Publication:
Bursa’da tüketilen bazı sebzelerde nitrat ve nitrit

dc.contributor.buuauthorOruç, H. Hüseyin
dc.contributor.buuauthorCeylan, Selahattin
dc.contributor.departmentVeteriner Fakültesi
dc.date.accessioned2020-09-29T05:30:46Z
dc.date.available2020-09-29T05:30:46Z
dc.date.issued2001-05-31
dc.description.abstractBu çalışmayla brokoli, ıspanak, marul, beyaz lahana, pırasa ve rokadaki nitrat ve nitrit konsantrasyonunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Sebze numuneleri Bursa’daki farklı sebze bahçelerinden ve bir pazaryerinden, 2000 yılının şubat, mart, nisan aylarında alındı. Toplam 51 sebze numunesi spektrofotometrik yöntemle analiz edildi. Nitrat konsantrasyonları nitrat azotu olarak minimal 0.50, maksimal 206.00 ppm bulundu. Sebzelerdeki nitrat miktarları büyükten küçüğe doğru roka, marul, taze ıspanak, brokoli, beyaz lahana ve pırasa olarak sıralanmaktadır. Yöntemin duyarlılık sınırları içinde nitrit tespit edilemedi. Araştırmanın sonuçlarına göre, analizi yapılan sebzelerin nitrat ve nitrit konsantrasyonlarının insan ve hayvan sağlığı açısından bir risk oluşturmayacağı kanısına varıldı.
dc.description.abstractThe aim of this study was the determination of the nitrate and nitrite concentrations in broccoli, spinach, lettuce, white cabbage, leek and rocket. The vegetable samples were taken from different fields, a marketplace in Bursa in February, March and April of year 2000. Totally 51 vegetable samples were analyzed by spectrophotometric method. Minimal and maximal nitrate concentrations were found to be 0.50 and 206.00 ppm as nitrat nitrogen. The nitrate contents of vegetables from the highest to the lowest were found in rocket followed by lettuce, fresh spinach, broccoli, white cabbage and leek respectively. Nitrite could not be find in detection limits. It was concluded from the results that nitate and nitrite concentrations found in vegetables are not risky for human and animal health.
dc.identifier.citationOruç,H. H. vd. (2001). "Bursa’da tüketilen bazı sebzelerde nitrat ve nitrit". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 20(3), 17-21.
dc.identifier.endpage21
dc.identifier.issn1301-3173
dc.identifier.issue3
dc.identifier.startpage17
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/144575
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/12952
dc.identifier.volume20
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalVeteriner Hekimlikte Araştırma Dergisi / Journal of Research in Veterinary Medicine
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectNitrat
dc.subjectNitrate
dc.subjectNitrit
dc.subjectSebze
dc.subjectNitrite
dc.subjectVegetable
dc.titleBursa’da tüketilen bazı sebzelerde nitrat ve nitrit
dc.title.alternativeNitrate and nitrite in some vegetables consumed in Bursa
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentVeteriner Fakültesi

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
20_3_3.pdf
Size:
136.14 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: