütleme, nesne tespit ve takibinde kullanılmaktadır. Arkaplan çıkarımı (AÇ) yaklaşımı, hareketli nesne tespit ve takibi konusunda sıkça kullanılan yöntemlerden biridir. Literatürde bu konu ile ilgili benzer yöntemler de mevcuttur. Yapılan bu araştırma çalışmasında mevcut yöntemlere ek olarak daha etkin bir çözüme gidilmesi önerilmiştir. Uyarlanabilir arkaplan çıkarımı (UyAÇ) yaklaşımı kullanılarak oluşturulan modele göre bilgisayar ortamında nesne tespit ve takip sistemi yazılımı gerçekleştirilmiştir. İlgili video veri setleri ile deneysel çalışma yapılarak geliştirilen sistemin başarımı sınanmıştır. Deneysel sonuçlar ve tartışmaya çalışma içerisinde yer verilmektedir.
  • ItemOpen Access
    Gizli ısı depolamalı kutu tipi iki güneş fırınının deneysel olarak karşılaştırması
    (Uludağ Üniversitesi, 2012-12-24) Yüksel, Numan; Avcı, Atakan; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Makine Mühendisliği Bölümü.
    Bu çalışmada güneş enerjisinin gizli ısı depolama tekniğiyle güneş fırınlarında depolanarak kullanım potansiyeli deneysel olarak araştırılmış ve bu fırınlar karşılaştırılmışlardır. Bu amaçla imal edilen iki güneş fırınının çevresi faz dönüşüm malzemesi (FDM) parafinle doldurularak, hem güneşlenme süresince hem de güneş battıktan sonra olmak üzere gün boyunca fırın faz dönüşüm malzemesi sıcaklıkları sürekli olarak ölçülmüştür. Ölçümlerde FDM miktarı fazla ve büyük olan fırında, FDM sıcaklığı 92,8 °C iken diğer fırında 80,4 °C’dir. Bununla birlikte en iyi performansa, gün boyunca maksimum fırın yüzey sıcaklığının 111 °C olduğu ve ısısını ertesi sabaha 52 °C ye kadar muhafaza eden fırın-1 ile ulaşılmıştır. Fırın yüzey sıcaklığı ise, 1 saat sonunda 85 °C sıcaklığa ulaşmıştır. Güneş fırını1’in faydalanma oranı veya verimi % 36,89 ve diğer fırının %30,10 olarak elde edilmiştir. Fırınların, FDM miktarı ve fırın büyüklüğüne bağlı amacına uygun dizayn edilmesi gerektiği anlaşılmıştır. Bu tip bir güneş fırınının 24 saat boyunca başka bir ısı kaynağına ihtiyaç duymadan yılın önemli bir kısmında ısınma-pişirme gibi değişik amaçlarla etkin olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Türbülanslı akışta ısı transferinin bloklu yüzeyler ile arttırılması
    (Uludağ Üniversitesi, 2012-11-21) Fıratoğlu, Onur; Yemenici, Onur; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Makine Mühendisliği Bölümü.
    Bu çalışmada, düz ve bloklu yüzeyler üzerinde türbülanslı akış için ısı transferi analizi blok yüksekliğine bağlı olarak yapılmıştır. Hız ve türbülans yoğunlukları ölçümlerinde sabit sıcaklıklı bir kızgın tel anemometresi kullanılırken, sıcaklık değerleri termal çiftler ile ölçülmüştür. 15 ve 25 mm blok yüksekliklerine sahip bloklu yüzey ortalama Stanton sayılarının, düz yüzey değerlerinden sırasıyla %38 ve %84 daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, blokların varlığının ısı transferini önemli derecede arttırdığını ve ısı transferinin blok yüksekliği ile arttığını göstermektedir.
  • ItemOpen Access
    Kumaş kat sayısının iğne batış kuvvetine etkisinin incelenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2012-11-09) Gürarda, Ayça; Kaplangiray, Binnaz; Koncer, Pınar; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Tekstil Mühendisliği Bölümü.
    Bu çalışmada dikiş işlemi sırasında kumaş kat sayılarının dikiş performansına özellikle iğne batış kuvvetine etkisinin incelenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla farklı özellikte kumaş numuneleri seçilmiş ve bu kumaşlar tek, iki, üç ve dört kat dikilmiştir. Bu kumaş katları için iğne batış kuvveti belirlenmiştir. Bu araştırma sonucunda, kumaştaki dikişlerde kumaş kat sayısı arttıkça iğne batış kuvvetinin de arttığı ve kumaştaki ipliklerin yüksek iğne batış kuvvetli iğne tarafından daha çabuk hasarlandığı görülmüştür.
  • ItemOpen Access
    Benzin ve alkol yakıtları için yağ filmi kaynaklı hc emisyonlarının matematik modellenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2012-11-09) Karamangil, M. İhsan; Yenice, Seçkin; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Otomotiv Mühendisliği Bölümü.; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Makine Mühendisliği Bölümü.
    Silindir cidarları üzerindeki yağ filmi, hidrokarbon (HC) emisyonlarının oluşmasındaki ana kaynaklardan biri olarak bilinmektedir. Bundan dolayı sunulan çalışmada; bir buji ateşlemeli motorda benzin, etanol ve metanol kullanılması durumunda yağ filmi içine emilen/salınan yakıt miktarı sayısal olarak incelenmiştir. Bu amaç için termodinamik esaslı bir çevrim modeli geliştirilmiş ve ardından söz konusu modele yağ filmi kaynaklı HC’lerin oluşumunu hesaplayan bir model eklenmiştir. Yağ filmi tarafından emilen/salınan etanol ve metanol yakıtının benzinden daha düşük seviyede olduğu görülmüştür. Bu farklılığın en önemli parametresi çözünürlükle ilgili olan Henry sabiti olduğu tespit edilmiştir. Düşük motor devirlerinde yağ filmi yakıt buharı etkileşimine daha uzun süre tanındığı için emilen/salınan HC miktarları artmıştır. Artan sıkıştırma oranı ve giriş basıncı ile birlikte emilen/salınan HC miktarları artmıştır.
  • ItemOpen Access
    Bloklu yüzey üzerinde ayrılmış akışın incelenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2012-11-09) Yemenici, Onur; Fıratoğlu, Z. Abidin
    Bu çalışmada; düz ve bloklu yüzeyler üzerinde ayrılmış akış deneysel olarak incelenmiştir. Hız ve türbülans yoğunlukları ölçümleri sabit sıcaklıklı bir kızgın tel anemometresi ile yapılırken statik basınç ölçümleri bir mikro manometre ile yapılmıştır. İlk bloktan önceki yüzeyde, ilk bloğun üstünde, bloklar arasında ve son bloğun arkasındaki yüzeyde ayrılma ve yeniden birleşmeler oluşmuş ve blokların varlığı türbülans yoğunluğunu önemli derecede arttırmıştır.
  • ItemOpen Access
    Balıkesir’de Erken Cumhuriyet Dönemi’nde inşa edilen vali konağı
    (Uludağ Üniversitesi, 2012-08-23) Uçar, Hatice
    Araştırma konusu olan konut Marmara Bölgesi’nde, İzmir’i Bursa ve İstanbul’a bağlayan devlet karayolu üzerinde bulunan Balıkesir İli’nde konut olarak inşa edilmiştir. Günümüzde Orman Bölge Müdürlüğü İdare binası olarak işlevini sürdürmektedir. Balıkesir’in tarihi mahallelerinden biri olan Eski Kuyumcular Mahallesi’nde, 9 pafta, 558 ada, 40 parselde yer alır. Balıkesir Tren İstasyonu’nun yakınında ve Vasıf Çınar Caddesi üzerindedir. Bu çalışmada Cumhuriyet’in ilk yıllarında yapılan ve giriş katı Valilik idare katı, üst katı Vali Konağı olarak işlev gören bu tescilli yapının mimari özellikleri belirtilecektir. İnşa edildiği dönemin siyasi görüşü paralelinde tasarlanmış binanın mimari özellikleri, döneminin üslupsal oluşumu paralelinde irdelenecektir.
  • ItemOpen Access
    LED tabanlı yüksek gerilim hatları ikaz sistemi
    (Uludağ Üniversitesi, 2013-09-27) Musa, Eldar; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Elektronik Mühendisliği Bölümü.
    LED tabanlı, yüksek gerilim hatlarından akım ile çalışan, hat üzerinden akan akımı bir toroid şeklinde transformatör ile akımı ışığa çeviren sistem geliştirilmiştir. Transformatörün primer sargısını yüksek gerilim hattı oluşturur. Toroid nüve iki bir birine eşit parçadan oluşur ve bu iki parça üzerinde sekonder sargıları eşit şekilde yerleştirilir. Sistem kelepçe şeklinde yüksek gerilim hattına monte edilir. Sekonder uçları ise kelepçe üzerindeki konektör bağlantısı ile seri bağlanır. Sekonder uçlarında oluşan gerilimle LED’ler beslenir. Yüksek gerilim hatlarında akan akım toroid transformatör ile gerilime çevrilir ve bu gerilim ile ışık veren LED’ler beslenir. Yüksek gerilim hatlarından akan akımı ışığa çevrilme teorisi verilmiştir. Hattan akan akımla beslenen, akımı ışığa çeviren sistem geliştirilmiştir. Sistem yüksek gerilim hatların ikazı (vinçlerin yüksek gerilim hatların altında çalışırken dikkat edilmesi ve zedelenmemesi, uçakların hatlara dokunmaması, yüksek gerilim hatlardan geçen akımların uzaktan ölçülmesi ve yüksek gerilim hat bölgesinin yerel aydınlatılması gibi uygulama alanları mevcuttur.