Publication:
Su ürünlerinin neden olduğu gıda zehirlenmeleri

dc.contributor.buuauthorİşgöz, Banu Bilge
dc.contributor.buuauthorYücel, Ahmet
dc.contributor.departmentZiraat Fakültesi
dc.date.accessioned2021-02-19T07:44:32Z
dc.date.available2021-02-19T07:44:32Z
dc.date.issued1993
dc.description.abstractSon yıllarda beslenmede önemli olan su ürünlerinin tüketiminde bir artış görülmekle ve dietlerinde bu ürünlere büyük oranda yer veren toplumlarda sağlık açısından önemli problemleri de beraberinde getirmektedir. Su ürünlerinden ileri gelen zehirlenmelerde bir çok balık ve kabuklu deniz ürünleri etkili olmaktadır. Bunlar arasında; kirpi balığı, levrek, tuna, uskumru, midye ve istiridye sayılabilir. Zehirlenme oranı; fiziksel şartlara, tüketilen balık miktarına, toksin oranına göre değişmekte ve sonucunda genellikle ölüm görmektedir. Çeşitli su ürünlerinin tüketilmesi ile görülen zehirlenmelerden oldukça önemli ekonomik kayıplar olmakta ve bu durum su ürünleri ticaretinin gelişmesinde etkili olmaktadır.
dc.description.abstractIn recent years, an increase is being observed in the consunıption of seafood important in nutrition. Signiftcant problerms are encoudentered in the societies that include these products in a great proportıon ın theır dıets. Many fıshes and shellfish are effective in the poisoning events originating from sea-foods. These include; puffer fıshes, sea bass, tuna, mackerel, mussels and clams. The ineidence of poisoning changes according to physical conditions, the quantity of fish consumed and the toxin ratio and generalIy results in death. The poisoning events originating from the consumption of various sea-foods cause rather intportant economic losses and this effects the development of trade of sea-foods inegelatively.
dc.identifier.citationİşgöz, B. B. ve Yücel, A. (1993). "Su ürünlerinin neden olduğu gıda zehirlenmeleri". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 10(1), 219-229.
dc.identifier.endpage229
dc.identifier.issn2651-4044
dc.identifier.issue1
dc.identifier.startpage219
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/16480
dc.identifier.volume10
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalBursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi / Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectDeniz ürünleri zehirlenmeleri
dc.subjectSea-food poisoning
dc.subjectSu ürünlerinden
dc.subjectSea-foods
dc.titleSu ürünlerinin neden olduğu gıda zehirlenmeleri
dc.title.alternativeFood poisoning caused by the seafood
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentZiraat Fakültesi

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
10_1_21.pdf
Size:
2.04 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: