Publication:
Liver lead levels of slaughtered cattle in Bursa

dc.contributor.authorSayal, Ahmet
dc.contributor.authorAydın, Ahmet
dc.contributor.buuauthorTayar, Mustafa
dc.contributor.buuauthorMert, Nihat
dc.contributor.buuauthorÇetin, Meltem
dc.contributor.buuauthorŞen, Cem
dc.contributor.departmentVeteriner Fakültesi
dc.contributor.departmentBesin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
dc.date.accessioned2021-03-17T12:43:08Z
dc.date.available2021-03-17T12:43:08Z
dc.date.issued1993
dc.description.abstractBursa is a city of over two million with enormous environmental pollution problems. Lead, has an important role in environmental pollution, reaches to man with animal originated foods in ecosystems. In the presented research, cattle liver samples were obtained from the animals which had highway feeding. Five liver samples from Çalı, fıve from Akçalar and ten samples from Bursa Meat and Fish Foundation (EBK) slaughterhouses were provided All of the samples were ashed by nitric acid perchloric acid (4:2 v/v) and lead levels were measured by Atomic Absorption Spectrophotometer with graphite furnace. The estimated liver lead levels in Çalı, Akçalar and E.B.K samples were 0.397 mg/kg, 0.270 mg/kg and 0.248 mg/kg, respectively. Comparing to these values with other published data, it was observed that all samples had high lead levels. As conclusion, Bursa and surrounding are getting more polluted. These results were prompted us to carry out further investigation.
dc.description.abstractİki milyonun üzerine varan nüfusuyla Bursa ciddi çevre kirliliği problemi ile karşı karşıya olan bir şehirdir. Bu kirlilikle önemli rolü olan kurşunun, ekasistemde insana ulaştığı en son nokta hayvansal kökenli gıdalardır. Sunulan çalışmada, anamnez ile şarampol besiciliği yaptığı belirlenen işletmeler ait ineklerden Çalı 'da 5, Akçalar da 5 ve E. B. K. 'da 10'ar adet karaciğer numunesi alındı. Nitrik asit perklorik asit (4:2 vlv) karışımı ile yaş olarak yakılıp, grafit fırınlı Atomik Absorpsiyon Spektrofotometresi yardımıyla kurşun (Pb) miktarları ölçüldü. Çalı'daki numunelerde 0.396 mg/kg., Akçalar' da 0.270 mg/kg ve E.B.K. 'da ise 0.248 mg/kg kurşun düzeyleri saptandı. Çalışma sonucu elde edilen bulgular, literatür verilerinden yüksek bulundu. Bu sonuçlar bizleri daha ayrıntılı çalışmalara yöneltildi.
dc.identifier.citationTayyar, M. vd. (1993). ''Liver lead levels of slaughtered cattle in Bursa''. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 12(2), 16-20.
dc.identifier.endpage20
dc.identifier.issue2
dc.identifier.startpage16
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/17836
dc.identifier.volume12
dc.language.isoen
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.collaborationSanayi
dc.relation.journalUludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi / The Journal of the Faculty of Veterinary Medicine University of Uludağ
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectKurşun
dc.subjectLead
dc.subjectEnvironmental pollution
dc.subjectLiver lead level
dc.subjectÇevre kirliliği
dc.subjectKaraciğer kurşun düzeyi
dc.titleLiver lead levels of slaughtered cattle in Bursa
dc.title.alternativeBursa'da kesilen ineklerin karaciğer kurşun düzeyleri
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentVeteriner Fakültesi/Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
local.contributor.departmentVeteriner Fakültesi/Biyokimya Ana Bilim Dalı

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
12_2_3.pdf
Size:
1017.31 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: