Publication:
Diyet lifin özellikleri ve sağlık üzerindeki etkileri

dc.contributor.buuauthorDülger, Dilek
dc.contributor.buuauthorŞahan, Yasemin
dc.contributor.departmentZiraat Fakültesi
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Bölümü
dc.date.accessioned2019-12-31T11:16:25Z
dc.date.available2019-12-31T11:16:25Z
dc.date.issued2011-10-10
dc.description.abstractDiyet lifi, sindirim enzimlerine dirençli gıda bileşenlerinden biri olup, başlıca tahıl, meyve ve sebzelerde bulunmaktadır. İnsan ince bağırsağında sindirilmeyen buna karşın kalın bağırsakta tamamen ya da kısmen fermente olan diyet lif suda çözünen ve suda çözünmeyen olmak üzere iki grup altında incelenmektedir. Diyet lif son yıllarda giderek önemi artan, düşük enerji değerine sahip diyet ürünlerin temel bileşenini oluşturmaktadır. Fonksiyonel ve teknolojik özellikleri nedeniyle sıklıkla gıda formülasyonlarında kullanılan diyet lifin sağlık üzerine de çok sayıda olumlu etkisi bulunmaktadır. Diyet lif bileşenlerinin, kalın bağırsak fonksiyonlarını düzenlediği, glukoz ve lipid metabolizması ile mineral absorbsiyonu üzerinde fizyolojik etkileri olduğu belirtilmektedir. Günümüzde divertiküloz, kabızlık, hemoroit, kolon kanseri, şişmanlık, diyabet ve kalp damar hastalıklarına karşı diyet liflerin koruyucu etkisi kesin olarak bilinmektedir.
dc.description.abstractDietary fibre is a group of food components which is resistant to digestive enzymes and found mainly in cereals, fruits and vegetables. Dietary fiber which indigestible in human small intestinal, on the other hand digested completely or partially fermented in the large intestine, is examined in two groups that water-soluble and water insoluble organic compounds. Dietary fibres compose the major component of products with low energy value that have an increasing importance in recent years. Dietary fibres also have technological and functional properties that can be used in the formulation of foods as well as numerously beneficial effects on human health. Dietary fibre components organize functions of large intestine and has important physiological effects on glucose, lipid metabolizm and mineral bioavailability. Today, dietary fibers are known to be protective effect against diverticulosis, constipation, hemorrhoids, colon cancer, obesity, diabetes and cardiovascular diseases.
dc.identifier.citationDülger, D. ve Şahan, Y. (2011). "Diyet lifin özellikleri ve sağlık üzerindeki etkileri". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 25(2), 147-157.
dc.identifier.endpage157
dc.identifier.issn2651-4044
dc.identifier.issue2
dc.identifier.startpage147
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/154154
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/4765
dc.identifier.volume25
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalBursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi / Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectDiyet lif
dc.subjectSağlık
dc.subjectKimyasal yapı
dc.subjectFonksiyonel özellik
dc.subjectDietary fibre
dc.subjectHealth
dc.subjectChemical structure
dc.subjectFunctional properties
dc.titleDiyet lifin özellikleri ve sağlık üzerindeki etkileri
dc.title.alternativeDietary fiber propertes and effects on health
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentZiraat Fakültesi/Gıda Mühendisliği Bölümü

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
25_2_14.pdf
Size:
275.3 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: