Yayın:
Effect of different irrigation levels on some lettuce (Lactuca sativa) varieties grown in Kocaeli conditions

dc.contributor.authorGüvenaltın, Yusuf
dc.contributor.buuauthorKUŞÇU, HAYRETTİN
dc.contributor.departmentZiraat Mühendisliği
dc.contributor.departmentBiyosistem Mühendisliği
dc.contributor.orcid0000-0001-9600-7685
dc.date.accessioned2025-07-21T13:00:24Z
dc.date.issued2025-02-28
dc.description.abstractThe effects of varying irrigation levels on some lettuce cultivars were examined in this study. The research was conducted in Kocaeli province during the 2020-2021 growing season in a greenhouse. A split-plot design was employed in the experiment. Five irrigation levels (0.25 E, 0.50 E, 0.75 E, 1.00 E, and 1.25 E) were established by using the amount of water evaporated (E) from a 100 mm glass petri dish as a reference in the sub-plots. The main plots contained the varieties Carteganas, Concorde, and Melina. Head weight, diameter, length, root length, and leaf number values showed statistically significant (P<0.01) differences according to variety (V), irrigation level (IL), and V x IL interactions. The highest average head weight was obtained as 516.9 g in the Melina variety, followed by the Concorde and Carteganas varieties. The highest average head weight was obtained from 0.75 E at 581.2 g, while the lowest was obtained from 0.25 E at 224.8 g. The highest values in all yield components were obtained from the 0.75 E irrigation level. Relatively low values were obtained at 0.25 E and 0.50 E irrigation levels. According to the results obtained, the appropriate lettuce variety can be selected by considering the market value, and Melina, which has a higher unit mass, can be preferred. In addition, it was concluded that small petri dishes could be used in planning the irrigation time for lettuce grown in unheated greenhouse conditions in Kocaeli, and it can be recommended to use a value of 0.75 as the crop-pan coefficient.
dc.description.abstractBu çalışmada, farklı sulama seviyelerinin bazı salata çeşitleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Araştırma, Kocaeli ilinde sera koşullarında 2020-2021 yetiştiricilik mevsiminde yürütülmüştür. Denemede, tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme deseni kullanılmıştır. Ana parsellerde çeşitler (Carteganas, Concorde ve Melina) ve alt parsellerde ise 100 mm’lik cam petri kabından buharlaşan su miktarı (E) referans alınarak oluşturulan beş sulama seviyesi (0.25 E, 0.50 E, 0.75 E, 1.00 E ve 1.25 E) yer almıştır. Baş ağırlığı, çapı, boyu, kök uzunluğu ve yaprak sayısı değerleri çeşit (V), sulama seviyesi (IL) ve V x IL interaksiyonlarına göre istatistiksel olarak önemli (P<0.01) farklılıklar göstermiştir. En yüksek ortalama baş ağırlığı Melina çeşidinde 516.9 g olarak elde edilirken onu sırasıyla Concorde ve Carteganas çeşitleri izlemiştir. En yüksek ortalama baş ağırlığı 0.75 E konusundan 581.2 g olarak elde edilirken en düşük ise 224.8 g ile 0.25 E konusundan elde edilmiştir. Verim bileşenlerinin tümünde en yüksek değerler 0.75 E sulama seviyesinden elde edilmiştir. 0.25 E ve 0.50 E sulama seviyelerinde göreceli olarak düşük değerler elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, pazar değeri de dikkate alınarak uygun salata çeşidi seçimi yapılabileceği gibi birim kütlesi daha yüksek olan Melina tercih edilebilir. Bunun yanında, Kocaeli’de ısıtmasız sera koşullarında yetiştirilen salata için sulama zamanının planlanmasında küçük petri kaplarının kullanılabileceği sonucuna ulaşılmış olup ve bitki-kap katsayısı olarak 0.75 değerinin kullanılması önerilebilir.
dc.identifier.doi10.20479/bursauludagziraat.1619161
dc.identifier.endpage142
dc.identifier.issn2651-4044
dc.identifier.issue1
dc.identifier.startpage129
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/bursauludagziraat/issue/91982/1619161
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/4517952
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.20479/bursauludagziraat.1619161
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11452/53251
dc.identifier.volume39
dc.language.isoen
dc.publisherBursa Uludağ Üniversitesi
dc.relation.journalBursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectCurly lettuce
dc.subjectDeficit irrigation
dc.subjectEvaporation
dc.subjectHead lettuce
dc.subjectYield
dc.subjectKıvırcık salata
dc.subjectKısıntılı sulama
dc.subjectBuharlaşma
dc.subjectBaş salata
dc.subjectVerim
dc.titleEffect of different irrigation levels on some lettuce (Lactuca sativa) varieties grown in Kocaeli conditions
dc.title.alternativeFarklı sulama seviyelerinin Kocaeli koşullarında yetiştirilen bazı salata (Lactuca sativa) çeşitleri üzerine etkisitr
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentZiraat Mühendisliği/Biyosistem Mühendisliği
relation.isAuthorOfPublicationd64d0214-7c63-4c27-9a5d-b6166640d9e8
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscoveryd64d0214-7c63-4c27-9a5d-b6166640d9e8

Dosyalar

Orijinal seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Küçük Resim
Ad:
39_1_9.pdf
Boyut:
582.75 KB
Format:
Adobe Portable Document Format