Publication:
A review of studies on Stress physiology of some fruits and vegetables

dc.contributor.buuauthorEriş, Atilla
dc.contributor.buuauthorSivritepe, Nuray
dc.contributor.buuauthorSivritepe, H. Özkan
dc.contributor.departmentZiraat Fakültesi
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Bölümü
dc.date.accessioned2021-02-19T08:07:46Z
dc.date.available2021-02-19T08:07:46Z
dc.date.issued1997
dc.description.abstractTurkey has different ecological regions and a wide range of species and cultivar richness in horticultural crops adapted to these regions. However, early spring frosts cause a considerable amount of yield in the regions that have temperate and subtropical climates. On the other hand, drought stress occurs in horticultural crops during summer, in the regions where precipitation is either irregular or insufficient. Recently, salinity and alkalinity have alsa become serioııs problems in agricultural lands of Turkey. Therefore, we have conducted research on these environmental stresses which occur in horticultural crops. Studies that we have carried out in the last 20 years have been compiled in this review under the topics of low-temperature stress, drought stress and salt stress.
dc.description.abstractTürkiye coğrafi yapısı gereği farklı ekolojik bölgelere ve bu bölgelere adapte olmuş bahçe bitkilerinde geniş bir tür ve çeşit zenginliğine sahiptir. Ancak, erken ilkbahar donları ılıman ve subtropik iklim bölgelerinde önemli miktarda ürün kaybına neden olmaktadır. Öte yandan yaz aylarında yağışların düzensiz ya da yetersiz olduğu bölgelerde .. bahçe bitkilerinde kuraklık stresi ortaya çıkmaktadır. Son yıllarda ülkemizdeki tarım alanlarında tuzluluk ve alkalilik de önemli sorunlar haline gelmiştir. Bu nedenle, Türkiye 'de yetiştirilmekle olan bahçe bitkilerinde ortaya çıkan bu çevre stresleri üzerine araştırmalar yapmaktayız. Son 20 yıl içinde gerçekleştirdiğimiz çalışmalar bu makalede düşük sıcaklık stresi, kuraklık stresi ve tuz stresi başlıklar altında derlenmiştir.
dc.identifier.citationEriş, A. vd. (1997). ''A review of studies on Stress physiology of some fruits and vegetables ''. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 13(1), 203-214.
dc.identifier.endpage214
dc.identifier.issn2651-4044
dc.identifier.issue1
dc.identifier.startpage203
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/16494
dc.identifier.volume13
dc.language.isoen
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalBursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi / Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectStress physiology
dc.subjectLow-temperature stress
dc.subjectDrought stress
dc.subjectSalt stress
dc.subjectDüşük sıcaklık stresi
dc.subjectStres fizyolojisi
dc.subjectTuz stresi
dc.subjectKurak stresi
dc.titleA review of studies on Stress physiology of some fruits and vegetables
dc.title.alternativeBazı meyve ve sebzelerde stres fizyolojisi üzerine çalışmalar
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentZiraat Fakültesi/Bahçe Bitkileri Bölümü

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
13_1_19.pdf
Size:
2.77 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: