Yayın:
Süt endüstrisi atıklarının çevresel etkileri ve biyoteknolojik olarak değerlendirilmesi

dc.contributor.buuauthorÖzcan, Tülay
dc.contributor.buuauthorHarputlugil, Buket Tuğçe
dc.contributor.departmentZiraat Fakültesi
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Bölümü
dc.contributor.orcid0000-0002-0223-3807
dc.contributor.orcid0000-0002-3829-5882
dc.date.accessioned2022-02-27T20:31:49Z
dc.date.available2022-02-27T20:31:49Z
dc.date.issued2021-05-06
dc.description.abstractTüm dünyada süt ürünlerine olan talebin artışı süt endüstrisinin gelişmesine olanak sağlarken, bir yandan da proses atıklarının üretiminin artmasına neden olmaktadır. Süt endüstrisinde peynir altı suyu, yayık altı suyu, pıhtı haşlama suyu, proses yıkama suları, süt çamurları, diğer işleme ve temizleme suları başlıca atıklardır. Süt endüstrisi atıkları yüksek besin bileşeni konsantrasyonu, biyolojik oksijen ihtiyacı (BOİ), kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ), organik ve inorganik içeriklere sahiptirler. Ayrıca çok çeşitli temizlik asit ve alkali deterjan maddelerini de içerebilmektedirler. Süt endüstrisinden kaynaklanan kirlilik toprak, havanın ve suyun kalitesi, biyo-çeşitlilik ve ekosistemi etkileyebilmektedir. Bu sebeple sanayi atıklarından değerli mikrobiyel metabolitleri ve yeni fonksiyonel ürünleri üretmek amacıyla biyoteknolojik proseslerin geliştirilmesi oldukça önemli olduğu gibi, belirtilen biyolojik atıklardan kaynaklanan çevre kirliliğini azaltmak da mümkün hale gelebilmektedir.
dc.description.abstractThe increase in demand for dairy products all over the world enables the dairy industry to develop, on the other hand, it causes an increase in the production of process waste. In the dairy industry, whey, buttermilk, cheese curd boiling water, process washing water, milk sludge, other processing and cleaning water are the main wastes. Dairy industry wastes have high nutrient concentration, biological oxygen demand (BOD), chemical oxygen demand (COD), organic and inorganic contents. They may also contain a wide variety of cleaning acid and alkaline detergents. Pollution from the dairy industry can affect the quality of soil, air and water, biodiversity and the ecosystem. For this reason, it is very important to develop biotechnological processes to produce valuable microbial metabolites and new functional products from industrial wastes, and it is also possible to reduce environmental pollution caused by the specified biological wastes.
dc.identifier.citationÖzcan, T. ve Harputlugil, B. T. (2021). ''Süt endüstrisi atıklarının çevresel etkileri ve biyoteknolojik olarak değerlendirilmesi''. Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 35(2), 415-437.
dc.identifier.endpage437
dc.identifier.issn2651-4044
dc.identifier.issue2
dc.identifier.startpage415
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/bursauludagziraat/issue/65978/833767
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/24680
dc.identifier.volume35
dc.language.isotr
dc.publisherBursa Uludağ Üniversitesi
dc.relation.journalBursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi / Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectSüt endüstrisi
dc.subjectAtık
dc.subjectÇevre
dc.subjectBiyoproses
dc.subjectAnaerobik arıtma
dc.subjectDairy industry
dc.subjectWaste
dc.subjectEnvironment
dc.subjectBioprocess
dc.subjectAnaerobic treatment
dc.titleSüt endüstrisi atıklarının çevresel etkileri ve biyoteknolojik olarak değerlendirilmesi
dc.title.alternativeEnvironmental effects of dairy ındustry wastes and their biotechnological evaluation
dc.typeReview
dc.type.subtypeDerleme
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentZiraat Fakültesi/Gıda Mühendisliği Bölümü

Dosyalar

Orijinal seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Küçük Resim
Ad:
35_2_10.pdf
Boyut:
572.86 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Açıklama

Lisanslı seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Placeholder
Ad:
license.txt
Boyut:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama