Yayın:
Serum leptin levels during the dry period and various lactation stages in holstein dairy cows

dc.contributor.buuauthorGüzel, Saime
dc.contributor.buuauthorTanrıverdi, Meltem
dc.contributor.buuauthorDoğrutekin, Deniz
dc.contributor.departmentVeteriner Fakültesi
dc.date.accessioned2020-12-01T10:17:08Z
dc.date.available2020-12-01T10:17:08Z
dc.date.issued2012-01-25
dc.description.abstractIn this study we investigated the effects of dry period and various stages of lactation on serum leptin, glucose, total cholesterol and β hydroxybutyrate levels in Holstein dairy cows. Fourthy, four years old Holstein dairy cows in their second lactation were used as material. Ten of them were in dry period and the rest were in different stages of lactation periods (10 cows for each stages). Serum concentrations of leptin, glucose, total cholesterol and β hydroxybutyrate were compared between the dry period, and first, second and third stages of lactation period. Correlation between leptin and other parameters were analyzed. While no significant differences were observed in β hydroxybutyrate levels, significant differences were determined for leptin, glucose and total cholesterol levels between dry period and first, second, and third stages of lactation period (p<0.05, p<0.001, and p<0.001, respectively). Statistically significant positive correlations were observed between leptin and glucose concentrations.(r =0,401, p<0.01 )
dc.description.abstractBu çalışmada Holstein ırkı süt ineklerinde kuru dönem ve laktasyonun çeşitli evrelerinin serum leptin, glukoz, total kolesterol ve β hidroksi bütirat düzeyleri üzerine etkisi araştırıldı. Materyal olarak 40 adet, ikinci laktasyon döneminde olan, 4 yaşında holstein ırkı süt ineği kullanıldı. İneklerin 10 tanesi kuru dönemde, geri kalanlar ise laktasyon periyodunun çeşitli evrelerindeydiler (her evrede 10 inek). Kuru dönem ve laktasyonun I., II., ve III. evreleri arasında serum leptin, glukoz, total kolesterol ve β hidroksi bütirat konsantrasyonları karşılaştırıldı. Leptin ve diğer parametreler arasındaki korelasyonlar analiz edildi. Kuru dönem ve laktasyon periyodunun I., II., ve III. evreleri arasında β hidroksi bütirat düzeylerinde önemli bir farklılık gözlenmezken, leptin, glukoz ve total kolesterol düzeylerinde önemli farklılıklar ortaya koyuldu (p<0.05, p<0.001, and p<0.001, sırasıyla). Leptin ve glukoz konsantrasyonları arasında istatistiki olarak pozitif bir korelasyon olduğu ortaya koyuldu (r =0,401, p<0.01 ).
dc.identifier.citationGüzel, S. vd. (2012). "Serum leptin levels during the dry period and various lactation stages in holstein dairy cows". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi, 30(2), 25-28.
dc.identifier.endpage28
dc.identifier.issn1301-3173
dc.identifier.issue2
dc.identifier.startpage25
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/144376
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/14252
dc.identifier.volume30
dc.language.isoen
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalVeteriner Hekimlikte Araştırma Dergisi / Journal of Research in Veterinary Medicine
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectLeptin
dc.subjectDairy cows
dc.subjectBiochemical parameters
dc.subjectLactation period
dc.subjectSüt ineği
dc.subjectBiyokimyasal parametreler
dc.subjectLaktasyon periyodu
dc.titleSerum leptin levels during the dry period and various lactation stages in holstein dairy cows
dc.title.alternativeKuru dönem ve laktasyonun çeşitli evrelerindeki holstein ırkı süt ineklerinde serum leptin düzeyleri
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentVeteriner Fakültesi

Dosyalar

Orijinal seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Küçük Resim
Ad:
32_2_5.pdf
Boyut:
138.64 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Açıklama

Lisanslı seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Placeholder
Ad:
license.txt
Boyut:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama