Publication: Managerial practices related to the survival of calves in dairy cattle breeding farms in Hendek district-II
Loading...
Date
2023-06-14
Authors
Authors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Bursa Uludağ Üniversitesi
Abstract
This research was conducted out to determine the knowledge, ideas and behaviors related to the managerial practices of calf survival in dairy cattle farms in Hendek district of Sakarya province, and to analyze the status of the existing farms. In the research, were identified farms which are registered to Turkvet and e-breeding system database having 10 or more dairy cattle in Hendek district. Random sampling method was used to determine the sample size. The identified farms are divided into 5 groups which are 10-20 heads, 21-30 heads, 31-40 heads, 41-50 heads and over 50 heads of cattle. In this context, after obtaining general data about the farms, questions related to the main topics about the care and management of calves such as colostrum use, feeding practices, health protection and housing were evaluated. Milk-fed to calves, marketed milk, marketed milk + waste milk, and marketed milk + milk replacer are given in three ways. Within the scope of the size of the farms, the difference between the source of the milk consumed during the milk feeding period was found to be significant (P<0.05). Until the first 30 days of age, in farms with a capacity of over 30 heads, approximately 8 liters of milk are given (P<0.05), while in small farms, sucking milk from the mother or giving less milk is preferred. Farms are sensitive about reaching the concentrate and rough feed of the calves, and they generally apply it from the first week. The concentrated feed used in calf feeding is approximately 70% in pellet form. The weaning age of the calves is 90 days in farms with 40 heads and below and after 90 and 120 days in farms over 40 heads (P<0.05). Age criterion taken into consideration at weaning was found to be more important than body weight and feed consumption (P<0.05). While the calves are housed mainly in groups (60%) in small-scale farms, individual pens (70%) stand out among the preferences due to the increase in capacity. Small-scale farms prefer metal, wood, and brick, and large-scale farms mainly plastic and metal materials for calf shelters (P<0.05). Eight weeks or more is preferred for keeping calves in individual pens (P<0.05).
Bu araştırma Sakarya ili Hendek ilçesi süt sığırcılığı işletmelerinde buzağılarda yaşama gücü ile ilişkili yönetsel uygulamalar konusunda bilgi, fikir ve davranışları belirlemek, mevcut işletmelerin durumunu analiz etmek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada Türkvet ve e-ıslah sistemi veri tabanına kayıtlı Hendek ilçesindeki 10 baş ve üzeri süt sığır varlığına sahip işletmeler belirlenmiştir. Örnek büyüklüğünün belirlenmesinde tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Belirlenen işletmeler 10-20, 21-30, 31-40, 41-50 ve 50 baş üzeri sığır varlığına sahip olan işletmeler olmak üzere 5 gruba ayrılmıştır. Bu kapsamda işletme ile ilgili genel veriler alındıktan sonra buzağıların bakım ve yönetimine yönelik olarak kolostrum kullanımı, besleme uygulamaları, sağlık koruma ve barındırma gibi temel konu başlıklarına yönelik sorular değerlendirilmiştir. Buzağılara içirilen süt; pazarlanan süt, pazarlanan+atık süt ve pazarlanan süt+süt ikame olarak üç şekilde verilmektedir. İşletmelerin büyüklükleri kapsamında süt verme döneminde tüketilen sütlerin kaynakları arasındaki fark önemli bulunmuştur (P<0.05). İlk 30 günlük yaşa kadar 30 baş üzeri kapasiteye sahip işletmelerde yaklaşık 8 litre süt verildiği (P<0.05), küçük işletmelerde anadan süt emme veya daha az süt verme tercih edilmektedir. İşletmeler buzağıların yoğun ve kaba yeme ulaşma konusunda hassas davranmakta, genel olarak ilk haftadan itibaren uygulamaktadırlar. Buzağı beslemede kullanılan yoğun yemin yaklaşık %70’i pelet formundadır. Buzağıların sütten kesim yaşı 40 baş ve altı işletmelerde 90. gün, 40 baş üzeri işletmelerde ise 90. ve 120. gün sonrasıdır (P<0.05). Sütten kesimde dikkate alınan yaş kriteri, canlı ağırlık ve yem tüketiminden daha önemlidir (P<0.05). Buzağıların barındırılması küçük ölçekli işletmelerde genellikle gruplar halinde (%60) olurken, kapasitenin artmasına bağlı olarak tercihler içinde bireysel bölmeler (%70) öne çıkmaktadır. Buzağı barınakları için küçük ölçekli işletmeler metal, ağaç ve tuğla, büyük ölçekli işletmeler ise ağırlıklı olarak plastik ve metalden yapılmış malzemeleri tercih etmektedirler (P<0.05). Buzağıların bireysel bölmelerde tutulma süresi olarak sekiz hafta ve üzeri tercih edilmektedir (P<0.05).
Bu araştırma Sakarya ili Hendek ilçesi süt sığırcılığı işletmelerinde buzağılarda yaşama gücü ile ilişkili yönetsel uygulamalar konusunda bilgi, fikir ve davranışları belirlemek, mevcut işletmelerin durumunu analiz etmek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada Türkvet ve e-ıslah sistemi veri tabanına kayıtlı Hendek ilçesindeki 10 baş ve üzeri süt sığır varlığına sahip işletmeler belirlenmiştir. Örnek büyüklüğünün belirlenmesinde tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Belirlenen işletmeler 10-20, 21-30, 31-40, 41-50 ve 50 baş üzeri sığır varlığına sahip olan işletmeler olmak üzere 5 gruba ayrılmıştır. Bu kapsamda işletme ile ilgili genel veriler alındıktan sonra buzağıların bakım ve yönetimine yönelik olarak kolostrum kullanımı, besleme uygulamaları, sağlık koruma ve barındırma gibi temel konu başlıklarına yönelik sorular değerlendirilmiştir. Buzağılara içirilen süt; pazarlanan süt, pazarlanan+atık süt ve pazarlanan süt+süt ikame olarak üç şekilde verilmektedir. İşletmelerin büyüklükleri kapsamında süt verme döneminde tüketilen sütlerin kaynakları arasındaki fark önemli bulunmuştur (P<0.05). İlk 30 günlük yaşa kadar 30 baş üzeri kapasiteye sahip işletmelerde yaklaşık 8 litre süt verildiği (P<0.05), küçük işletmelerde anadan süt emme veya daha az süt verme tercih edilmektedir. İşletmeler buzağıların yoğun ve kaba yeme ulaşma konusunda hassas davranmakta, genel olarak ilk haftadan itibaren uygulamaktadırlar. Buzağı beslemede kullanılan yoğun yemin yaklaşık %70’i pelet formundadır. Buzağıların sütten kesim yaşı 40 baş ve altı işletmelerde 90. gün, 40 baş üzeri işletmelerde ise 90. ve 120. gün sonrasıdır (P<0.05). Sütten kesimde dikkate alınan yaş kriteri, canlı ağırlık ve yem tüketiminden daha önemlidir (P<0.05). Buzağıların barındırılması küçük ölçekli işletmelerde genellikle gruplar halinde (%60) olurken, kapasitenin artmasına bağlı olarak tercihler içinde bireysel bölmeler (%70) öne çıkmaktadır. Buzağı barınakları için küçük ölçekli işletmeler metal, ağaç ve tuğla, büyük ölçekli işletmeler ise ağırlıklı olarak plastik ve metalden yapılmış malzemeleri tercih etmektedirler (P<0.05). Buzağıların bireysel bölmelerde tutulma süresi olarak sekiz hafta ve üzeri tercih edilmektedir (P<0.05).
Description
Keywords
Calf, Survival, Welfare, Colostrum, Herd size, Herd management, Buzağı, Yaşama gücü, Refah, Kolostrum, Sürü büyüklüğü, Sürü yönetimi
Citation
Karaca, M. ve Koyuncu, M. (2023). ''Managerial practices related to the survival of calves in dairy cattle breeding farms in Hendek district-II''. Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, (37)2, 323-341.
Collections
Metrikler