Publication:
Süt sığırı işletmelerinin küresel ısınma potansiyelinin Tier-1 yöntemi ile tahminlenmesi

dc.contributor.buuauthorYaylı, Büşra
dc.contributor.buuauthorKılıç, İlker
dc.contributor.departmentZiraat Fakültesi
dc.contributor.departmentBiyosistem Mühendisliği Bölümü
dc.contributor.orcid0000-0002-0198-3550
dc.contributor.orcid0000-0003-0087-6718
dc.date.accessioned2022-07-21T13:24:08Z
dc.date.available2022-07-21T13:24:08Z
dc.date.issued2020-12-30
dc.description.abstractTürkiye’de süt sığırı işletmelerinin entansif hale gelmesiyle, atık ve kirletici miktarı da artmaktadır. Ruminant hayvanlar olmaları nedeniyle önemli CH₄ (metan) emisyon kaynağı olarak görülmektedir. Ayrıca gübre yönetiminden kaynaklanan N₂O emisyonları da atmosferde tehlike oluşturmaktadır. CH₄ ve N₂O gazlarının atmosferde ısıyı absorbe kapasiteleri yüksektir, bu nedenle küresel ısınmaya etkileri üzerinde önemle durulması gerekmektedir. Bu çalışmada, Türkiye’deki mevcut süt sığırı işletmelerinin enterik fermantasyon ve gübre yönetiminden kaynaklanan küresel ısınma potansiyeli ve Bursa ilinin katkısı, IPCC tarafından tanımlanan Tier-1 yöntemi yardımıyla belirlenmiştir. Hesaplamalar sonucunda Türkiye’deki süt sığırı işletmelerinin küresel ısınma potansiyeli 53.5 Tg CO₂ ve Bursa’nın potansiyeli ise 0.70 Tg CO₂ olarak hesaplanmıştır. Küresel ısınma potansiyeline en büyük negatif etkiyi N₂O emisyonlarının oluşturduğu görülmüş ve çeşitli önleme önerileri sunulmuştur.
dc.description.abstractIn Turkey, as dairy cattle farms become more intensive, there is also an increase in waste and emissions. They are important sources of CH₄ (methane) gas production, mainly because they are ruminant animals. Besides, N₂O emissions from manure management pose a danger to the atmosphere. CH₄ and N₂O gases have a high capacity to absorb heat in the atmosphere, so it is significant to focus on their effects on global warming. In this paper, was estimated global warming potential occur from manure management and enteric fermentation by IPCC Tier-1 was using the method of dairy cattle farms in Bursa and Turkey. Global warming potential calculated as of dairy cattle farms in Turkey 53.5 Tg CO₂ and in Bursa’s potential is 0.70 Tg CO₂. N₂O emissions have observed to have the highest negative impact on global warming potential, and various prevention recommendations are presented.
dc.identifier.citationYaylı, B. ve Kılıç, İ. (2020). "Süt sığırı işletmelerinin küresel ısınma potansiyelinin Tier-1 yöntemi ile tahminlenmesi". Uluslararası Biyosistem Mühendisliği Dergisi, 1(2), 79-86.
dc.identifier.endpage86
dc.identifier.issn2757-8100
dc.identifier.issue2
dc.identifier.startpage79
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1438863
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/27946
dc.identifier.volume1
dc.language.isotr
dc.publisherBursa Uludağ Üniversitesi
dc.relation.journalUluslararası Biyosistem Mühendisliği Dergisi
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectEmisyon
dc.subjectEnterik fermantasyon
dc.subjectGübre yönetimi
dc.subjectSüt sığırı
dc.subjectTier-1
dc.subjectEmission
dc.subjectEnteric fermentation
dc.subjectManure management
dc.subjectDairy cattle
dc.titleSüt sığırı işletmelerinin küresel ısınma potansiyelinin Tier-1 yöntemi ile tahminlenmesi
dc.title.alternativeEstimation of global warming potential by Tier-1 method of dairy cattle farms
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentZiraat Fakültesi/Biyosistem Mühendisliği Bölümü

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
1_2_3.pdf
Size:
360.81 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: