Publication:
Kurutmada termal ve termal olmayan ön işlem uygulamaları

dc.contributor.authorGünaydın, Seda
dc.contributor.authorÇetin, Necati
dc.contributor.authorSağlam, Cevdet
dc.date.accessioned2024-05-20T12:00:49Z
dc.date.available2024-05-20T12:00:49Z
dc.date.issued2023-08-01
dc.description.abstractHasat edilen tarımsal ürünler depolama sürecinde solunum faaliyetlerini bir süre daha devam ettirmektedir. Bu durum, içerdikleri yoğun nemden dolayı ürünlerin kısa sürede bozularak çürümesine neden olmaktadır. Çürüyen ürünlerin renk değerlerinde, görünüşünde, besin elementi ve biyokimyasal içeriğinde önemli ölçüde kayıplar meydana gelmektedir. Kalite kayıplarını en aza indirerek ürünlerin raf ömrünü artırmak amacıyla pek çok muhafaza tekniği uygulanmaktadır. Kurutarak muhafaza yöntemi; biyoaktif bileşenler yönünden ürünler daha konsantre olması, nakliyenin kolay olması, depolamanın ekonomik olması ve ürünün uzun süre bozulmadan muhafaza edilebilmesi gibi önemli avantajlara sahiptir. Kurutmada işlem süresinin uzun olması enerji tüketiminin artmasına sebep olmaktadır. Bu olumsuzlukları aşmak amacıyla kurutma işleminden önce termal ve/veya termal olmayan ön işlem uygulamaları yapılmaktadır. Bu çalışmanın amacı literatür araştırmaları kapsamında kurutma öncesi uygulanan termal (haşlama, ohmik ısıtma, mikrodalga, kızılötesi) ve termal olmayan (ozmotik dehidrasyon, soğuk plazma, darbeli elektriksel alan, gum arabic, şeker, bal çözeltisi, sitrik asit, ultrases) ön işlemlerinin incelenmesidir.
dc.description.abstractIn agricultural products, respiratory activities maintain for a while during the storage process after the harvest. In this case, the products deteriorate in a short time due to the intense moisture content. There are significant losses in color, appearance, nutrient, and biochemical content of deteriorated products. Many preservation techniques are applied in order to increase the shelf life of the products by minimizing these quality losses. In addition to the fact that the drying preservation method has important advantages such as being more concentrated in terms of bioactive components, easy transportation, economical storage and keeping the product intact for a long time. Longer processing time in drying causes an increase in energy consumption. In order to overcome these disadvantages, thermal and non-thermal pretreatment applications are carried out before the drying process. The aim of this study is to investigate the thermal (boiling, ohmic heating, microwave, infrared) and non-thermal (osmotic dehydration, cold plasma, pulsed electrical field, gum arabic, sucrose, honey, citric acid, ultrasound) pretreatments applied in drying within the scope of literature research.
dc.identifier.citationGünaydın, S. vd. (2023). ''Kurutmada termal ve termal olmayan ön işlem uygulamaları''. Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 37(2), 499-518.
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.20479/bursauludagziraat.1207022
dc.identifier.endpage518
dc.identifier.issue2
dc.identifier.startpage499
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/bursauludagziraat/issue/81207/1207022
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/2781977
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11452/41496
dc.identifier.volume37
dc.language.isotr
dc.publisherBursa Uludağ Üniversitesi
dc.relation.journalBursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectÖn işlem
dc.subjectKurutma
dc.subjectEnerji tüketimi
dc.subjectTarımsal ürün
dc.subjectPretreatment
dc.subjectDrying
dc.subjectEnergy consumption
dc.subjectAgricultural product
dc.titleKurutmada termal ve termal olmayan ön işlem uygulamaları
dc.title.alternativeThermal and non-thermal pretreatment applications in dryingen
dspace.entity.typePublication

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
37_2_11.pdf
Size:
746.05 KB
Format:
Adobe Portable Document Format