Yayın:
Bursa bölgesinden toplanan ekşi mayalardan elde edilen enterokok izolatlarının gıda güvenliği ve fonksiyonel karakterizasyonu

dc.contributor.authorAy, Mustafa
dc.contributor.buuauthorSökmen, Özen
dc.contributor.buuauthorÖZMEN TOĞAY, SİNE
dc.contributor.buuauthorDÜVEN, GAMZE
dc.contributor.departmentZiraat Fakültesi
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Bölümü
dc.contributor.orcid0000-0002-2126-094X
dc.contributor.orcid0000-0001-7418-5384
dc.contributor.orcid0000-0002-8851-1803
dc.date.accessioned2024-12-30T11:41:11Z
dc.date.available2024-12-30T11:41:11Z
dc.date.issued2024-09-24
dc.description.abstractBu çalışmada Bursa bölgesinden toplanan 30 adet ekşi mayadan izole edilen enterokokların gıda güvenliği ve fonksiyonel karakteristiğinin belirlemesi amacıyla örneklerden elde edilen izolatların antibiyotik direnç ve antimikrobiyal aktivitesinin tespiti, virülens gen ve antibiyotik direnç genlerinin aranması, düşük pH ve safraya karşı direnç özelliklerinin belirlenmesi çalışmaları yapılmıştır. Çalışmada, ekşi maya örneklerinden toplam 178 adet laktik asit bakteri suşu izole edilmiş ve bunların 7 tanesinin enterekok cinsine ait olduğu tespit edimiştir. Bu suşların test bakterilerine (Salmonella typhimurium ATCC 14028, Escherichia coli ATCC 25922, Streptococcus mutans, Streptococcus aureus 6538, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Enterococcus faecium M74, Streptococcus pyogenes ATCC 6538, Listeria innocua ATCC 33090, Listeria monocytogenes ATCC 19111 ) karşı antimikrobiyal aktiviteye sahip olduğu tespit edilmiş ve virülans (agg, gelE, cylM, cylB, cylA) ve antibiyotik direnç genlerini (vanA, vanB, tetM, ermB, aac(6’)-aph(2’’)-la) taşıma açısından güvenli bulunmuştur. İzolatların düşük pH ve safra direnç özelliklerinin incelendiğinde, pH 4’de 3. saatin sonunda canlılıklarını koruduklarını fakat pH 2 ve pH 3’ de 3. saatin sonunda enterokokların canlı kalamadığı tespit edilmiştir. %0.5 (w/v) safra derişimine direnç özelliklerini gösteren sayım sonuçları incelendiğinde 24. saatin sonunda 6.2-7.4 log-kob/g düzeylerinde canlı kaldıkları belirlenmiştir.
dc.description.abstractIn this study, the antibiotic resistance and antimicrobial activity of isolates obtained from 30 sourdough samples collected from the Bursa region were examined to determine the food safety and functional characteristics of the enterococci isolated from these samples. Additionally, the presence of virulence genes and antibiotic resistance genes, as well as resistance to low pH and bile, were investigated. A total of 178 lactic acid bacterial strains were isolated from the sourdough samples, and seven of these were identified as belonging to the Enterococcus genus. These strains exhibited antimicrobial activity against test bacteria (Salmonella typhimurium ATCC 14028, Escherichia coli ATCC 25922, Streptococcus mutans, Streptococcus aureus 6538, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Enterococcus faecium M74, Streptococcus pyogenes ATCC 6538, Listeria innocua ATCC 33090, Listeria monocytogenes ATCC 19111 ) and were found to be safe in terms of carrying virulence (agg, gelE, cylM, cylB, cylA) and antibiotic resistance genes (vanA, vanB, tetM, ermB, aac(6’)- aph(2’’)-la). When the isolates' resistance to low pH and bile was examined, it was found that they remained viable at pH 4 after 3 hours, but did not survive at pH 2 and pH 3 after 3 hours. When examining their resistance to 0.5% (w/v) bile concentration, it was determined that they remained viable at levels of 6.2-7.4 log CFU/g after 24 hours.
dc.identifier.doi10.20479/bursauludagziraat.1486640
dc.identifier.endpage355
dc.identifier.issn2651-4044
dc.identifier.issue2
dc.identifier.startpage341
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/bursauludagziraat/issue/88571/1486640
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.20479/bursauludagziraat.1486640
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/3941201
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11452/49264
dc.identifier.volume38
dc.language.isotr
dc.publisherBursa Uludağ Üniversitesi
dc.relation.bapFHIZ-2022-1160
dc.relation.journalBursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectEkşi maya
dc.subjectEnterokok
dc.subjectAntibiyotik direnç
dc.subjectVirülens gen
dc.subjectAntimikrobiyal aktivite
dc.subjectpH ve safra direnci
dc.subjectSourdough
dc.subjectEnterococcus
dc.subjectAntibiotic resistance
dc.subjectVirulence genes
dc.subjectAntimicrobial activity
dc.subjectSurvival at pH and bile salt
dc.titleBursa bölgesinden toplanan ekşi mayalardan elde edilen enterokok izolatlarının gıda güvenliği ve fonksiyonel karakterizasyonu
dc.title.alternativeFood safety and functional characterization of enterococci strains isolated from sourdough collected from Bursa region
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentZiraat Fakültesi/Gıda Mühendisliği Bölümü
relation.isAuthorOfPublication29492ff2-3d2a-410c-ba15-884eb1040471
relation.isAuthorOfPublication56845ee3-e8b7-4290-b0af-0b75d4d33eab
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery29492ff2-3d2a-410c-ba15-884eb1040471

Dosyalar

Orijinal seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Küçük Resim
Ad:
38_2_4.pdf
Boyut:
585.12 KB
Format:
Adobe Portable Document Format