Yayın:
Marmara Bölgesine son beş yıl içerisinde yurtdışından getirilen buğday çeşitleri

Küçük Resim

Tarih

Akademik Birimler

Kurum Yazarları

Doğan, Ramazan
Yürür, Nevzat

Yazarlar

Danışman

Dil

Türü

Yayıncı:

Uludağ Üniversitesi

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Özet

Bu çalışmada son beş yıl içerisinde yurtdışından getirilen buğday çeşitlerinin Marmara Bölgesindeki durumları incelenmiştir. incelemeler sonucunda tohumluk programına yeni alınan buğday çeşit sayısı 1983'de 7 iken yıldan yıla hızla artmış ve 1989 yılında 27'ye çıkmıştır. 1985'de 5, 1986'da 5, 1987 yılında 2, 1988 yılında 5 ve 1989 yılında ise 3 yeni çeşit üretim programına alınmıştır. Son üç yıl içerisinde üretim programına 10 yeni çeşit alınmıştır. Bu çeşitlerden bazıları bölgenin yerli çeşitlerinden Cumhuriyet-75 ve Kırkpınar-79 ile verim denemelerine almışlardır. Denemeler sonucuna göre Sadova-1, Kale-4-1 Vratsa Ve Atilla-12 çeşitler bölge için önerilebilecek çeşitleri olarak saptanmıştır.
In this study, the conditions of wheat varieties imported into Marmara Region in last five years were investigated. Results of investigations indicated that 7 wheat varieties have been included into the wear programme in 1983 and that numbers gradually increased and amounted to 27 in 1989. The new varieties included into the new wheat variety programme in 1985, 1986, 1987, 1988 and 1989 were respectively 5, 5, 2, 5, 3 and 3.10 new varieties have been introduced into programıne in last three years. Some of these varieties were tested for yield with Cumhuriyet-75 and Kırkpınar-79 originated from the region. According to the research results, the varieties Sadova-1, Kate 4 1, Vraisa and Atilla-12 outyielded the native varieties Cumhurivet-75 and Kirkpinar-79 and they were suggested for the region.

Açıklama

Kaynak:

Anahtar Kelimeler:

Konusu

Ekmeklik buğday, Yerli çeşit, Uyum, Tohum üretim programı, Common wheat, Native variety, Adaptation, Seed production programme

Alıntı

Doğan, R. ve Yürür, N. (1992). "Marmara Bölgesine son beş yıl içerisinde yurtdışından getirilen buğday çeşitleri". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(1),

Koleksiyonlar

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By

1

Views

19

Downloads