Publication:
Türkiye'de balıkçılık sektörüne ve Türk halkının su ürünleri tüketim alışkanlıklarına genel bir bakış

dc.contributor.buuauthorHecer, Canan
dc.contributor.departmentKaracabey Meslek Yüksekokulu
dc.contributor.departmentGıda İşleme Bölümü
dc.date.accessioned2020-12-01T11:47:48Z
dc.date.available2020-12-01T11:47:48Z
dc.date.issued2013-02-13
dc.description.abstractSu ürünleri hayvansal protein kaynağı oluşu nedeniyle beslenmemizde son derece önemli bir gıdadır. Ne yazık ki, Dünya'da pek çok ülkede, önemli bir yere sahipken, üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde hakkettiği yeri henüz bulamamıştır. Su ürünleri özellikle balık, ülkemizde daha çok taze olarak tüketilmektedir. Kişi başına su ürünleri tüketimi dünya ortalamasının yarısı seviyesindedir Su ürünleri üretiminin çoğunluğu avcılıktan elde edilen ülkemizde, üretim miktarı bakımından Dünya’da 32. sırada yer almaktadır. Sosyo-ekonomik faktörler, beslenme alışkanlıkları ve kişisel tercihler gibi bir çok faktör tüketim miktarını etkilemektedir. Bununla birlikte işleme teknikleri ve işleme tesisleri geliştirilerek, alternatif tüketim yolları arttırılabilir. Gerek tüketim oranını, gerekse Türkiye'nin su ürünleri üretiminde dünyadaki payını arttırmak için balıkçılık kaynaklarının etkin kullanımı önemlidir.
dc.description.abstractSea foods are important for human diet due to the fact that it is an animal based protein source. While sea foods are important in many countries, unfortunately it is not valuable enough in our country where a peninsula is. Sea foods, especially fish is consuming as fresh in Turkey and per capita consumption is nearly half of the world average. Fishing is the main production method of sea foods and Turkey comes into 32thrank in the world in terms of production amount. Many factors are affected consumption amount such as; socio-economic factors, eating habits and personal preferences. However, alternative consumption ways can be increased with development of new processing methods and processing plants. Efficient use of fishery sources in order to increase either consumption ratio or share of aquaculture production of Turkey in world scale.
dc.identifier.citationHecer, C. (2012). "Türkiye'de balıkçılık sektörüne ve Türk halkının su ürünleri tüketim alışkanlıklarına genel bir bakış". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi, 31 (2), 45-49.
dc.identifier.endpage49
dc.identifier.issn1301-3173
dc.identifier.issue2
dc.identifier.startpage45
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/144355
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/14258
dc.identifier.volume31
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalVeteriner Hekimlikte Araştırma Dergisi / Journal of Research in Veterinary Medicine
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectSu ürünleri
dc.subjectSea foods
dc.subjectBalık
dc.subjectTüketim
dc.subjectFish
dc.subjectConsumption
dc.titleTürkiye'de balıkçılık sektörüne ve Türk halkının su ürünleri tüketim alışkanlıklarına genel bir bakış
dc.title.alternativeAn overwiev to Turkish sea foods sector and consumption habits of Turkish consumers
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentKaracabey Meslek Yüksekokulu/Gıda İşleme Bölümü

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
31_2_7.pdf
Size:
134.61 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: