Publication:
Cryptosporidium parvum’un bulaşmasında su ve gıdaların rolü

dc.contributor.buuauthorÇetinkaya, Figen
dc.contributor.departmentVeteriner Fakültesi
dc.date.accessioned2020-10-22T12:08:48Z
dc.date.available2020-10-22T12:08:48Z
dc.date.issued2004-04-07
dc.description.abstractCryptosporidium parvum (C.parvum), cryptosporodiosis salgınlarına yol açan tehlikeli protozoon bir parazittir. Bu parazit çeşitli çevresel stres koşullarına ve gıda işleme prosedürlerine dirençli olan ookist formunda, kontamine su ve çiğ gıdalar ile nakledilebilmektedir. Gıda maddelerinin işlenmesi sırasında C.parvum ile bulaşık suların kullanılması etkenin gıda işletmelerine girişinde potansiyel bir kaynak olarak görülmektedir. Bu derlemede, su ve gıdaların etkenin bulaşmasındaki rolü ve gıda zincirinden bu paraziti elimine etmede gıda endüstrisinde uygulanabilecek işletme kontrolleri üzerinde durulacaktır.
dc.description.abstractCryptosporidium parvum (C.parvum) is a emerging protozoan parasite responsible for several serious outbreaks of cryptosporidiosis. This parasite can be transmitted through contaminated water and raw food in the oocyst form, which is resistant to many environmental stresses and food processes. Employment of contaminated water in the production of foodstuffs may represent an important potential source of entry into food processing. This review article aims to examine the transmission of the pathogen via waters and foods, and processing controls that may be beneficial to the food industry to help eliminate this parasite from the human foodchain.
dc.identifier.citationÇetinkaya, F. (2004). "Cryptosporidium parvum’un bulaşmasında su ve gıdaların rolü". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 23(1-2-3), 103-109.
dc.identifier.endpage109
dc.identifier.issn1301-3173
dc.identifier.issue1-2-3
dc.identifier.startpage103
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/144521
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/13474
dc.identifier.volume23
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalVeteriner Hekimlikte Araştırma Dergisi / Journal of Research in Veterinary Medicine
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectDrinking water
dc.subjectEpidemiyoloji
dc.subjectC.parvum
dc.subjectİçme suyu
dc.subjectÇiğ gıdalar
dc.subjectKontaminasyon
dc.subjectEpidemiology
dc.subjectRaw foods
dc.subjectContamination
dc.titleCryptosporidium parvum’un bulaşmasında su ve gıdaların rolü
dc.title.alternativeThe role of water and foods in the transmission of cryptosporidium parvum
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentVeteriner Fakültesi

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
23_1-2-3_19.pdf
Size:
197.84 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: