Publication:
Armut (Pyrus communis L.) bahçelerinde toprakta bulunan bor fraksiyonlarının belirlenmesi

dc.contributor.buuauthorGürel, Serhat
dc.contributor.buuauthorBaşar, Haluk
dc.contributor.departmentZiraat Fakültesi
dc.contributor.departmentToprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü
dc.contributor.orcid0000-0002-2971-8353
dc.contributor.orcid0000-0001-9640-4832
dc.date.accessioned2023-02-14T12:33:17Z
dc.date.available2023-02-14T12:33:17Z
dc.date.issued2022-05-16
dc.description.abstractBu çalışma, armut ağaçlarının bulunduğu topraklarda çeşitli bor (B) fraksiyonlarının araştırılması amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla Türkiye'nin Bursa yöresindeki “Deveci” ve “Santa Maria” armut (Pyrus communis L.) çeşitleri bulunan bahçelerde yürütülmüş, toprak örnekleri 0-30 cm ve 30-60 cm derinlikten alınmıştır. Ayrıca meyve ve yaprak örneklemesi yapılmıştır. Bor fraksiyonları, yaprak, meyve kabuğu ve meyve etinin toplam B içerikleri ve toprak özellikleri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Topraktaki toplam borun büyük bir kısmı rezidüal formda (% 94.28-94.51) bulunmuş olup bunu mangan (Mn) oksihidroksitler, amorf demir (Fe) ve alüminyum (Al) oksitler ile kristal Fe ve Al oksitler olmak üzere üç gruba ayrılan oksitlere bağlı B (% 2.13-2.97) takip etmiştir. Organik madde tarafından adsorbe edilen B (% 1.38-1.72), toprak kolloid yüzeylerinde spesifik olarak adsorbe edilen B (% 0.42-0.57) ve kolayca çözünen (bitki tarafından alınabilir) B değerleri (% 0.20 – 0.23) sırasıyla toplam B değerlerini oluşturmaktadır. Sıcak su ˃ 0.01 M CaCl2 ˃ 1 M NH4OAc ˃ 0.1 M KCl ˃ 0.005 M DTPA sırasına göre, kolay çözünür bor (KÇ-B) fraksiyonu beş farklı ekstraksiyon solüsyonu ile belirlenmiştir. Meyve B konsantrasyonu ve toprak B fraksiyonları, yaprak B konsantrasyonundan daha yakın korelasyonlar göstermiştir. Toprak ve bitki analiz sonuçları birlikte değerlendirildiğinde, bitkiler tarafından kolaylıkla kullanılabilen bor elementini temsil eden ve kolayca çözünen B fraksiyonunun belirlenmesinde sıcak su yöntemi en etkili yöntem olarak görünmektedir.
dc.description.abstractThis study was carried out to investigate various boron (B) fractions in soils with pear trees. For this purpose, it was carried out in orchards with “Deveci” and “Santa Maria” pear (Pyrus communis L.) varieties in Bursa region of Turkey, soil samples were taken from 0-30 cm and 30-60 cm depths. In addition, fruit and leaf sampling has done. The relationships between boron fractions, total B content of leaves, fruit skin and fruit flesh and soil properties were investigated. Most of the total B in the soil is in the residual form (94.28-94.51%). This was followed by oxides bound B (2.13-2.97%), which were divided into three groups: manganese (Mn) oxyhydroxides bound, amorphous iron (Fe) and aluminum (Al) oxides bound, and crystalline Fe and Al oxides bound. The B adsorbed by organic matter (1.38-1.72%), The specifically adsorbed B on soil colloid surfaces (0.42-0.57%) and easily soluble (can be taken up by the plant) B values (0.20 - 0.23%) constitute the total B values, respectively. The easily soluble boron (KÇ-B) fraction was determined with five different extraction solutions, in the order of hot water ˃ 0.01 M CaCl2 ˃ 1 M NH4OAc ˃ 0.1 M KCl ˃ 0.005 M DTPA. Fruit B concentration and soil B fractions showed closer correlations than leaf B concentration. When the soil and plant analysis results are evaluated together, the hot water method seems to be the most effective method in determining the easily soluble B fraction, which represents the boron element that can be easily used by plants.
dc.identifier.citationGürel, S. ve Başar, H. (2022). ''Armut (Pyrus communis L.) bahçelerinde toprakta bulunan bor fraksiyonlarının belirlenmesi''. Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 36(2), 377-400.
dc.identifier.endpage400
dc.identifier.issn2651-4044
dc.identifier.issue2
dc.identifier.startpage377
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1943087
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.20479/bursauludagziraat.987388
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/31014
dc.identifier.volume36
dc.language.isotr
dc.publisherBursa Uludağ Üniversitesi
dc.relation.bapKUAP(Z)-2013/90
dc.relation.journalBursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi / Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectBor fraksiyonları
dc.subjectEkstraksiyon yöntemleri
dc.subjectToprak özellikleri
dc.subjectArmut
dc.subjectBoron fractions
dc.subjectExtracting methods
dc.subjectSoil properties
dc.subjectPear
dc.titleArmut (Pyrus communis L.) bahçelerinde toprakta bulunan bor fraksiyonlarının belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of boron fractions in soil in pear (Pyrus communis L.) orchards
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentZiraat Fakültesi/Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
36_2_9.pdf
Size:
853.4 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: