Yayın:
Vejetaryen beslenme ve sağlık üzerine etkileri

dc.contributor.buuauthorÖzcan, Tülay
dc.contributor.buuauthorBaysal, Serap
dc.contributor.departmentZiraat Fakültesi
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Bölümü
dc.date.accessioned2020-01-13T07:10:54Z
dc.date.available2020-01-13T07:10:54Z
dc.date.issued2016-12-12
dc.description.abstractVejetaryenler et ya da hayvansal kaynaklı gıdaları hiç tüketmeyen ya da sınırlı olarak tüketen kişiler olarak tanımlanmaktadır. Vejetaryen beslenme biçimleri lakto vejetaryen, ovo vejetaryen, lakto-ovo vejetaryen, vegan vb. olarak sınıflandırılabilmektedir. Vejetaryen beslenmesi genellikle beden kütle indeksi, toplam serum ve kolesterol seviyesi ile tansiyonun daha düşük olmasını sağlayarak kalp hastalıkları, hipertansiyon, felç, tip 2 diyabet ve belirli kanser türlerinin vejetaryen olmayanlara kıyasla daha az gözlenmesine neden olmaktadır. Bununla birlikte, vejetaryenlerin sağlığın korunması ve bazı kronik hastalıkların risklerinin azaltılması için tek tip beslenme sonucu eksiklikleri belirlenen vitamin B12, vit D, ω-3 yağ asitleri, kalsiyum, demir ve çinkoyu diyetlerinde yeterli miktarda almaları gerekmektedir. Bu derlemede vejetaryen beslenme şekillerinin sağlığa olan etkileri incelenmiştir.
dc.description.abstractA vegetarian is a person who either does not or limitedly consume meat or animal-derived foods. Vegetarian diets can be classified as lacto vegetarian, ovo vegetarian, lacto-ovo vegetarian, vegan etc. A vegetarian diet usually provides lower body mass index, serum total and cholesterol levels, and blood pressure; reduced heart disease, hypertension, stroke, type 2 diabetes, and certain cancers than do non-vegetarians. However, vegetarians should take adequate amounts of vit B12, vit D, ω-3 fatty acids, calcium, iron, and zinc due to the nutritional deficiencies in order to improve health and reduce the risk of some chronic diseases. This review deals with the impacts of vegetarian diets on health.
dc.identifier.citationÖzcan, T. ve Baysal, S. (2016). "Vejetaryen beslenme ve sağlık üzerine etkileri". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 30(2), 101-116.
dc.identifier.endpage116
dc.identifier.issn2651-4044
dc.identifier.issue2
dc.identifier.startpage101
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/497479
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/5752
dc.identifier.volume30
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalBursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi / Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectVejetaryen
dc.subjectBeslenme
dc.subjectSağlık
dc.subjectKronik hastalıklar
dc.subjectVegetarian
dc.subjectNutrition
dc.subjectHealth
dc.subjectChronic diseases
dc.titleVejetaryen beslenme ve sağlık üzerine etkileri
dc.title.alternativeVegetarian diet and effects of vegetarian nutrition on health
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentZiraat Fakültesi/Gıda Mühendisliği Bölümü

Dosyalar

Orijinal seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Küçük Resim
Ad:
30_2_10.pdf
Boyut:
249.38 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Açıklama

Lisanslı seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Placeholder
Ad:
license.txt
Boyut:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama