Yayın:
Bursa’da çiğ süt ve uht sütlerde aflatoksin m1 düzeyleri

dc.contributor.buuauthorOruç, H. Hüseyin
dc.contributor.buuauthorTemelli, Seran
dc.contributor.buuauthorSorucu, Ali
dc.contributor.departmentVeteriner Fakültesi
dc.date.accessioned2020-11-23T11:15:59Z
dc.date.available2020-11-23T11:15:59Z
dc.date.issued2011-09-30
dc.description.abstractBu çalışmada, Bursa’da süt sığırcılığı işletmelerinden toplanan çiğ sütler ile perakende satışa sunulan UHT sütlerdeki aflatoksin M1 (AFM1) düzeylerinin belirlenmesi ve elde edilen sonuçların halk sağlığı yönünden değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, 30 adet çiğ süt ve 54 adet UHT süt olmak üzere toplam 84 adet süt örneğinde AFM1 düzeyleri ELISA tekniği ile belirlenmiştir. İncelenen çiğ süt ve UHT süt örneklerinin tümünde AFM1 tespit edilmiş olup (% 100.0), ortalama AFM1 miktarı 6.40±0.42 ng/kg olarak saptanmıştır. Sonuç olarak, süt örneklerinde bulunan AFM1 düzeylerinin Türk Gıda Kodeksi, AB ve FAO/WHO’nun tolerans limitlerinin oldukça altında olduğu ve halk sağlığı açısından herhangi bir risk oluşturmadığı tespit edilmiştir
dc.description.abstractThis study aims to determine the aflatoxin M1 (AFM1) levels of raw milks collected from dairy farms and retail UHT milks in Bursa, and to evaluate the results in effect of public health. For this, AFM1 levels in a total of 84 milk samples, comprised of 30 raw milks and 54 UHT milks, were deteremined by ELISA. AFM1 was detected in all (100.0%) of the raw milks and UHT milks, with a mean level of 6.40 0.42 ng/kg. Results indicate that the AFM1 levels in all milk samples were below the Turkish Food Codex, European Union and FAO/WHO tolerance limits, indicting no significant risk for public health.
dc.identifier.citationOruç, H. H. vd. (2011). "Bursa’da çiğ süt ve uht sütlerde aflatoksin m1 düzeyleri". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 30(2), 1-4.
dc.identifier.endpage4
dc.identifier.issn1301-3173
dc.identifier.issue2
dc.identifier.startpage1
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/144372
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/14084
dc.identifier.volume30
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalVeteriner Hekimlikte Araştırma Dergisi / Journal of Research in Veterinary Medicine
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectAflatoksin M1
dc.subjectAflatoxin M1
dc.subjectÇiğ süt
dc.subjectUHT süt
dc.subjectRaw milk
dc.subjectUHT milk
dc.titleBursa’da çiğ süt ve uht sütlerde aflatoksin m1 düzeyleri
dc.title.alternativeAflatoxin m1 levels of raw milks and uht milks in Bursa
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentVeteriner Fakültesi

Dosyalar

Orijinal seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Küçük Resim
Ad:
30_2_1.pdf
Boyut:
183.57 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Açıklama

Lisanslı seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Placeholder
Ad:
license.txt
Boyut:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama