Publication:
Bursa koşullarında adi fiğ ve tahıl karışımlarının ot verimi ve kalitesi üzerinde araştırmalar

dc.contributor.buuauthorAçıkgöz, Esvet
dc.contributor.buuauthorÇakmakçı, Sadık
dc.contributor.departmentZiraat Fakültesi
dc.contributor.departmentTarla Bitkileri Bölümü
dc.date.accessioned2021-02-22T08:40:04Z
dc.date.available2021-02-22T08:40:04Z
dc.date.issued1986
dc.description.abstractBu çalışmada aynı sıraya karışık ve ayrı sıralara alternatif/i olarak ekilen fiğ + arpa, fiğ + yulaf, fiğ + çavdar karışımlarının, ot verimi, ot içerişindeki fiğ oranı ve ham protein verimi incelenmiştir. Fiğ: tahıl oranı 50:50 olacak şekilde ekilen parseller tahılların başaklanma ve süt olum devresi olmak üzere iki ayrı devrede biçilmişlerdir. İncelenen karışımlardan en yüksek yeşil ve kuru ot verimi, fiğ + arpa karışımlarından sağlanmıştır. Fiğ + arpa ile fiğ + yulaf karışımı arasında ot verimi yönünden bir farklılık bulunamamıştır. Buna karşılık fiğ + çavdar karışımı en düşük verimi vermiştir. Fiğ +arpa-ve fiğ +yulaf karışım/arının ham protein verimi yönünden fiğ + çavdar karışımından özellikle ilk biçim devresinde daha üstün olduğu bulunmuştur. Araştırmalarda, ekim şekillerinin ot verimi, ham protein oranı ve verimine etkisi önemli bulunmamıştır. Buna karşılık fiğ + arpa ve fiğ +yulaf karışımının ot üretimi için uygun olduğu, ancak fiğ + arpa karışımında arpa oranının % 50'nin altına indirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
dc.description.abstractIn this study vetch + barley, vetch + oat, and vetch + rye mixtures seeded in alternate rows or in mixtures in the same row were investigated for hay yield, vetch percentage in hay and protein yield. The plots seeded in 50:50 vetch: cereal seeding rates were harvested in two different stages as heading and milk-dough stages of cereals. The highest green herbage and dry matter yield waş obtained from uetch + barley mixtures. However there was no clear difference among vetch +barley and uetch +oat mixtures. In contrast vetch + rye mixture produced the lowest hay yield. Vetch + barley and vetch + oat mixtures also out yielded vetch + rye mixtures in protein yield, particularly at heading stage.Seeding patterns did not affect the hay yield, crude protein percentage and yield of the mixtures. it was found that uetch + barley, and watch + oat mıxtures were suitable for hay production but barley content should be less than % 50 ın seeding rates of the witch + barley mixtures.
dc.identifier.citationAçıkgöz, E. ve Çakmakçı, S. (1986). ''Bursa koşullarında adi fiğ ve tahıl karışımlarının ot verimi ve kalitesi üzerinde araştırmalar''. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(1), 65-73.
dc.identifier.endpage73
dc.identifier.issn2651-4044
dc.identifier.issue1
dc.identifier.startpage65
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/16554
dc.identifier.volume5
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalBursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi / Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectBursa
dc.subjectFiğ
dc.subjectTahıl
dc.subjectOt
dc.subjectVerim
dc.subjectArpa
dc.subjectYulaf
dc.subjectGrain
dc.subjectWeed
dc.subjectVetch
dc.subjectYield
dc.titleBursa koşullarında adi fiğ ve tahıl karışımlarının ot verimi ve kalitesi üzerinde araştırmalar
dc.title.alternativeHay yield and its quality of common vetch + cereal mixtures in Bursa conditions
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentZiraat Fakültesi/Tarla Bitkileri Bölümü

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
5_1_8.pdf
Size:
1.96 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: