Publication:
Fonksiyonel beslenmede bademin önemi

dc.contributor.buuauthorTopçuoğlu, Esra
dc.contributor.buuauthorErsan, Lütfiye Yılmaz
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Bölümü
dc.contributor.orcid0000-0002-7964-1008
dc.contributor.orcid0000-0001-9588-6200
dc.date.accessioned2020-12-22T12:26:10Z
dc.date.available2020-12-22T12:26:10Z
dc.date.issued2020-05-13
dc.description.abstractFonksiyonel beslenme, hastalıkların önlenme ve tedavisinin yanısıra insanlarda sağlığın korunmasında önemli rol oynamaktadır. Badem (Prunus amygdalus), fonksiyonel özellikleri üzerine en fazla çalışılan sert kabuklu ağaç meyvesidir. Günlük diyette oleik asit, diyet lifi, magnezyum, α‐tokoferol, riboflavin, fosfor ve bakırın önemli bir kaynağı olması nedeni ile “yoğun besin içerikli gıda” olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca, fonksiyonel bileşen olarak kullanılabilen proteinler, polifenoller, flavonoidler, flavanoller ve flavonol glikozidleri gibi birçok biyoaktif bileşeni de içermektedir. Birçok çalışma badem tüketiminin sağlık üzerine kardiyo-koruyucu, kanseri önleyici, antioksidatif, antiinflamasyon, antialerjik, antidiyabetik özellikler gibi olumlu etkilerinin olduğunu belirtmektedir. Bu makalenin amacı, bademin besin bileşenleri ve insan sağlığı üzerine fonksiyonel özellikleri hakkında bilgi vermektir
dc.description.abstractFunctional nutrition has played an important role in prevention and treatment of diseases as well as the human well-being. Almond, Prunus amygdalus, is the most studied tree nut on its functional properties. It has been defined as nutrient-dense nut because of an excellent source of oleic acid, fiber, magnesium, α tocopherol, riboflavin, phosphorus and copper in daily diet. However, it has contained many other bioactive compounds like proteins, polyphenols, flavonoids, flavanols and flavonol glycosides which can be used as a functional ingredient. Many studies have mentioned that consumption of almond has provided beneficial effects on health such as a cardio-protective, cancer-preventive, antioxidative, antiinflammation, antiallergic and antidiabetic properties. The objective of this review is to give information about the nutritional components and functional properties of almond on human health.
dc.identifier.citationTopçuoğlu, E. ve Erslan, L. Y. (2020). "Fonksiyonel beslenmede bademin önemi". Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 34(2), 427-441.
dc.identifier.endpage441
dc.identifier.issn2651-4044
dc.identifier.issue2
dc.identifier.startpage427
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1017600
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/14574
dc.identifier.volume34
dc.language.isotr
dc.publisherBursa Uludağ Üniversitesi
dc.relation.journalBursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi / Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectBadem
dc.subjectAlmond
dc.subjectFonksiyonel beslenme
dc.subjectFunctional nutrition
dc.titleFonksiyonel beslenmede bademin önemi
dc.title.alternativeThe importance of almond in functional nutrition
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
local.contributor.departmentZiraat Fakültesi/Gıda Mühendisliği Bölümü

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
34_2_14.pdf
Size:
505.27 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: