Kutanöz mastositoz tanısı almış yenidoğan bebekte anaflaksi: Olgu sunumu ve literatür tarama

Loading...
Thumbnail Image

Date

2017

Authors

Tarakçı, Nuriye
Konak, Murat
Daye, Munise
Altunhan, Hüseyin
Örs, Rahmi

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Mastositoz deri ve/veya iç organlarda aşırı mast hücre birikimi ile karakterize kutanöz ve sistemik olarak sınflandırılan bir grup hastalıktır. Semptomlar mast hücre mediatörlerinin aşırı salınımına ve onların lokal veya sistemik etkilerine bağlıdır. Mastositozisli hastalarda semptomlar hafif olabileceği gibi hayatı tehdit eden anaflaktik reaksiyonlara da neden olabilmektedir. Anaflaktik krizler literatürde genellikle sistemik tutulum varlığında ve erişkin ya da çocukluk dönemlerinde bildirilmiştir. Biz burada bir günlük iken kutanöz mastositoz tanısı almış ve yenidoğan döneminde anaflaksi gelişen bir hastayı literatür eşliğinde sunduk.
Mastocytosis is carachterized by excessive mast cell accumulation in the skin and/or internal organs. Mastocytosis is divided into two groups; systemic and cutaneous. Symptoms depend on excessive cytokine release and their local and systemic affects. Symptoms may be mild or cause life-threatening anaphylactic reactions. In the literature anaphylactic reactions reported in systemic disease of adult and childhood mastocytosis. We here present an anaphylaxis in the newborn with a diagnosis of cutaneous mastocytosis.

Description

Keywords

Kutanöz mastositoz, Yenidoğan, Anaflaksi, Cutaneous mastocytosis, Newborn, Anaphylaxis

Citation

Tarakçı, N. vd. (2017). "Kutanöz mastositoz tanısı almış yenidoğan bebekte anaflaksi: Olgu sunumu ve literatür tarama". Güncel Pediatri, 15(3), 97-102.