The effect of different musical genres on the text recall of Turkish EFL learners and involuntary mental rehearsal

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-09-06

Authors

Yaprak, Peyami Safa

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

İngilizce öğretmenleri arasında müziğin dil öğretiminde faydalı bir unsur olduğuna dair genel bir kanı vardır ve dil sınıflarında müzikten sık sık faydalanılır. Fakat ihmal edilen bir nokta vardır ki; müzik çok geniş bir kavramdır ve içinde onlarca farklı tür barındırır. Bu çalışma farklı müzik türlerinin dil öğretiminde öğrencilerin bir metni hatırlamaları üzerine olan etkilerinin farklı olup olmadığını ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmanın katılımcıları Türkiye’de bir devlet okulunda öğrenim gören 112 lise öğrencisidir Bu araştırmada, üç deney grubu ve bir kontrol grubu yer almaktadır. Deney grupları bir metni bir ders saati boyunca işleyip dersin sonunda aynı metni 3 kere şarkı formunda dinlerken, kontrol grubu metni bir konuşma kaydı olarak dinlemiştir. Her bir deney grubu aynı şarkının rock, jazz ve reggae versiyonlarından birini dinlemiştir. Bu uygulamanın hemen sonunda metin, içindeki bazı kelimeler silinerek, cloze test formunda tekrar verilmiştir ve katılımcılardan hatırladıkları sözcükleri yazmaları istenmiştir. Aynı işlem 2 hafta sonra tekrar edilmiştir. Ve bu sayede katılımcıların kısa süreli ve uzun süreli metin hafızalarının müzik türlerine göre değişiklik gösterip gösterilmediği ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Ayrıca bu çalışma dâhilinde farklı müzik türlerinin istemsiz zihinsel tekrarlama olarak da adlandırılan çınlama hadisesini farklı düzeylerde tetikleyip tetiklemediği de incelenmiştir. Sonuçlar analiz edildiğinde, metni kısa süreli hatırlamada deney grupları ve kontrol grubu arasında belirgin bir fark gözlenmezken, uzun süreli hatırlamada rock türü ile diğer türler arasında anlamlı bir fark gözlemlenmiştir. Ayrıca istemsiz zihinsel tekrarlamanın tetiklenmesi konusunda jazz türünün diğer türlerden belirgin bir biçimde daha az etkili olduğu gözlemlenmiştir.
There is a general consensus among English teachers that music is a useful element in language teaching, and music is often used in language classes. But there is a neglected point; music is a very broad concept and contains dozens of different genres. This study aims to find out whether the effects of different music genres on text recall of students are different. The participants of this study are 112 high school students in a public school in Turkey In this research, there are three experimental groups and one control group. While the experimental groups learned a text for one lesson and listened to the same text in the form of a song three times at the end of the lesson, the control group listened to the text as a spoken recording. Each experimental group listened to one of the rock, jazz and reggae versions of the same song. At the end of this application, some words in the text were deleted and given again in the cloze test form and the participants were asked to write the words they remembered. The same procedure was repeated after two weeks. In this way, it was aimed to find out whether the immediate and delayed text recall performances of the participants vary according to the genres of music. In addition, in this study, whether different musical genres trigger the din, also called as involuntary mental rehearsal, to different extents is inquired. When the results were analysed, no significant difference was observed between experimental and control groups in immediate text recall, while a significant difference was observed between rock and other genres in delayed text recall. It was also observed that jazz is significantly less effective than other genres in triggering involuntary mental rehearsal.

Description

Keywords

Müzik tarzı, Musical genre, Metin hatırlama, İstemsiz zihinsel tekrar, Text recall, Involuntary mental rehearsal

Citation

Yaprak, P. S. (2019). The effect of different musical genres on the text recall of Turkish EFL learners and involuntary mental rehearsal. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.