2005 Cilt 10 Sayı 1

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 8 of 8
  • ItemOpen Access
    On the performance of maximum likelihood estimators of SNR for noncoherent BFSK signals in rayleigh fading channels
    (Uludağ Üniversitesi, 2005) Dilaveroğlu, Erdoğan; Ertaş, Tuncay; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Elektronik Mühendisliği Bölümü.
    In a recent paper, we have derived Cramér-Rao bounds for data and non-data-aided SNR estimation of noncoherent BFSK signals in slowly Rayleigh fading channels, and provided the corresponding true and approximate maximum-likelihood estimators for the data-aided and non-data-aided estimation, respectively. In this paper, the performances of the estimators are examined analytically in terms of means and variances. The results illustrate the efficiency of their performance.
  • ItemOpen Access
    Tersinmez Brayton çevriminin maksimum güç ve maksimum güç yoğunluğu şartlarında karşılaştırmalı performans analizi
    (Uludağ Üniversitesi, 2005) Korukçu, M. Özgün; Kılıç, Muhsin; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Makine Mühendisliği Bölümü.
    Bu çalışmada, Sonlu Zaman Termodinamiği kullanılarak sabit sıcaklıktaki kaynaklardan ısı alışverişinde bulunan tersinmez Brayton çevriminin maksimum güç ve maksimum güç yoğunluğu şartlarında karşılaştırmalı performans analizi gerçekleştirilmiştir. Maksimum güç ve maksimum güç yoğunluğu için analitik ifadeler çıkarılmış, örnek çalışma parametreleri kullanılarak bulunan sonuçlar karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Optimizasyon parametresi olarak “maksimum güç” yerine “maksimum güç yoğunluğu” kullanılması ile daha küçük hacimde daha yüksek verim elde edilirken daha yüksek çalışma basınç oranı gerektiği görülmüştür.
  • ItemOpen Access
    Çevre sıcaklığının bir kombine çevrim güç santralinin performansına etkisi
    (Uludağ Üniversitesi, 2005) Ünver, Ümit; Kılıç, Muhsin; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Makine Mühendisliği Bölümü.
    Bu çalışmada doğal gaz yakıtlı bir kombine çevrim güç santralinin çevre sıcaklığına bağlı olarak performans parametrelerinin değişimi ve değişim miktarları termodinamiğin birinci ve ikinci kanunları kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmada sistemi oluşturan her bir ünitedeki faydalı güç, tersinir güç ve tersinmezlik miktarları tespit edilmiş ve sistemin genel verimleri hesaplanmıştır. Sistemin birinci kanun verimi ve ikinci kanun verimi çevre sıcaklığının 42ºC lik artışında sırasıyla %4 ve %5 oranında azaldığı hesaplanmıştır. Atmosferik hava sıcaklığındaki artışın sistemin genel verimini olumsuz olarak etkilediği sıcaklığın 42ºC artması santral net güç çıkışını %22 oranında azalttığı ve özgül yakıt sarfiyatını %9 oranında arttırdığı görülmüştür.
  • ItemOpen Access
    Çift ve tek baskı yaylı konvansiyonel dizel yakıt enjektörlerinin fonksiyon ve önayar makine verimlerinin yazılım müdahalesi ile iyileştirilmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2005) Koçal, Osman Hilmi; Düven, Ekrem; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Elektronik Mühendisliği Bölümü.
    Bu çalışmada, endüstriyel bir süreç üzerinde oluşan üretim hatalarının en önemli sebebi olarak görülen gürültü etkisinin sayısal filtreler kullanılarak ortadan kaldırılmasına çalışılmıştır. Gerçek bir süreç üzerinde yapılan çalışmalarda (Robert Bosch Türkiye Bursa Enjektör Fabrikası = RBTR’ında gerçekleştirilmiştir) bu amaçla FIR filtreleme tekniğinden faydalanılmıştır. Çalışmada öncelikle fonksiyon ve önayar makineleri için referans olan basınç sinyalinin üzerindeki gürültünün niteliği ve üretime olan etkisi incelenmiştir. Bu etkiyi bastırabilmek amacıyla gerekli olan sayısal filtre tasarlanmış ve elde edilen düzeltme yazılımı, fonksiyon ve önayar makinelerinin üzerinde yer alan denetim yazılımının eski sürümü üzerine adapte edilmiştir. Oluşturulan bu sürümün sisteme uygulanması ile süreçten yeni basınç sinyali örnekleri alınmış ve üretime olan olumlu ya da olumsuz etkileri (iyi parça oranı açısından) incelenmiştir. Sonuç olarak ta makinelerin çalışma frekans bölgesindeki istenmeyen gürültü bileşenlerinin bastırılması ile basınç sinyalindeki küçük yuvarlamalara rağmen doğru karar verme yeteneklerinde bir artış gözlemlenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Kauçuk/metal yapışma mukavemetinin belirlenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2005) Güden, Mustafa; Ontar, Ö. Faruk; Durmuş, Ali; Ülkü, Sedat; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Makine Mühendisliği Bölümü.
    EPDM (ethylene-propylene-diene terpolymer) kauçuğunun metale yapışma mukavemetine, metal yüzey pürüzlülüğünün ve kullanılan yapıştırıcı cinsinin etkisi araştırılmıştır. Farklı dolgu oranlarında üretilen 5 tip EPDM kauçuğunun bası, sertlik ve yoğunluk testleri yapılarak metale yapıştırılacak kauçuk belirlenmiştir. Belirli sürelerde kumlanarak yüzey pürüzlülükleri değiştirilen metal numuneler çeşitli yapıştırıcılarla kauçuğa yapıştırılmış ve yapışma mukavemetleri tespit edilmiştir. Yüzey pürüzlülük değerlerinin yaklaşık sabit kaldığı 6 dakika ve üzerindeki kumlama sürelerinde elde edilen metal yüzeylerin kauçuklara vulkanizasyon işlemi sırasında Chemosil yapıştırıcı ile yapıştırılmasının uygun olacağı görülmüştür. Vulkanizsayon işlemi sonrası yapıştırmada ise en iyi sonuçlar, 3 dak. kumlanmış yüzey ve Loctite 480 yapıştırıcı için elde edilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Yüksek koi içeren tekstil atıksularının fizikokimyasal, ozon/uv ve adsorpsiyon yöntemleriyle arıtılabilirliğinin araştırılması
    (Uludağ Üniversitesi, 2005) Kestioğlu, Kadir; Yalılı, Melike; Naharcı, Burak; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Çevre Mühendisliği Bölümü.; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı.
    Bu çalışmada eritme, apretan ve boyama aşamalarından oluşan, 41.120 mg/L KOİ içeren ve biyolojik ayrışabilirliği oldukça düşük olan tekstil atıksuyu fizikokimyasal, fotokimyasal ve adsorpsiyon prosesleriyle arıtılmış ve fizikokimyasal arıtmaya dayalı olarak ozonla oksidasyon, ozon/UV oksidasyonu ve adsorpsiyon prosesleri ayrı ayrı uygulanarak KOİ giderme verimleri belirlenmiştir. Alümle (1250 mg/L), alüm (8000 mg/L)+non-iyonik PE’le (Poli Elektrolit) (4 mg/L) ve PAC’la (Poli Alimünyum Klorür) (2500 mg/L) yapılan fizikokimyasal arıtmalar sonucunda sırasıyla; %54, %56 ve %60 KOİ giderme verimleri elde edilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda en uygun doz olarak 1000 mg/L PAC seçilmiş, bu dozla yapılan arıtılabilirlik sonucunda %52,33 oranında KOİ giderme verimi bulunmuştur. Elde edilen atıksularla ayrı ayrı ozonla oksidasyonla (3 saat boyunca, 2 g O3/sa dozlamayla) %24,07 KOİ giderme verimi, ozon/UV oksidasyonuyla (24 saat boyunca, 250 mg O3/sa dozlamayla) %36,8 KOİ giderme verimi bulunmuş ve 0,5-1 mm boyutunda Jacobi marka GAC (Granül Aktif Karbon) kullanılarak Langmuir İzotermi yardımıyla adsorpsiyon kapasite değeri belirlenmiş (Qo =333,33 mg KOİ/g GAC) ve bu verilere dayanarak 200 mg/L KOİ deşarj kriterini sağlayacak şekilde adsorpsiyon kolonları boyutlandırılmıştır. Boyutlandırma sonucunda 0,75 m çapında, 3,5 m yüksekliğinde, 7 adet (6 asıl+1 yedek) adsorplama kolonu bulunmuştur. Bu atıksu için arıtma verimleri karşılaştırıldığında fizikokimyasal ve adsorpsiyon prosesinin uygun olacağı kanaatine varılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Farklı cam türlerinin performans kriterlerinin incelenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2005) Sezer, Filiz Şenkal; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Mimarlık Bölümü.
    İnsanların yaşadıkları mekanlarda sağlıklı ve üretken olmaları, o mekanın ısıl konfor şartları ile yakından ilişkilidir. Bunun yolu da doğru bir ısı yalıtımından geçmektedir. Binalarda ısıl konforun sağlanmasında pencere alanlarında kullanılan cam türlerinin büyük ölçüde etkisi bulunmaktadır. Doğru bir cam seçimi ile istenen her türlü konfor koşulunu yerine getirmek mümkün olabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, optimal konfor koşullarının sağlanması için; çeşitli cam ünitelerinin güneş kontrolü, ışık geçirgenliği, renk ve ışık yansımasına ilişkin performans kriterlerinin incelenmesi ve değerlendirilmesidir.
  • ItemOpen Access
    Simetrik haberleşme kablolarında ikincil parametrelerin frekans ve sıcaklıkla değişiminin deneysel incelenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2005) Yılmaz, Güneş; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Elektronik Mühendisliği Bölümü.
    Bu çalışmada, Türk PTT’sinin “Ses Frekans Dağıtım Kabloları Teknik Şartnamesi”ne göre üretilip şehiriçi telefon şebekesine döşenen kabloların yüksek frekans parametreleri incelenmiş, teorik hesaplamaların pratik ölçmeler ve deney sonuçlarıyla ne derece bağdaştığı araştırılmış ve gerektiğinde formüllere düzeltme faktörü eklenmiştir. Şehiriçi telefon şebekesinde kullanılan 0.4 mm, 0.5 mm, 0.6 mm ve 0.9 mm çapında bakır telli PD-PDA ve PDF tipi kablolarda teorik hesaplamalarla bulunan kablo ikincil parametreleri, deney sonuçları ile kıyaslanmış, formüllerin %2 veya %3’den küçük bir hata ile geçerli olduğu frekans bandları tespit edilmiştir. 0-10 MHz frekans bölgesi 5 alt frekans bandına bölünmüş ve telefon şebekesine döşenen 8 tip dolgulu ve dolgusuz kablo için band sınırları belirlenmiştir