Publication:
Osmanlı dönemi Bursa vakıflarında kadın istihdamı

2023-07-25

Sarıoğlu, Dilara

Bursa Uludağ Üniversitesi

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Bu çalışma, vakıflarda çalışan kadın personelleri ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Öncelikle çalışmada mekanolarak Bursa seçilmiştir. Kaynak olarak hurufat defterleri kullanılmıştır. Hurufat, vakıf görevlilerinin atamakayıtlarının yer aldığı defterlerdir. Bursa’ya ait toplam yirmi bir hurufat defteri bulunmaktadır. Kayıtlara göretoplam elli beş kadın görevli tespit edilmiştir. Otuz dokuz kadının mütevelli, on beş kadının duagu ve bir kadınınaşçı olarak bir vakıf kurumuna ataması yapılmıştır. Hurufat defterleri ile kadınların atandıkları vakıflar, atanmanedenleri ve aldıkları ücretler de tespit edilebilmektedir. Böylece Bursa’da kadınların, vakıflarda hangi ölçüleregöre istihdam edildikleri değerlendirilmeye çalışılmıştır.
The aim of this study is to find out women who work in the waqfs. In this study is determined as a region in Bursa. Hurufat was utilized as a source. Hurufat are the defters in which records the appointment of staff in waqfs. Bursa has total of twenty one Hurufat defters. According to records, have been identified a total of fifty five the women staff. Thirty nine women are mütevelli, fifteen women are duagu and a women is cook. Thanks to hurufat defters, can determine the foundations to which women are appointed, the reasons for their appointment and their wages. Thus, it was tried to evaluate the measures what women are employed in waqfs in Bursa.

Kadın, Vakıf, İstihdam, Women, Waqf, Employment

Sarıoğlu, D. (2023). "Osmanlı dönemi Bursa vakıflarında kadın istihdamı". Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 42(1),15-28.

Metrikler

Search on Google Scholar