Publication:
The research of the combining ability of agronomic traits of bread wheat in F1 and F2 generations

dc.contributor.buuauthorÇiftçi, Esra Aydoğan
dc.contributor.buuauthorYağdı, Köksal
dc.contributor.departmentZiraat Fakültesi
dc.contributor.departmentTarla Bitkileri Bölümü
dc.date.accessioned2019-12-22T10:52:50Z
dc.date.available2019-12-22T10:52:50Z
dc.date.issued2010
dc.description.abstractThis study was carried out between 2004-2007 vegetation periods at the experiment fields of Uludağ University Faculty of Agriculture, Agricultural Application and Research Center. In this study 5 advanced breeding lines and 3 bread wheat cultivars that have adapted to the region and their F1 and F2 crosses that have been obtained by Line x Tester crossing of these have been used as material. In the research, the plant height, spike length, number of spikelets/spike, number of grains/spike, grain weight/spike and 1000 kernel weight were researched for combining abilities. According to the traits in both F1 and F2 generations show that non-additive gene effects play a role on the heredity of these traits. For most of the researched traits, appropriate parents and crosses were determined for all the traits, this shows that this cross population can be used to obtain desired bread wheat for future generations.
dc.description.abstractBu çalışma 2004-2007 vejetasyon dönemlerinde Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Çiftliğinde yürütülmüştür. Çalışmada 5 ileri ıslah hattı ve yöreye adapte olmuş 3 ekmeklik buğday çeşidi ile bunların line×tester melezlemesinden oluşan F1 ve F2 melez kombinasyonu materyal olarak kullanılmıştır. Araştırmada bitki boyu, başak boyu, başakçık sayısı, başakta tane sayısı, başakta tane ağırlığı ve 1000 tane ağırlığı özelliklerinin kombinasyon yeteneği araştırılmıştır. Araştırılan özelliklerde her iki generasyonda bu özelliklerin kalıtımında eklemeli olmayan gen etkilerinin rol oynadığı belirlenmiştir. Araştırılan özelliklerin tümü için uygun ebeveynlerin ve melezlerin belirlenmesi, bu melez populasyonlarının ileriki generasyonlarda istenilen özellikleri taşıyan ekmeklik buğday çeşitlerinin ıslah edilmesinde kullanılabileceğini göstermektedir.
dc.identifier.citationÇiftçi, E. A. ve Yağdı, K. (2010). "The research of the combining ability of agronomic traits of bread wheat in F1 and F2 generations". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 24(2), 85-92.
dc.identifier.endpage92
dc.identifier.issn2651-4044
dc.identifier.issue2
dc.identifier.startpage85
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/154119
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/3879
dc.identifier.volume24
dc.language.isoen
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalBursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi / Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectBread wheat
dc.subjectLine x Tester Method
dc.subjectCombining ability
dc.subjectEkmeklik buğday
dc.subjectLine x Tester Metodu
dc.subjectKombinasyon yeteneği
dc.titleThe research of the combining ability of agronomic traits of bread wheat in F1 and F2 generations
dc.title.alternativeEkmeklik buğdaylarda agronomik özelliklerin kombinasyon yeteneğinin F1 ve F2 generasyonlarında araştırılması
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentZiraat Fakültesi/Tarla Bitkileri Bölümü

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
24_2_8.pdf
Size:
207.69 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: