Publication:
Endüstriyel mutfaklarda kullanılan atmosferik brülörlü fırın ile premix brülörlü fırının enerji tüketiminin deneysel olarak karşılaştırılması

dc.contributor.authorSakin, Akay
dc.contributor.buuauthorBurhan, Mahmut
dc.contributor.departmentMakine Mühendisliği Bölümü
dc.contributor.orcid0000-0003-2059-2958
dc.date.accessioned2023-03-03T06:57:04Z
dc.date.available2023-03-03T06:57:04Z
dc.date.issued2022-12-31
dc.description.abstractYapılan çalışmada Endüstriyel mutfaklarda kullanılan gazlı fırınların farklı yanma teknolojileri kullanılarak hem performanslarının hem de enerji maliyetlerinin kıyaslanması amaçlanmıştır. Bu çalışma kapsamında İNOKSAN firmasının atmosferik brülöre sahip FKG042E model fırını ve premix brülöre sahip FKG40 fırını kullanılmış olup, her iki fırında deneysel çalışmalar yapılmıştır. Her iki fırın da 20mbar doğal gazda ve ortam sıcaklığında test edilmiştir.Yapılan testler sonucunda premix brülör ile çalışan fırında 0,963 m³ doğalgaz tüketimi, atmosferik brülör ile çalışan fırında 1,809 m³ doğalgaz tüketimi olmuştur. Çalışmada elde edilen bir diğer sonuç ise premix teknoloji ile üretilen fırının gücü atmosferik fırından daha yüksek olmasından dolayı pişirme kapasitesi yaklaşık % 50 artmıştır.
dc.description.abstractIn this study, it is aimed to compare both performance and energy costs of gas ovens used in industrial kitchens by using different combustion technologies. In this study, FKG042E model furnace with atmospheric burner and FKG40 oven with premix burner of INOKSAN company were used, and experimental studies were carried out in both ovens. Both oven have been tested at 20mbar natural gas and ambient temperatures.As a result of the tests, 0.963 m³ natural gas consumption in the oven working with the premix burner and 1.809 m³ natural gas consumption in the oven working with the atmospheric burner was found. Another result obtained in the study is that the cooking capacity of the oven produced with premix technology is higher than that of the atmospheric oven, and the cooking capacity has increased by approximately 50%.
dc.identifier.citationBurhan, M. ve Sakin, A. (2022). ''Endüstriyel mutfaklarda kullanılan atmosferik brülörlü fırın ile premix brülörlü fırının enerji tüketiminin deneysel olarak karşılaştırılması''. Uluslararası Biyosistem Mühendisliği Dergisi, 3(2), 108-124.
dc.identifier.endpage124
dc.identifier.issn2757-8100
dc.identifier.issue2
dc.identifier.startpage108
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/2757596
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/31318
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/biyosistemmuhendisligi/issue/74859/1200897
dc.identifier.volume3
dc.language.isotr
dc.publisherBursa Uludağ Üniversitesi
dc.relation.collaborationSanayi
dc.relation.journalUluslararası Biyosistem Mühendisliği Dergisi
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectEndüstriyel fırın
dc.subjectPremix yanma
dc.subjectAtmosferik yanma
dc.subjectEnerji verimliliği
dc.subjectIndustrial oven
dc.subjectPremix combustion
dc.subjectAtmospheric combustion
dc.subjectEnergy efficiency
dc.titleEndüstriyel mutfaklarda kullanılan atmosferik brülörlü fırın ile premix brülörlü fırının enerji tüketiminin deneysel olarak karşılaştırılması
dc.title.alternativeExperimental comparison of energy consumption of oven with atmospheric burner and premix burner used in industrial kitchens
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentMakine Mühendisliği Bölümü

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
3_2_4.pdf
Size:
1.02 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: