Publication:
Ispanağın havayla ve suyla ön soğutulmasında kullanılan soğutma sistemlerinin termodinamik hesaplarının belirlenmesi

dc.contributor.buuauthorAlibaş, İlknur
dc.contributor.buuauthorOkursoy, Rasim
dc.contributor.buuauthorAlibaş, Kamil
dc.contributor.departmentZiraat Fakültesi
dc.contributor.departmentBiyosistem Mühendisliği Bölümü
dc.date.accessioned2019-12-31T10:51:26Z
dc.date.available2019-12-31T10:51:26Z
dc.date.issued2011-06-10
dc.description.abstractBu çalışmada tarladan yeni hasat edilmiş ıspanak (Spinacia oleracea L.) bitkisi havayla ve suyla ön soğutulmuştur. Ön soğutma işlemlerinden önce ürünler 5000 (± 10) gr olacak şekilde tartılarak plastik kasalara yerleştirilmişlerdir. Havayla ve suyla soğutma işlemleri, ürünlerin sıcaklıkları 23°C’lik ilk sıcaklık değerinden den 1°C’lik depolama sıcaklığına ulaşıncaya kadar sürdürülmüştür. Ön soğutma sistemlerinin her birinde soğutucu akışkan olarak Freon 12 (R 12) gazı kullanılmıştır. Soğutma çevrimine ilişkin Rankine Çevrimine göre çevrimin köşe noktalarını oluşturan basınç (P), hacim (v), sıcaklık (T), entalpi (h), ve entropi (s) değerleri belirlenmiştir. Soğutma sistemlerinin toplam ısısı (soğuk ortamdan kaldırılan ısı) (Q4,1) havayla ön soğutma sisteminde 1493.169 kj, suyla ön soğutma sisteminde ise 1829.331 kj olarak bulunmuştur. Ayrıca bu çalışmada, sıcak ortama verilen ısı (Q2,3) havayla ön 1620.293 kj, suyla ön soğutma sisteminde ise 1985.074 kj olarak hesaplanmıştır. Kompresöre verilen iş (W1,2) ise havayla ön soğutma işleminde 127.124 kj, suyla ön soğutma sisteminde ise 155.743 kj olarak bulunmuştur.
dc.description.abstractIn this study, newly harvested spinach was cooled by air and hydro. Before precooling processes, products were weighed 5000 (± 10) g and placed into plastic boxes. Hydro and air precooling processes were continued until temperature degree of products were reached from 23°C of initial temperature value to 1°C of storage temperature value. Freon12 (R12) was used as cooler liguid in all precooling process. According to Rankine cooling cycle, all values of the corner points of cycle were calculated. Thus, pressure (P), volume (V), temperture (T), entalpy (h) and entropy (S) values were determined. Total heat of the cooling systems (heat removed from the cold environment) (Q4,1) was found in this study. Total heat values ranged between 1493.169 kj h-1 and 1829.331 kj h-1 for air pre-cooling and hydro pre-cooling, respectively. Furthermore, heat scattered to warm environment by consender (Q2,3) and action generated by compressor (W1,2) values were measured in this study. Heat scattered to warm environment by consender (Q2,3) values ranged between 1620.293 kj h-1 and 1985.074 kj h-1 for air pre-cooling and hydro pre-cooling, respectively. Action generated by compressor (W1,2) values ranged between 127.124 kj h-1 and 155.743 kj h-1 for air pre-cooling and hydro pre-cooling, respectively.
dc.identifier.citationAlibaş, İ. vd. (2011). "Ispanağın havayla ve suyla ön soğutulmasında kullanılan soğutma sistemlerinin termodinamik hesaplarının belirlenmesi". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 25(2), 31-46.
dc.identifier.endpage46
dc.identifier.issn2651-4044
dc.identifier.issue2
dc.identifier.startpage31
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/154144
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/4749
dc.identifier.volume25
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalBursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi / Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectIspanak
dc.subjectHavayla ön soğutma
dc.subjectSuyla ön soğutma
dc.subjectSoğutmaya yönelik Rankine çevrimi
dc.subjectSpinach
dc.subjectAir precooling
dc.subjectHydro precooling
dc.subjectRankine cooling cycle
dc.titleIspanağın havayla ve suyla ön soğutulmasında kullanılan soğutma sistemlerinin termodinamik hesaplarının belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of thermodynamics calculations of precooling systems during hydro and air pre-cooling of spinach
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentZiraat Fakültesi/Biyosistem Mühendisliği Bölümü

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
25_2_4.pdf
Size:
464.31 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: