Publication:
Saanen ırkı keçilerde hastalıkların değerlendirilmesi üzerine bir araştırma

dc.contributor.buuauthorÜstüner, Hakan
dc.contributor.buuauthorUzabacı, Ender
dc.contributor.buuauthorKirman, Kübra
dc.contributor.buuauthorOgan, M. Mustafa
dc.contributor.departmentVeteriner Fakültesi
dc.date.accessioned2020-11-23T11:25:14Z
dc.date.available2020-11-23T11:25:14Z
dc.date.issued2011-01-09
dc.description.abstractSon istatistiklere göre Türkiye’de 5.1 milyon baş keçi bulunmaktadır. Son 18 yılda ülkemizde keçi varlığı farklı nedenlere bağlı olarak %52,4 azalmıştır. Türkiye’de İsviçre orijinli keçi ırklarına talep günden güne artmaktadır ve bunlar arasında yaygın olarak tercih edileni Saanen ırkıdır4,8,9,13 Toplam keçi varlığımızın %26’sı Marmara ve Ege bölgelerinde bulunmaktadır. Marmara Bölgesi’nde özellikle Çanakkale, Balıkesir ve Bursa yoğun olarak Saanen yetiştiriciliğinin yapıldığı illerimizdir4,14,25. Bu araştırmada, Saanen ırkı keçilerde üç yıllık süreçte sık görülen hastalıklar ve bunlardan korunma yollarının etkinliği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu sıkça rastlanan hastalıklar arasında; sindirim sistemi hastalıkları %44,3, solunum sistemi hastalıkları %23,3, ayak hastalıkları %4,9, göz hastalıları %2,3, meme hastalıkları %7,4, diğer hastalıklar %17,8 oranında bulunmaktadır. Koruyucu olarak yapılan şap, kuduz, çiçek, anthraks, küçük ruminant vebası, brucella, pseudotuberculosis aşılamalarıyla alınan önlemler neticesinde bölgede herhangi bir salgın hastalık görülmemiştir. Bireysel olarak karşılaşılan hastalıklara ait görülme sıklıkları ve yaygınlığı bu araştırmada değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bu çalışma, ülkemizde süt keçisi yetiştiriciliği yapan ya da yapmayı planlayan işletmelere sürü sağlığı ve yönetimi bakımından değerlendirebilecekleri yararlı bir kaynak niteliğindedir.
dc.description.abstractThere are 5.1 million head goats in Turkey according to last statistics. Last 18 years, the presence of goat has decreased 52, 4% depending on different factors in our country. Demand of Switzerland originated goat races has been increasing day by day in Turkey and among these Saanen race has been preferred extensively4,8,9,13. Marmara and Ege regions have 26% of total goats in Turkey. Especially Çanakkale, Balıkesir and Bursa in the Marmara region are provinces in which Saanen cultivation is performed intensely4,14,25. In this research it is aimed to present common diseases and protection ways efficiency of Saanen goats during three years. Among these common diseases, there are 44,3% digestive system diseases, 23,3% respiratory system diseases, 4,9% foot diseases, 2,3% eye disease, 7,4% udder diseases and 17,8% the other diseases. As the result of aftovaxpur, rabies, variola, anthrax, PPR, brucellosis and pseudotuberculosis inoculations in order to protect, there are not any epidemic diseases observed in that location. Frequencies and prevalence of diseases which encountered individually have been evaluated in this study. This research is a useful resource for managements which are breeding or deciding to breeding dairy goat about herd health and management.
dc.identifier.citationÜstüner, H. vd. (2011). "Saanen ırkı keçilerde hastalıkların değerlendirilmesi üzerine bir araştırma". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 30(2), 19-23.
dc.identifier.endpage23
dc.identifier.issn1301-3173
dc.identifier.issue2
dc.identifier.startpage19
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/144375
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/14087
dc.identifier.volume30
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalVeteriner Hekimlikte Araştırma Dergisi / Journal of Research in Veterinary Medicine
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectHastalıklar
dc.subjectSaanen
dc.subjectSürü sağlığı
dc.subjectDiseases
dc.subjectHerd health
dc.titleSaanen ırkı keçilerde hastalıkların değerlendirilmesi üzerine bir araştırma
dc.title.alternativeA research: evaluatİon dİseases of saanen breed
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentVeteriner Fakültesi

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
30_2_4.pdf
Size:
198.45 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: