Yayın:
Süt ve süt ürünlerinde aflatoksin M1 (AFM1) ive Türkiye’deki durumu

dc.contributor.buuauthorOruç, H. Hüseyin
dc.contributor.departmentVeteriner Fakültesi
dc.date.accessioned2020-10-12T12:42:41Z
dc.date.available2020-10-12T12:42:41Z
dc.date.issued2003-06-25
dc.description.abstractAflatoksinler, bazı Aspergillus türleri tarafından üretilen, çeşitli tarım ürünlerinde bulunabilen, potansiyel olarak karsinojenik ve teratojenik etkiye sahip bir mikotoksin grubudur. Aflatoksin M1 (AFM1), Aflatoksin B1 (AFB1) ile kontamine yemleri tüketen laktasyondaki hayvanların sütlerinde bulunur, AFB1’in karaciğerde biyotransformasyonu sonucu oluşan temel metabolitidir ve meme bezlerinden süte geçer. Süt ve süt ürünlerinde AFM1 bulunması; bu ürünleri daha çok tüketen bebek ve çocuklar açısından oldukça önemlidir. Çünkü, bebek ve çocuklar mikotoksinlerin olumsuz etkilerine karşı oldukça hassastır. Bu nedenle, bir çok ülke, AFM1’e maruz kalma riskini azaltmak için çeşitli araştırma ve kontrol programları uygulamıştır. Her ülke kendi şartlarını göz önünde tutarak, yemlerdeki AFB1 düzeyine sınırlama getirmiş, süt ve süt ürünlerinde, maksimum bulunabilecek AFM1 düzeylerini belirlemiş veya önermiştir. Türkiye’de, süt ve süt ürünlerinde bulunan AFM1 ile ilgili çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Türkiye’de, süt ve peynirlerde, insan sağlığı için risk oluşturabilecek düzeylerde AFM1 bulunabilmektedir.
dc.description.abstractAflatoxins are a group of mycotoxin with potent carcinogenic and teratogenic effects, and are produced by certain species of Aspergillus and may occur in various agricultural commodities. When aflatoxin B1 (AFB1) contaminates the feed of lactating animals, milk from these animals contains aflatoxin M1 (AFM1), the principal metabolite arising from biotransformation of AFB1 in liver and it is secreted into milk in the mammary gland. The presence of AFM1 in milk and milk products is important since these products are consumed largely by infants and children, who are considered more susceptible to the adverse effects of mycotoxins. Therefore, to reduce the risk of exposure, many countries have carried out various researches and have applied control programs on AFM1. These countries have regulated the level of AFB1 in feeds and have proposed or set maximum permissible levels of AFM1 in milk and milk products. Various researches have been performed about AFM1 in milk and milk products in Turkey. AFM1 concentrations found in milk and cheese samples in Turkey might be a risk factor for human health.
dc.identifier.citationOruç, H. H. (2003). "Süt ve süt ürünlerinde aflatoksin M1 (AFM1) ive Türkiye’deki durumu ". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 22(1-2-3), 121-125.
dc.identifier.endpage125
dc.identifier.issn1301-3173
dc.identifier.issue1-2-3
dc.identifier.startpage121
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/144550
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/13319
dc.identifier.volume22
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalVeteriner Hekimlikte Araştırma Dergisi / Journal of Research in Veterinary Medicine
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectAflatoksin M1
dc.subjectAflatoxin M1
dc.subjectSüt
dc.subjectSüt ürünleri
dc.subjectTürkiye
dc.subjectMilk
dc.subjectMilk products
dc.subjectTurkey
dc.titleSüt ve süt ürünlerinde aflatoksin M1 (AFM1) ive Türkiye’deki durumu
dc.title.alternativeAflatoxin M1 (AFM1) in milk and milk products and situation in Turkey
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentVeteriner Fakültesi

Dosyalar

Orijinal seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Küçük Resim
Ad:
22_1-2-3_21.pdf
Boyut:
142.65 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Açıklama

Lisanslı seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Placeholder
Ad:
license.txt
Boyut:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama